Rousse by night

на

Градски площад с 5 осветени фонтана, всеки в коренно различен стил, и 13 улици, водещи към тях, плюс дървета, каквито не могат да се видят къде да е и нямащи нищо общо с любимите софийски кестени и тополи. Звучи ли достатъчно европейско? Не само звучи, ами и изглежда, напълно реално е.
Естествено, самите русенци не осъзнават в пълна степен какво притежават, но и това не ме изненадва. Както винаги, се чуват и гласове от типа „Ни виждъми къде са утишли тез 10 милиона льева за ремонта“ и прочие. Ужасно провинциално е да се разхождаш сред всичко това и да говориш така. Но такъв е днешният русенец – сдухан, мързелив и вечно недоволен спрямо всичко друго, но не и срещу себе си.
Иначе цялото това великолепие, което виждате, се охранява от 54 камери за наблюдение. Да видим докога ще го опазят.

7 коментара Добавяне

 1. mayarina каза:

  :))) казва се: „Ни виждъми къде са утишли тез 10 милионЪ льевЪ за рИмонтЪ“ :)) Позабравил си :))А за „днешния русенец“ малко генерално си подходил, има и „други“ русенци, уви, много са малко, но все пак – има!

  Харесвам

 2. Esi каза:

  Ееее много хубаво е станало, аз последно като бях имаше разкопки още :))) Като забогатея ще си купя апартамент аз в Здравец изток, ама кога ли ще е…

  Харесвам

 3. Nice 2 Митю каза:

  неделчев, много бързо си напипал тънките места в характера на русенеца – наистина сме сдухани, мързеливи и само се оплакваме. най-европейския град с най-неевропейското отношение. но така е – целият потенциал е или в софия, или във варна, или в чужбина

  Харесвам

 4. Без генерализиране не може. Ако тези неща бяха в друг град, местните хора щяха да се гордеят много повече с тях, а не да мърморят, както някакви семейства в един репортаж на ТВ7. Сигурно са очаквали „тез 10 милионъ“ някой да ги вземе от Европа и да им ги раздаде на тях, или де да знам какво. В никой друг град не съм срещал толкова много хора, които предпочитат да не правят нищо, а само да негодуват, понякога напълно безпринципно и безадресно. Във Варна например хората се стараят много повече, и затова градът им е още по-хубав. Тук в момента основният проблем на гражданството е защо в центъра щяло да се строи един паркинг, вместо да продължи да има грозен храсталак, както е днес.

  Харесвам

 5. Genik каза:

  Бих казал доста крайно изказване. Безспорно центърът на Русе сега изглежда по- добре и русенци искрено му се радват, ако и да мърморят. През годините толкова често сме били прецаквани от некадърни и корумпирани управници, че с право искаме сметка за изхарчените 10 млн. с които биха се направили доста повече неща.А на теб като ти харесва толкова що чиниш в София.Неслучайно Русе е наричан малката Виена а в това отношение столицата (сборище на 100 села)има да ни диша праха.Не знам дали си даваш сметка но с право можем да твърдим, че дори храним София, например с приходите от митницата и още какво ли не. Мисля, че отдавна си изгубил връзката с Русе и коренните му жители, което се потвърждава от изказванията ти.

  Харесвам

 6. Въпросът „що чиня в София“ е достоен за жълтата фланелка като най-излишен въпрос на годината. Да обяснявам ли наистина що чиня, или ще се досетиш сам? Иначе изказването може и да е крайно, но само такива изказвания хващат дикиш. Самият факт, че има русенци, които се засягат и отказват да се идентифицират с цитираните от мен, може само да ме радва. А дали и доколко съм изгубил някакви връзки с някакви хора… хайде да не си ти човекът, който може да прецени. Можеш само да се радваш, че изобщо ти публикувах коментара тук, че даже му и отговорих.

  Харесвам

 7. Анонимен каза:

  Super e stanalo v Ruse…

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s