Шефът на Нова тв Дидие Щосел: bTV вече се държи като №2

на

-Най-късно до 18 месеца качеството на изображението ни ще е в крак с времето
-Стандартите, които гоним, вече не са местни, а световни
-Не сме се отказали от българските сериали
-Лидерската позиция ни задължава още повече
-Харесвам тази страна и затова от 10 години живея тук

 ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 31 октомври

Ако беше българин, Дидие Щосел сигурно щеше да се държи доста самоуверено и дори надуто. Не са малко  хората у нас, които управляват бизнес за стотици милиони, а може би дори за над милиард лева. Той обаче се държи приветливо и непринудено, като типичния вежлив и позитивен европеец, който не парадира с пост и благосъстояние. От 2012 година французинът, който има българско гражданство, съпруга и две деца, е главен изпълнителен директор на „Нова броудкастинг груп“, която освен Нова телевизия включва и каналите Диема, някои от най-големите български сайтове и списание „Ева“. Живее в София от 10 години. Преди това е бил високопоставен банкер в Лондон. В България стъпва през 2005-а, първо като собственик на музикалната телевизия ММ, а после и на групата „Диема“, която по-късно продава на шведския медиен гигант MTG, собственик на Нова, и става негов служител.
Щосел подходи към интервюто за „Уикенд“ с подобаваща за най-тиражния български вестник сериозност. Екипът му ангажира специална бизнес-зала в елитен столичен хотел. На срещата босът пристига с изрядна точност, поръчва си капучино и минерална вода на неуверен български, след което започваме разговора на английски. 

– Г-н Щосел, как се чувствате като управляващ най-скъпоструващата медия у нас? Тежка отговорност ли е?
– Вероятно имате предвид цената, която беше платена за Нова телевизия през лятото на 2008-а от шведската медийна група MTG (620 милиона евро – бел. ред.). Да, скъпоструваща покупка, но спомнете си какви бяха времената тогава – всички цени, начело с тези на имотите, растяха непрекъснато нагоре, имаше бум на всички пазари и сектори, беше някаква инвестиционна истерия и никой не успя да предвиди кризата, която дойде след това. Ако кризата не беше дошла, цената би била нормална. По онова време MTG продаде друга компания, част от групата, на почти същата цена. Също така въпросът не е в това колко пари си похарчил вчера – въпросът е колко пари ще спечелиш утре.

-Ще се оправдае ли тази цена?
-Какво значи ще се оправдае ли, тя се оправдава непрекъснато. Миналата година Нова телевизия е на печалба, по-миналата година също. Медийната ни група в България непрекъснато увеличава приходите си. А как се чувствам лично аз начело – ами просто се опитвам да върша работата, която се очаква от мен. Ако питате Кристиано Роналдо дали му тежи, че играе в клуб, струващ милиарди евро – той едва ли ще мисли за това, той мисли най-вече какво се очаква от него и как се справя.

-Смятате ли, че пазарът тук е достатъчно голям и стабилен, за да ви осигури траен възход в приходите и за в бъдеще?
-Да, абсолютно. Пазарът е достатъчно добър за нас, но и ние работим доста, направихме важно преструктуриране и изпълняваме целите си една по една.

-Промяната на ситуацията с пийпълметрията май е решаваща за възхода на Нова телевизия. След включването на втора агенция за измерване на рейтингите изведнъж се оказа, че сте пазарен лидер и изпреварвате bTV…
-Не мисля, че това е решаващо. Възходящата тенденция при нас е по-отдавна, а пийпълметрията на „Нилсен“, която е алтернатива на тази от „ГАРБ“, е съвсем отскоро. Но да, факт е, че през последните два месеца – септември и октомври, Нова телевизия е категоричен телевизионен лидер у нас. Това се дължи най-вече на големите ни и много успешни проекти. Ние имаме и други индикатори за това, далеч не е само пийпълметрията. Следим всички възможни електронни източници на статистическа информация – например колко посещения и гледания има във видео платформите ни Nova Play VBOX7, колко посещения имат сайтовете ни, ефекта от нашите най-големи шоута от праймтайма във Фейсбук в сравнение с тези на конкуренцията… Освен че, и VIP Brother, и The X Factor привличат много повече фенове съответно от Survivor и “Гласът на България“ миналата седмица новините, публикувани на фейсбук-страницата на VIP Brother, са достигнали до внушителния брой от 1 милион души. Това са данни на Фейсбук и върху тях никой не може да влияе. Обвиняват ме в много неща напоследък, но притежанието на Фейсбук няма как да е едно от тях (смее се – б.а.).
А конкретно пийпълметрията за мен е просто като един хронометър в спорта. Ние искаме само едно от него – да е точен. Нито да е по-бърз, нито по-бавен. Ако хронометърът показва, че сме бавни – ще вземем мерки, ще тренираме повече. Аз нямам проблем с това на кое място сме, дали на първо, на второ или на трето, ако съм сигурен, че пийпълметрията е възможно най-добрата и обективната. Със световния лидер „Нилсен“ мисля, че е точно така – хронометърът е точен.
(чети нататък…)

-Под Ваше ръководство медийната група на Нова доста се разрастна – придобихте най-посещаваните български сайтове като Abv.bg и Vbox7.com… Чувствате ли се вече като медиен олигарх?

