Риалити в повече

на

Тази година „Сървайвър“ беше като „Биг Брадър“ и обратното. Доволни ли останаха зрителите?

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 19 декември

Прогнозата от предишния ни анализ се сбъдна – Катерина Евро и Тодор Славков стигнаха до финалната права.
Прогнозата от предишния ни анализ се сбъдна – Катерина Евро и Тодор Славков стигнаха до финалната права.

Докато победителят в „Сървайвър“ получаваше чек за 100 000 лева...

Докато победителят в „Сървайвър“ получаваше чек за 100 000 лева…

… Малък Тошко получи красиво синьо плакетче за победата си в „Биг Брадър“.

Понеделнишката вечер отново бе отредена за любимия спорт на българския зрител – цъкане с дистанционното между Би Ти Ви и Нова телевизия. След като влязоха в пряк дуел помежду си на старта на риалити сезона, двата канала повториха упражнението и на неговия финал. В седмиците преди това „Сървайвър“ и „Биг Брадър“ почти по соломоновски успяваха да се разминат в програмната схема и публиката можеше да следи и едното, и другото. На 15 декември обаче никой не мислеше за нейния комфорт. Двата медийни гиганта решиха отново да си ги премерят, а ПР-екипите загряваха отдалеч за пропагандната война на следващия ден.

Какво толкова щеше да стане, ако „Сървайвър“ приключеше в понеделник, а „Биг Брадър“ във вторник? Или обратното? Щяха ли и двете телевизии да имат по-малък сбор на рекламните приходи? Не е много сигурно. Нищо чудно даже да бяха спечелили повече. Конкуренцията между тях обаче е дотолкова ожесточена, че за момента е по-важно да се отнемат клиенти от съперника и да се омаловажава кулминацията на сезона му, отколкото да се спечели някоя-друга реклама повече. Какво тук значи някаква си публика…

Добре поне, че рекламните блокове не бяха в пълен синхрон, та човек да може да проверява какво се случва по другия канал. Но какво реално се случваше? Изненадаха ли ни с нещо на финала на супер-сезона?

Уви – не. В продължение на три часа тледахме едно и също нещо и по двете телевизии – пледоарии в защита на един или друг, напомпано и дори режисирано самомнение на участници, които са „били себе си“ и „следвали стратегията си“, плюс компилации от архивни и до болка омръзнали кадри с досегашните им подвизи в Камбоджа или в Къщата.

„Плъх, плъх, това е най-гнусната мизерия“

Какво му стана на Владо Карамазов по средата на сървайвърския финал? Продуцентите хитро бяха решили да пренесат действието от Камбоджа миналата пролет в живото студио в НДК в сегашно време. Направиха го по оригинален, но не особено сполучлив начин, с хумористични кадри в стилистиката на „Столичани в повече“. Преминаването на Карамазов с резултатите от вота през Индийския океан, Червено море, Суецкия канал и Босфора и акостирането му на брега на Перловската река трябваше да бъде смешно, но не беше. А репликите му за плъховете и мизерията прозвучаха точно като в сцена от някаква пародия. Възможно ли е след този сезон на „Сървайвър“ да се окаже и докаже, че той е по-добър в ролята си на водещ, отколкото като актьор?

Телепортацията в живото студио в София трябваше да осигури на финала нужното напрежение че всичко се развива в реално време, а не е с отдавна разиграла се развръзка. Успя ли да създаде нужното напрежение, което е липсвало дотогава? Мисля, че не. Най-досадната част от софийското студио беше онази, в която шоуто държеше да се самопохвали, предоставяйки думата на специално подбрани гости като актрисата Албена Павлова и друг близък до тази телевизия коментатор – Георги Тошев. Едва ли тази своеобразна форма на самозадоволяване е успяла да закрепи накърненото самочувствие на продуцентите и шефовете от загубената битка с „Биг Брадър“ този сезон, но със сигурност успя да подразни доста зрители.

Все пак финалът на „Сървайвър“ имаше едно важно преимущество над конкуренцията – връчи някаква реална награда под формата на чек за 100 000 лева. Така заприлича на истинско състезание, а победителят – независимо дали е одобряван от мнозинството или не – изглеждаше наистина победоносно.

На другият полюс в това отношение бе финалът на „Биг Брадър“, в който гласувалите с есемеси за Тодор Славков не бяха много сигурни дали наистина са го ощастливили със синьото плакетче, което той получи. Както и друг път сме анализирали на тази страница, от година на година това риалити-шоу заприличва на филм с предварително написан сценарий, в който участниците не са състезаващи се помежду си в името на жадувана награда, а актьори, работещи под стриктна драматургия и режисура.

Но пък какво да кажем за победителя в „Сървайвър“, който по средата на сезона участва в съвместен заговор с екипа на продукцията, слагайки си скрит микрофон, за да шпионира свой съперник? Доколко споменът за тази случка работи в полза на усещането, че надпреварата е била напълно честна и спортсменска? Ако заговорникът Антон Агонцев не е могъл да бъде разобличен по никакъв друг начин, дали въоще е бил чак такъв грешник, какъвто го изкараха? Ако даден сървайвър може да шпионира друг с помощта на екипа, защо да не прави и други неща с нейна подкрепа?

Има нещо тъжно в начина, по който двете шоута размениха съдържанието си този сезон. „Биг Брадър“ се превърна в игри на глада, в поредица от унизителни мисии, възложени на готови на всичко за единия хонорар гладиатори. Съквартирантите не се бореха да доказват някакви свои идеи или да отстояват принципи – те просто оцеляваха, сякаш не са в уютната къща край Нови хан, а в Камбоджа.

„Сървайвър“ пък мутира в психологическо изследване на тъмните кътчета от човешката душа – предателство, злоба, егоцентризъм, нагаждачество, безскрупулност. Опиянението, с което екипът му задълба в интригите между отделните играчи и показваше до дупка техните самонадеяни монолози, би могло да засрами даже Биг Брадър.

Но най-тъжно от всичко е това, за което стана дума в началото. Че в цялата тази рейтингова надпревара, в цялото това харчене на луди телевизионни пари, в цялото това надлъгване чий сеир е по-интересен, негово величество драгият зрител вече е последната дупка на кавала.

Survivor_microfon

Survivor_Zanev
Шпионин на екипа със скрит микрофон – Ваня Дзаферович – успя да надделее над наивен егоцентрик, който си мислеше, че тези неща стават само със сила – Светлин Занев.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s