Мирис на деня: Earl Grey

на

Не е точно сорт чай, а вид чай. Получава се при смесването на традиционен черен чай с екстракт от бергамот. Това е вид цитрусов плод, подобен на портокал, но с цвят на лимон и с тръпчив вкус, близък до грейпфрут.

Комбинацията от двете неща предизвиква специфичен аромат, които не е препоръчително да се разваля с добавяне на лимон или мляко.

Името идва от граф Чарлс Грей (1764–1845), британски министър-председател през 30-те години на XIX век, комуто се признава заслугата за създаването на тази чаена смес. Чарлс Грей е бил Министър председател в периода 1830-1834, през който е бил приет закона за премахване на робството в Британската империя. Повечето хора днес обаче свързват името му най-вече с този вид чай.

Тъй като вкусът на бергамота е доста силен, той често се използва да прикрие липсата на аромат от нискокачествен черен чай. Напоследък освен елитните марки – Twinings, Lipton, Pickwick, Ahmad Tea, на пазара има и евтини български разфасовки от вида Ърл Грей.

Освен черен чай с бергамот, популярност придобива и зеленият чай в подобна комбинация, на чиито етикети също пише Earl Grey.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s