Уелбек отново в театъра

на

„Елементарните частици“ адаптира по атрактивен начин един от най-четените (и песимистични) романи на живия френски класик

Фотография: Александър Богдан Томпсън

Романите на Мишел Уелбек, най-проницателният, ако не и най-великият жив писател, са толкова нихилистични и скандално неполиткоректни, че е истинско чудо, когато въобще получават някакви адаптации в киното и театъра. А преклонението на режисьора Крис Шарков към него е толкова силно (вече втора постановка след „Серотонин“), че предварително беше ясно – „либералната критика“ няма да е много „хепи“.

Броени дни след премиерата си в камерната зала на Народния театър, „Елементарните частици“ набързо бе окачествен като „семпла напъната скука, чието бунтарски нихилистично назоваване на нещата с истинските им имена днес откънтява като измъчена и износена политическа некоректност“. Да, това е една от този особен тип рецензии, които моментално те убеждават, че трябва непременно да гледаш въпросното нещо. Те просто му правят реклама с преднамерената си негативност. Както и успокояват онези, които така или иначе не са имали намерение да си причиняват нов досег с текст на Уелбек, че правилно са се въздържали.

Les Particules élémentaires, излязъл през 1998-а, е един от ранните, най-четени и обсъждани романи на французина. Всичките му творби са изключително трудни за адаптиране извън селенията на литературата. При него конкретният сюжет е малка, понякога несъществена част от цялостното внушение – този писател е много повече философ, политолог, визионер и футурист от всеки друг. Разсъжденията му (истински безпощадни дисекции като със скалпела на отегчен патоанатом) е почти невъзможно да бъдат предадени в цялата им дълбочина от друг тип изкуство.

Крис Шарков е поел огромен риск, превръщайки ключови моменти от романа в монолози, последователно рецитирани от младите актьори. Да събереш един роман-шедьовър, в който доминират не толкова събития, колкото интерпретацията и обобщението им, в рамките на двучасов спектакъл, изглежда почти непосилно. Но факт: постановката ще се възприеме по-лесно и хареса от хора, които не са чели книгата, отколкото обратното, и това е комплимент за адаптацията.

Текстът на Уелбек отпреди четвърт век е до такава степен пророчески, че ако трябваше да го пише в наши дни, той сигурно би спестил половината от размислите си, смятайки ги за изтъркани клишета или просто библейски факти. Навремето писателят е водил истинска война с обществото, в което живее, виждайки накъде отива то. Днес той би бил по-скоро примирен присмехулник над гроба му.

Мизансценът в ефектната камерна зала, мултимедийните допълнения върху двата екрана, изборът всяка от младите актриси да играе по няколко роли, включително и мъжки – всичко това са удачни режисьорски решения и превръщат спектакъла в шоу от прилично европейско ниво. Имаше дори стилно и брилянтно пресъздаване на полов акт – само чрез удряне на женска ръка върху един микрофон… Тук и самият Уелбек би аплодирал.

Теодора Духовникова (в ролята на Кристиян, закъснялата любов в живота на по-големия брат Бруно) в подобен спектакъл е в стихията си – надали има друга актриса, на която да приляга повече изговарянето на толкова много дръзки истини, каквито са тези в „Елементарните частици“. Самосъжаление, хедонизъм, болка, подранила житейска мъдрост… Нейният образ е може би най-горчивият и в романа, и в спектакъла.

Димитър Николов и Мартин Димитров пасват идеално за ролите на саможивия учен-биолог Мишел и нереализирания му брат Бруно. Младите актриси Елена Иванова, Славена Зайкова и Дарина Радева показват разностранни таланти в около дузина роли. Не се случва толкова често така добре изглеждащи момичета да демонстрират и впечатляващи артистични способности.

Но голямото откритие в този спектакъл е ослепителната Жаклин Даскалова (като Анабел) – 27-годишна актриса, която вече има доста изяви и награди зад гърба си. Не съм я гледал в други постановки, но не си представям как някъде може да блести повече, отколкото тук. Ако пък наистина го постига и другаде – тя просто е новата голяма звезда на българския театър. Награждавайте я и й давайте още по-големи роли!