-О не, за Бога, хаха. Надявам се никой не ме мисли за такъв, защото просто не е вярно. Опитвам се да правя най-доброто за Нова и това е. Към този момент наистина купуваме, а не продаваме. Искаме да продължим да инвестираме в български медии и да сме номер едно на този пазар – и като телевизия, и като други цифрови платформи.

-Ще се сдобиете ли със собствено радио, по примера на конкурентите ви от bTV?
-Радиото не е област, в която съм експерт и това не ни е сред приоритетите, но такава възможност не бива да се изключва. Всичко опира до това да намираш най-добрите канали за разпространение на съдържанието, което създаваш. А аз смятам че сме добри в създаването на съдържание.

-Какъв е Вашият стил на управление, какво променихте в работата на Нова, откакто сте начело (от 2012-а – бел. ред.).
-Преди всичко – стремим се да бъдем коректни към всички партньори, с които работим. Издължаваме се навреме и сме добронамерени. Стилът ни на работа е такъв, какъвто е в цяла Европа. Работим последователно по приоритетите си и резултатите не закъсняват.

-В такъв случай – докога ще продължава агонията с лошото качество на сигнала ви? В „Уикенд“ нееднократно сме повдигали този въпрос. Нова значително изостава от другите телевизии по отношение на изображението!
-Да, следя редовно публикациите ви. Превеждат ми ги всяка седмица и се опитваме да се съобразяваме с тях, когато критиката е аргументирана. Поздравявам Ви за Вашата работа. Относно качеството на сигнала – досега то не беше основен наш приоритет. Поставихме си за цел първо да оптимизираме програмата и да инвестираме в съдържание, след това акцентирахме върху качеството на новините, и сега, когато имаме необходимото качествено и разнообразно съдържание, ще се заемем и с техническите параметри на излъчването.

-Може ли да се ангажирате с конкретен срок, в който Нова ще излъчва във висока резолюция и изцяло в широкоекранен формат? На този етап само някои ваши предавания са с картина в съотношение 16:9…
-Мога да кажа, че най-късно до година и половина това ще е факт.

-Ще го напишем с големи букви, за да Ви го припомним, ако не се случи.
-Добре, напишете го (смее се – б.а.).

-Да се върнем на интернет-бизнеса ви. Не се ли конкурират взаимно сайтовете ви Nova Play и VBOX7. На практика и на двете места се предлага съдържание от програмата на Нова.
-О, изобщо не е така. Вие знаете, че във VBOX7 има много разнообразно съдържание, това е българският YouTube. Нашият анализ показва, че двете платформи изобщо не се канибализират една друга, а напротив – прибавяме нова аудитория към досегашната. Амбициите ни в дигиталния бизнес са големи. В момента преднината, която имат сайтовете ни пред българската конкуренция, е толкова голяма, че това престава да бъде битка за нас. Единствените ни реални съперници в Интернет са Google и Facebook и аз непрекъснато повтарям това на момчетата от уебсайтовете – да се съизмерват с тях, а не с тукашните конкуренти. Същото нещо казвам и на наши бъдещи партньори и клиенти, когато водим преговори – помогнете ни да развиваме водещата технологична компания на българския онлайн пазар и да конкурираме успешно световните лидери. Длъжни сме да предлагаме услуги на тяхното ниво, за да задържим потребителите си и тяхната удовлетвореност.

-Напоследък Нова придоби правата и върху доста нови спортни състезания. Купихте лиценза за българското първенство по футбол, излъчвахте световните шампионати по волейбол и баскетбол, ще предавате и мача на Кубрат Пулев с Кличко… Не ви ли стана много спортът, как ще се справяте с толкова събития?
-Не само не ни е много, но бихме искали и повече. Не се отказваме и от опитите си да купим правата за Шампионската лига. Относно българското първенство – знаете, че привлякохме нови коментатори от други канали, които са специалисти по темата.

-Сега остава и качеството на картината да стане HD, да имаме Нова HD и Диема HD…
-Да, и това е много важно, разбира се.

