Voyo срещу Nova Play

на

Битката между тв гигантите се пренася в Интернет. Как се справят bTV и Нова?

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 13 септември

Успехът на тазгодишните сезони на „Х Фактор“ и „Биг Брадър“ е основна причина за възхода на платформата Нова плей.
Успехът на тазгодишните сезони на „Х Фактор“ и „Биг Брадър“ е основна причина за възхода на платформата Нова плей.
Гледането на европейски футбол в реално време е един от основните плюсове на Voyo.
Гледането на европейски футбол в реално време е един от основните плюсове на Voyo.

Ако поне веднъж не сте гледали „Биг Брадър“ или „Х Фактор“ в сайта Нова плей, ако нито един път не сте си пуснали „Сървайвър“ или „Гласът на българия“ в сайта на bTV, ако никога не сте се изкушавали да гледате хубав сериал или мач от Шампионската лига по Войо, значи просто не живеете в това десетилетие, а сте все още в предишното. След като години наред телевизиите водиха пуническа война с Интернет, напоследък те осъзнаха, че това е предварително загубена битка и е по-добре да се присъединиш към врага, който може да те победи.

BTV и Нова телевизия започнаха почти едновременно да развиват сайтовете и онлайн платформите си Войо и Нова плей. Първоначално разликата между тях беше сериозна. Преднината на bTV беше смазваща – добре организиран официален сайт с много информация, отделен сайт само за новини, непрекъснато обновяване на съдържанието и най-вече – почти перфектно за тукашните стандарти качество на изображението. Платформата Войо обаче бе посрещната на нож от повечето потребители – най-вече заради амбицията да печели пари от това, което се предлага там. 8-те лева на месец (един билет за кино или футболен мач или 2 кутии цигари по тогавашни цени) не са някаква непосилна сума за голяма част от българите, но по онова време нашенецът просто не бе свикнал някой да му иска пари в Интернет. От тази гледна точка амбициозният старт на Войо беше изпреварил времето си и твърде дързък за тези географски ширини. Агресивната реклама на платформата в ефира на bTV допълнително изнервяше свикналия на безплатни онлайн-благини потребител.

На този фон Нова телевизия лансира своята услуга с коренно различен подход. Цялото съдържание в Нова плей е безплатно, макар и със значително по-лошо качество на изображението. Като структура сайтът е значително по-хаотичен от този на конкуренцията. Човек никога не знае кога в него ще се появи предаването, което е изпуснал да гледа по телевизора.

Първоначално посетителите в сайтовете на bTV (официалният, новинарският и Войо) бяха много повече от тези в страниците на Нова. През последните 2 години обаче те почти се изравниха по рейтинг и това се дължи най-вече на по-интересното съдържание, което предлага телевизията на „Х Фактор“, „Биг Брадър“ и „Господари на ефира“.

Каква е ситуацията към днешна дата и каква е перспективата? Какво може да се очаква в обозримо бъдеще?

През последните месеци платформата на bTV Войо е във възход и може да се каже, че е преодоляла етапа на потребителската неприязън и враждебност. За утвърждаването й спомогна и помощ от друг конкурент – експанзията на услугата HBO GO на легендарния платен филмов канал. Благодарение на изключително ефикасната й формула все повече хора откриват удобството да разполагат с любимото си съдържание на всяко от трите си устройства – компютър, таблет и телефон. Веднъж като свикнеш с възможността с две кликвания да гледаш всеки епизод от любимия си сериал (вместо да търсиш пиратски сайтове, откъдето да го изтеглиш, и да се надяваш да има субтитри за него) в спалнята, в тоалетната или на автобусната спирка, паричната такса за този лукс престава да те възмущава.

Основните причини човек да стане абонат на Войо и да не съжалява за 8-те лева на месец (при годишен абонамент отстъпката сваля цената почти наполовина) са няколко. Първата е възможността да се гледа в реално време всеки мач от Шампионската лига (различен от тези, които излъчват bTV Action и Ринг.бг). Вторият сериозен плюс е богатата гама от сериали, всеки епизод от които е буквално на два клика разстояние – „Изабел Кастилска“, „Легендата за Испания“, „Лилехамер“, „Империум“, плюс всички турски сапунки. Тук са и българските поредици на bTV – „Стъклен дом“, „Столичани в повече“, „Седем часа разлика“, „Фамилията“, „Революция Z”, “Домашен арест“. В отделна секция са концерти като тези на Лили Иванова, „Сигнал“, Слави Трифонов и „Ку-ку бенд“, Крисия и приятели и други наши звезди, както и на чужди изпълнители като Роби Уилиямс и Яни.

Техническото ниво на Войо все още е далеч от перфектното – футболните мачове често прекъсват и трябва да подновяваш сигнала с кликване на мишката. Понякога сървърите са претоварени и не смогват да подсигурят нужния трансфер на картина. Но би било нечестно да се отрече, че за българските стандарти тази платформа е изпреварила времето ако не с години, то поне с десетки месеци и е трудно да се намери тукашен неин аналог, който да се доближава до нея.

Как е положението в Нова плей? Все повече посещения, все по-богато съдържание, при това безплатно, но все същия хаос и усещане за несигурност. Когато влизаш в сайта, никога не си напълно сигурен, че ще намериш в него това, което търсиш. За да компенсира липсата на такса, от която да печели, платформата е наситила съдържанието си с реклами, които се появяват на определени периоди от време и не могат да бъдат прескачани. Това не е болка за умиране, но е доста досадно, когато клипът е един-единствен и си принуден да го гледаш няколко пъти. А недай си боже да си решил да намериш строго определен момент от епизода на „Биг Брадър“ или „Х-Фактор“. Тогава ти предстои да изгледаш една и съща реклама безброй пъти, търсейки това, което ти трябва.

Казано обобщено, и двете конкуриращи се тв платформи в Интернет могат само да спечелят, ако се поучат една от друга. bTV няма да сбърка, ако реши да редуцира месечната си такса – например да я свали под психологическия праг от 5 лева на месец. В Нова плей пък имат доста да работят по техническата част и най-сетне да подобрят качеството на изображението. В този си вид гледането на предаванията й на екран, по-голям от телефонен, е по-скоро мъчение за очите, отколкото удоволствие.

Междувременно конкуренцията на този пазар тепърва ще се засилва с навлизането на чуждестранни платформи като Netflix, Chrome tv, Apple tv и т.н. Въпросът е дали българските телевизии ще успеят да се държат в крак със световните лидери и готова ли е публиката за подобна драстична промяна в навиците си.

Епизодите на режисираното риалити „Съдби на кръстопът“ са сред най-гледаните в сайта на Нова тв.
Епизодите на режисираното риалити „Съдби на кръстопът“ са сред най-гледаните в сайта на Нова тв.
Днешният епизод на „Сървайвър“ без никакви реклами и с добро качество на образа – какво по-хубаво от това?
Днешният епизод на „Сървайвър“ без никакви реклами и с добро качество на образа – какво по-хубаво от това?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s