„Елементарните частици“ е мрачна антиутопия с едва доловими нотки на оптимизъм и надежда. В по-късните романи на Уелбек дори и този лъч светлина помръква без никаква жалост. В постановката на Крис Шарков хуманизмът сякаш съзнателно е премодулиран като през електрически усилвател, а задушаващият нихилизъм на писателя е заменен – където изобщо е възможно – с повече ирония и визуално великолепие.

Дали самият Уелбек би харесал подобно представление (има една немска киноадаптация от 2006-а, която е безпомощна и просто профанизира романа, свеждайки го до конкретните истории на двамата братя)? Най-вероятно не, но той трудно би харесал каквото и да било на този свят. За почитателите на романите му обаче, както и за почитателите на театралното изкуство, „Елементарните частици“ е едно от радостните събития на сезона.

5 коментара Добавяне

  1. Д-Р. МАРИЯ ПЕТКОВА каза:

    Ето един писател, когото оценявам по достойнство. Но с когото трудно се разбираме. Трудно, доста трудно и със съществени усилия от моя страна се получава общуването с мосю Уелбек. Прочетох Унищожение, Подчинение и Публични врагове. Нямам сили за повече, господин Неделчев, признавам си. Но както разбирам от реценцията Ви- това, че не познавам Елементарни частици е по- скоро плюс в конкретния случай. Ще отида да гледам, непременно. Заради Теодора Духовникова най- малко. Харесвам я, много. А и днес видях нещо, което е казала за Дарина Радева. Още една причина да отида. Жените- особено изявените от нас…- нямаме навика да казваме добри думи за други жени в същото професионално поле. Дори да са напълно заслужени. Ние просто не правим така. Не се подкрепяме. Което хич не е за хвалба, разбира се. Та заради Вашата рецензия и думите на Духовникова- ще отида да гледам това.
    В страни от темата. Вчера прочетох една невероятна статия в The Guardian. Която рязко ме върна към Вашата препоръка на прочета онази книга, Fortress Israel. И през цялото време, докато я четях, си мислех за онази книги. Вие сте информиран човек, вероятно сте видял тая статия, но все пак: https://www.theguardian.com/commentisfree/2024/apr/24/zionism-seder-protest-new-york-gaza-israel
     Междувременно, понеже тази година ми се паднаха три дежурства по празниците, включително навръх Светото Възкресение съм 24 часа, да Ви пожелая светли и споделени възкресни празници, господин Неделчев. Да сте здрав, обичан и заобиколен само от хора, които Ви карат да се усмихвате повече. За всичко други има кредитни карти. 🙂 На себе си пожелавам само по- малко катастрофи и страхотии! Моля Те, Боже. Моля те. И ако може, без мъртви деца, МОЛЯ. За такива неща се молят лекарите. Това е положението. И новия БИОГРАФ тоя път ще го поглеждам покрай работата. 🙂 Вкъщи ще си го чета, след 6- ти. И след като се наспя, разбира се. 🙂

    Харесвам

    1. author каза:

      И да слушате много реге докато го четете – препоръчвам не само всичко на Боб Марли, но и на Дон Карлос 😉 Щастливи празници и на нас!

      Харесвам

  2. Д-Р. МАРИЯ ПЕТКОВА каза:

    Реге? Интересна препоръка! Благодаря! 🙂 Скоро ще разбера дали препоръката няма пък общо с новия БИОГРАФ! 🙂

    Харесвам

    1. author каза:

      Да, ще анонсираме днес новата корица с Боб Марли, но вътре ще има и още много друга музика!

      Харесвам

  3. Д-Р. МАРИЯ ПЕТКОВА каза:

    Щом има музика- аз съм за! 🙂 Няма да спра да Ви казвам- направихте БИОГРАФ, после ДИВА.(Още ми липсва К. Хапсали като главен редактор, списанието беше различно с нея!)- ами време Ви е за едно списание за оперна музика…Читател номер едно си го имате вече! :))))

    Харесвам

Вашият коментар