-През лятото излъчихте полуфинала на Григор Димитров от „Уимбълдън“. Предвиждате ли по-сериозно и редовно отразяване на тениса – все пак там се изявява най-успешният български спортист в момента?
-Да, през лятото постигнахме бърза договорка с носителите на правата от Bulsatcom за този мач. Отношенията ни с тях са отлични. Мисля, че ще успяваме да се споразумеем и занапред,  стига да има повече мачове, към които цялата аудитория проявява сериозен интерес. Дано да има повече такива.

-Да очакваме ли ново предаване с Кеворк Кеворкян скоро? Работи ли се по такъв проект?
-Знаете, че аз съм добър приятел с Кеворкян. Често се срещам с него, обичам да общуваме, защото той е изключително ерудиран и винаги има какво да научиш от него. В момента, в който се избистри добра идея, ще я реализираме. Относно „Всяка неделя“ мисля че взехме правилно решение, след като в ефира вече има над дузина копия на същото предаване. Няма смисъл да си просто един от 14. Същото важи и за „Горещо“ с Венета Райкова, която сега, знаете, е една от водещите на “ВИП Брадър“. Като цяло се стремим да създаваме нови неща, да сме първи и единствени, а не да копираме конкуренцията.

-Разкрийте все пак някакви планове за програмата през следващия сезон, напролет.
-Към днешна дата мога само да потвърдя, че ще имаме нов сезон на шоуто „Като две капки вода“. То е изключително успешно, на мен много ми харесва и ще бъде чудесно да го имаме отново в програмата си. Ще продължим и с риалити-формата „Съдби на кръстопът“, който, както разбирам, скоро ще бъде копиран и от конкурентите ни. Въобще Би Ти Ви все повече се държи като номер две. Следват ни и копират неща, които ние въвеждаме за пръв път на българския пазар, вместо да проправят сами път напред с нов тип телевизионни продукти.

-Нова като че ли се отказа от инвестирането в български сериали…
-Напротив, не сме се отказали. Донякъде е добре, че настъпи малко затишие в тази област, след големия бум, когато се стигна до някои неособено успешни сериали. Сега обмисляме много внимателно следващия си ход в тази област и непременно ще направим такъв. Задължени сме най-малкото от новата си позиция на пазарен лидер. Не можем да си позволим като телевизия номер едно да нямаме и български сериал. Не можем да залагаме само на риалити-програми. Това е отговорността на лидера.

-Вие живеете от 10 години в България, имате жена и две деца тук. Чувствате ли се вече българин, „побългарихте“ ли се? Имам предвид някои типични за националния ни характер черти като мнителност, подозрителност, интриги…
-Разбирам какво намеквате. Не мисля, че съм започнал да се поддавам на тези неща. Вярно е, че тук хората са по-мнителни и недоверчиви от тези в Западна Европа. Във всяко бизнес решение се търси някаква задна мисъл, нещо задкулисно. Трудно се приема, че някой може да върши работата си без да има нещо странично наум, без да се влияе от нещо извън нея. Опитвам се да се държа леко настрани от всичко това. Когато някой ми предложи да ме информира за някаква интрига или конспиративна теория, често отказвам да слушам. Не се интересувам. Просто гледам да си върша работата и да съм добронамерен към всички и мисля, че това успява да повлияе и на хората около мен.

-А иначе как намирате страната 10 години по-късно. Променя ли се към по-добро?
-О да, определено. Непрекъснато забелязвам нови неща, които ми правят хубаво впечатление. Ето, снощи бях на първия голям концерт на „Х Фактор“ и на връщане си говорих с шофьора ми колко нови неща са се появили из София, колко по-осветено, подредено и красиво става всичко. Дупките по улиците са много по-малко отпреди. Въобще София, а и страната, стават все по-приятно място и това го забелязват и мои роднини, когато ни гостуват тук.

-С чии мнения относно телевизията Ви се съобразявате? Имам предвид освен нашите коментари в „Уикенд“. Допитвате ли се до членовете на семейството си, например?
-Не обичам да се допитвам, предпочитам само да наблюдавам. Оставил съм дистанционното в ръцете на жена си и децата си и следя какво гледат. Ако забележа, че в продължителни периоди от време не превключват на Нова телевизия, се интересувам защо. Следя какво ги интересува и впечатлява.

-Дразните ли се от преобладаващия песимизъм на хората в България? Чувствате ли обезвереност у тях?
-Може би те са се наслушали на твърде много обещания, които не са били изпълнени. Това е основна част от проблема. Аз харесвам живота си тук, иначе нямаше да живея в София и децата ми да говорят български. Кръвта и душата им са български. Това е прекрасна страна, чието общество обаче е пълно със слухове и конспирации. Опитвам се да имам балансирано отношение, да не губя рационалността във взимането на мениджърски решения. Натискам копчето Delete, когато нещо не ме интересува. Ясно е, че не може всички хора да те харесват еднакво. Важното е да си вършиш работата добре, да държиш на семейството си и да бъдеш позитивен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s