Кой заслужава да спечели X Factor?

на

Нигериец, руснак и кипърка – кой казва, че не сме част от Европа? Въпросът е – после какво?

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 15 януари

X_Factor_Steven
Нигериецът Стивън Ачикор е завършена звезда и беше нарисуван победител, но трябваше досега да се е научил да отговаря на български, а не само да кима с усмивка.

Четвъртият сезон на „Х Фактор“ се очертава като най-силният от всички досега и причината за това едва ли се крие само в добавената премия от 50 000 лева към голямата награда. Шоуто просто набра опит и скорост, промените в съдийския състав се оказаха удачни, а разширилата се география на участниците рязко вдигна нивото. Дали и в следващи сезони ще има толкова кандидати от чужбина – един Бог знае. Но и само този сезон е достатъчен, за да може българското издание на музикалното риалити да се гордее, че присъства стабилно на международната карта.

Големият въпрос малко преди финала на този сезон обаче е – кой е най-достоен за победител? Нямаше ли да е странно на последната права да останат само участници, които не са от тукашен произход или в най-добрия случай (младият Кристиян) са наполовина българи? Отговорът зависи от гледната точка. Ако гледаме на „Х Фактор“ главно като на лицензно предаване, като на местен филиал на световно шоу, не би трябвало произходът на кандидатите изобщо да бъде фактор и тема за обсъждане. Няма значение дали си от Африка, от средиземноморски остров, от Сейшелите в Индийския океан или от Русия – щом имаш певчески талант и обаяние на поп-звезда, твоето място е на финала.

Но не бива да забравяме и основната мисия на това предаване редом с това да забавлява тв аудиторията в продължение на няколко месеца. А тя е откриването, създаването и утвърждаването на нови звезди от тукашната поп-сцена. За европейската и световната такава можем само да мечтаем. Поне досегашните риалити-проекти у нас не са показали дори и плах опит да извадим някакво явление от международна величина – така, както година след година успешно го правят румънци, сърби, гърци и дори албанци. За съжаление в областта на поп-музиката все още сме на светлинни години далеч от тези балкански страни, уж от „нашата черга“. Така че напълно прави ще са и онези, които казват – няма какво да се занимаваме с нигерийци, кипърки и русначета, нека да си гледаме българската поп-сцена и вероятността от това шоу да се появи някоя тукашна звезда.

Изпълнители като Михаела Филева, Наско Колев, Ангел и Мойсей, Гери-Никол и Михаела Маринова успяха да си пробият път не просто до върховете на радио- и тв-класациите, но най-вече до сърцата на различни поколения публика – при това дори без да са печелили „Х Фактор“. Досегашните победители в него – Рафи Бохосян, Жана Бергендорф и Славин Славчев – по една или друга причина имат по-малки успехи и популярност от гореизброените, но благодарение на добре смазаната продуцентска машина „Вирджиния рекърдс“ и на арменската упоритост на „клана Халваджиян“ все пак също могат да се нарекат звезди. Сега на дневен ред е въпросът кои ще са най-успешните им последователи от този сезон.

31-годишният нигериец Стивън Ачикор изглеждаше най-завършен изпълнител измежду всички. До такава степен, че чак имаше нещо съмнително в него. Човек с право би се запитал какво е правил досега, защо си е губил времето и не е станал международна звезда – я в родната Африка, я из Европа. Личностната му харизма и начинът, по който успя да завладее българската публика са основните му оръжия наред с безпорния изпълнителски талант. Ачикор беше буквално нарисуван победител в това шоу, а изпълнението му на „Я кажи ми, облаче ле бяло“ ще отеква дълго в душите на всички зрители. А отпадането му на крачка от финала породи поредните огромни въпросителни относно обективността при взимането на съдийските решения.

