Пиршество за слуха

на

Найден Тодоров дирижира Джон Уилиямс с оркестъра и хора на Софийската филхармония

Тези концерти вече станаха традиция, а който не е присъствал на такъв, може би няма представа какво изпуска. Джон Уилиямс (от 8 януари – вече на 91 години!) е любимият композитор на Найден Тодоров, а Софийската филхармония и хорът към нея изпълняват произведенията му с финес и прецизност, каквито надали се срещат на много места по света.

Утре вечер – 11 февруари – има втори концерт от сегашната серия, включваща музиката от „Индиана Джоунс“, „Хари Потър“, „Сам вкъщи“, „Супермен“ и, разбира се, от „Междузвездни войни“. Ако можете да се снабдите с билет – не го пропускайте. Ще ви се напълни душата, както се напълни и моята.

Найден Тодоров не просто дирижира – той изнася музикални проповеди. С чувството си за хумор и позитивната си аура този човек е истински мисионер на класическата музика.

„Навремето се подигравах на диригентите, които се женят за балерини… Е, случи се така, че се ожених за балерина. После се подигравах и на министрите на културата, а когато ме търсеха от това ведомство, телефонът ми звънеше със зловещия имперски марш от Star Wars…“, самоиронично вмъкна в една от паузите Найден Тодоров, от когото сега се очаква най-сетне да въдвори ред и мир в разбунения кошер на културните ни институции.

Един коментар Добавяне

  1. ДР. МАРИЯ ПЕТКОВА каза:

    Харесвам маестро Тодоров. Програмите на Филхармонията изглеждат различно след като той пое поста. Не харесвам Междузвездни войни- само темата на Дарт Вейдър. 🙂 Като че ли напоследък филмовата музика все повече започна да прилича на класическата. Оркестрациите, различните „гласове“ в оркестъра- красиво е. Понякога дочувам нота- две, които ми връщат усещането за едни други времена. Тези на Нино Рота например. Прочее, написал изключително красива и въздействаща музика извън филмовата му такава. Колкото до Найден Тодоров- желая му успех на новия пост. То след Минеков и Наско…Какво да каже човек!? Иначе лично аз с нетърпение чакам концерта на 30- ти март. Основно заради великолепния Рекием от Габриел Форе. Разбира се, ще ми е интересно да чуя и изключително известната Бомсори Ким. Да се надяваме, че няма да е поредната „сензация“ за три дни. В съвременния свят дори на класическата сцена все по- често виждаме такива неща. Уви.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s