Avatar facts

на


Важни неща за шедьовъра на Джеймс Камерън

– През първия си уикенд в Щатите спечели $77 млн. Стартът е добър, но с $200 000 по-слаб от този на „Аз съм легенда“ (2007). Това прави „Аватар“ втората най-успешна декемврийска премиера в Холивуд. Сравнително скромният старт, на фона например на New Moon или Transformers 2, се обяснява със снежните бури в Щатите през последния уикенд. Същевременно обаче това изобщо не намалява шансовете на продукцията да стане най-успешната в историята на киното, надминавайки дори „Титаник“.

– В останалия свят филмът дебютира със 164.5 милиона, като тук не са калкулирани важни пазари като Китай, Япония и Италия.

– В цял свят, включително и в България, това е най-печелившият IMAX-филм, излизал досега на този тип екрани.

– Официално обявеният снимачен бюджет е $237 милиона. Според някои експерти обаче, производството е отнело до $310 милиона, плюс допълнителни $150 милиона за небивалия по рода си маркетинг.

– Важно: според изявления на Джеймс Камерън, при успех на филма (а той вече е неоспорим) се очакват две продължения.

– Езикът на На’вите съдържа около 1000 думи, 30-ина от които измислени лично от Камерън. Като вдъхновение за него са послужили древно-етиопският и езикът на новозеландските маори.

– Сред филмите със сходна тематика и идеи, които режисьорът посочва, са „Игра в Божиите селения“ на Хектор Бабенко и „Смарагдовата гора“ на Джон Бурман

– 3D-версията на „Аватар“ е заснета от студията Fox с 24 кадъра в секунда, въпреки че Камерън настоявал за по-голяма скорост, която да намали усещонето на „насичане“ на образа

– Съотношението между компютърно-генерирани сцени и реално заснети епизоди е 60 към 40%.

– На снимачните площадки на „Аватар“ (край Ел Ей и в Нова Зеландия) във всеки един момент е имало не по-малко от 1000 души. Преди началото на същинския процес Камерън е пратил целия екип на тренировъчен лагер в джунглата, за да гарантира безпроблемната му работа в трудни условия.

– Mattel Toys разработват специални Avatar-играчки. Върху всяка от тях ще има уникален бар-код, който всеки притежател може да сканира с уеб-камерата си, след което да получи достъп до специфично интернет-съдържание, свързано с тази конкретна фигурка. Важно за родителите и тийнейджърите: в „Макдоналдс“ също се очакват играчки от филма. 😉

– Електронната игра James Cameron’s Avatar: The Game вече излезе на пазара, за всички видове конзоли.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s