Един изморен Дядо Коледа: Мел Гибсън

на

Хо-хо-хо, точно такъв коледен филм едва ли сте очаквали, при това с Мел Гибсън. Нещо като „Сам вкъщи“, но тотално наопаки. Във фентъзи-вселената на братята Нелмс, събитията в „Дебелакът“ (Fatman) са съпоставими само с идеята на Куентин Тарантино Брад Пит да убие Адолф Хитлер в „Гадни копилета“. Впрочем стилът на снимане и диалогът и тук са доста тарантиновски.

„Илън (Мъск), имаш ли нещо за мен?“

Това е черна комедия със зле прикрито хуманно послание и поуки за всяко лошо дете, която не обижда зрителската интелигентност. Просто те оставя да се насладиш на начина, по който историята постепенно се разгръща пред очите ти. Главният герой Крис Крингъл е белобрад дядка от северна страна (както се оказва – от щата Аляска), изморен от работата си, притеснен от намаляващите поръчки и натъжен от това накъде отива светът. Чак когато една трета от филма е минала, ние вече сме сигурни – това е съвсем истинският Дядо Коледа, ръководител на екип от джуджета-елфи. Но ще оцелее ли, когато непослушно и много лошо дете изпраща истински наемен убиец (великолепният Уолтън Гогингс от „Омразната осморка“ на Тарантино) да му вземе главата? Ще му помогне ли мъдрата му любяща съпруга (още по-великолепната Мариан Жан-Баптист от „Тайни и лъжи“)?

„Много непослушни деца тази година…“

Колкото до Мел Гибсън – той е в стихията си, изваждайки на показ целия възможен диапазон от човешки емоции – тъга и сарказъм, обезвереност и надежда, цинизъм и любов. А най-хубавото на този филм е, че някъде между убийствата и култовия диалог нито за миг не престава да носи приказна коледна топлина и да вдъхва вяра в доброто.

Трейлърът, който можете да видите тук, не създава достатъчно реална представа за тънкия хумор и елегантния стил на филма – очевидно цели да прилъже някой-друг екшън маниак и фен на Гибсън от „Смъртоносно оръжие“…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s