H&M @ BG

на

Миналата година беше IKEA. Тази година дойде ред и на другия шведски гигант в търговията – H & M Hennes & Mauritz AB да стъпи на българския пазар. Преведено от икономически език това би трябвало да означава, че вече сме напълно нормална, бяла държава. Въпреки че испанците от Zara (единственият по-голям гигант в сферата на облеклото) вече ни бяха признали 2 години по-рано.
И така – H&M вече е в The Mall, а скоро и в Сердика център с още по-голям магазин, както и в други градове и молове. Откриването за медии навръх 8 март беше мащабно, с добра организация от агенция All Channels и изненадващо голям наплив от хора. За клиенти магазинът ще работи от 10 март от 11 ч.

България е 44-ата държава, в която стъпва шведската компания. За нея работят над 94 000 души в близо 800 фабрики. Магазините до този момент са над 2300.

Впечатления от видяното? Отначало мислех, че нищо няма да ми хареса и ще пропусна да се включа в потребителската истерия, обхванала журналистите и знаменитостите наоколо (Теди Велинова, Галена със стилиста си Добромир Киряков, Биляна Йотовска и Митко Димитров, Калин Сърменов-Милото, Богдан Томов, Ива Янкулова among others). Накрая все пак харесах 2 ризи и се наредих на опашката от чакащи на касата (работят бързо, явно са обучавани). Навсякъде имаше англоговорящи служебни лица със значки H&M, може би шведи, които са известни със стриктния контрол, упражняван върху магазините им. Бяха любезни, но не изпускаха нищо от очи. Дрехите биваха непрекъснато преподреждани и привеждани в нужния вид. Аранжировката е перфектна, интериорът и стилът на магазина – също.

Като цяло разнообразието не ме впечатли. Мащабите на магазина обаче са внушителни и вероятността да излезеш оттам без да харесаш абсолютно нищо е малка. Детската секция на долния етаж е раят за всяко семейство.
Модната линия ми се стори подчертано младежка и спортна. Цените са наистина по джоба на всеки, една идея по-ниски от тези в Zara, например. Но лично за мен в испанската верига има повече дрехи и аксесоари, заслужаващи внимание и като цяло изглеждат по-качествени.

Как ще се отрази стъпването на H&M на българския пазар? Със сигурност положително, така както IKEA и LIDL разтърсиха из основи хипермаркетите за мебели и супермаркетите за хранителни стоки. Очаквайте още повече промоции и намаления в магазините на Zara, Benetton, Kenvelo, Marks & Spencer.
Шведите ще наложат и стандарти в обслужването, от които ще се учат всички останали в бранша. Ще бъдат агресивни и в рекламата, от което ще спечелят препитание доста агенции и медии.

Като цяло днешното откриване без съмнение бе сред модните събития на 2012-а. В първите дни напливът от хора към първия етаж на The Mall ще бъде огромен, а за нататък вече – не зная.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s