Но имаше ли някакъв сериозен минус и проблем пред евентуалния триумф на Стивън? Уви – да: неспособността му да научи поне малко български. Да, той не е лесен език и няколко месеца не са много време, но това не е приемливо оправдание. Ако искаше наистина да покаже, че държи на българския „Х Фактор“ и на тукашната публика, симпатичният нигериец трябваше още на третия месец да връзва цели изречения и да реагира малко по-адекватно, докато слуша съдийските коментари на сцената, вместо само да кима като паднал от Марс. Зад извинителната му физиономия на нищо не разбиращ слушател прозира някакво, макар и смътно доловимо, пренебрежение. Все едно ни казва – да, много сте ми симпатични и се радвам, че ме аплодирате, но аз не съм оттук и съм се отбил само за кратко…

Другият най-завършен певец в шоуто е българчето с руска майка Кристиян Костов. Още на кастингите беше ясно – допуснат ли го, въпреки крехката му (и извън регламента) възраст до големите концерти, ще бъде истинско чудо ако той не е сред основните фаворити за крайна победа. При него обаче в още по-силна степен се долавя онова, което е налице и при Стивън – че България е само междинна спирка от стартиращата му кариера. Като финалист в руското издание на The Voice симпатичният юноша вече е извървял най-вълнуващия (и най-интересен за публиката) път – от никому неизвестен талант до шлифован сценичен изпълнител с маниери и собствен вокален стил. Всяка негова изява в българското предаване прилича по-скоро на гостуване на международен изпълнител, отколкото на драматична борба на живот и смърт за крайната победа. На моменти поведението му е сякаш на „автопилот“.

Третият най-силен изпълнител в тазгодишния „Х Фактор“ е кипърката Християна Лоизу. Макар и притежателка на забележителен певчески талант, тя е някак си най-бледа като сценично присъствие, като харизма. За сметка на това обаче говори нашия език досущ като българка и на практика е натурализирана наша сънародничка. Амбицията й изглежда някак си най-искрена, а уважението й към страната ни се усеща във всяка нейна дума и жест. Дали обаче това ще е достатъчно, за да се превърне в национален любимец и след края на това шоу?

За варненската красавица Дарина Йотова сме коментирали и друг път, че спокойно може да мине и без победа. Можеше даже да отпадне много по-рано и пак нямаше да загуби нищо. Цяло чудо е, че се напрегна да стигне дотук. Тя няма нужда нито от Саня Армутлиева, нито от Маги Халваджиян или Мария Илиева, за да бъде национална поп-звезда. Достатъчно е да изпее 1-2 песни с Криско и ще видите как това лято цяла България ще си тананика припевите им.

Нейната връстничка и съгражданка Виктория Георгиева отпадна злощастно и направо несправедливо миналата седмица. При нея в най-силна степен беше налице израстването, заради което състезанието „Х Фактор“ е толкова магическо и интригуващо.  Седмица след седмица бяхме свидетели как това чаровно, но изключително скромно момиче се преобразяваше на сцената и изпълняваше песни, които сигурно никога не си е представяла, че ще един ден ще интерпретира толкова умело. Симпатичната Вики беше една от емблемите на този сезон и би била една от най-запомнящите се победителки в цялата история на шоуто, но се прости с този шанс на крачка от финала. Защо се получи така – на този въпрос вероятно трябва да отговаря не само тя.

Колкото до момичешката група „A.V.A.” – трите девойки могат само да се радват, че стигнаха толкова далеч в надпреварата. В сравнение с нивото на конкурентите им самото им присъствие сред последните 5 кандидатури е не просто парадокс, но и сериозен аргумент, че има нещо гнило в регламента на това обичано шоу и най-вече в начина, по който се гласува в него. На всеки от продуцентите, който би ме репликирал, че такава просто е волята на публиката, бих предложил бас – ще има ли успешна кариера това тийнейджърско трио след края на шоуто или не. Аз казвам, че не. Така че или гласуващите зрители на това предаване се мотивират от необективни критерии за вота си, или има някаква друга манипулация – например от стремеж на всяка цена „Х Фактор“ да се докаже и като люпилня на момичешки групи, или Бог знае от какви други съображения.

Кой в крайна сметка ще победи? Обръщайки поглед към досегашните шампиони – май няма голямо значение. Кой обаче да вземе 50 000 лева? Със сигурност е по-добре тези пари да останат в България, а не да се харчат в Русия, Африка или някъде из Европа. А кои от всички финалисти ще станат истински звезди впоследствие? На това вече отговорихме – тези, които си спечелят симпатиите на Криско, Графа и Мария Илиева…

X_Factor_Victoria
Виктория Георгиева би била една от най-запомнящите се победителки в това шоу, но злощастно и несправедливо отпадна на крачка от финала.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s