Черешка без торта

на

“Специална пратка” рециклира добре позната схема с единствената цел за завърти отново същите стари муцуни

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 9 януари

Тити Папазов е донесъл на Нова телевизия повече рейтинг от куп нейни щатни служители.
Тити Папазов е донесъл на Нова телевизия повече рейтинг от куп нейни щатни служители.

Готвач да си в днешно време. Кулинарното шоу е най-прогресиращият жанр в тв индустрията. На Запад – от доста време, а напоследък и у нас. Сега по bTV върви рекламна кампания за MasterChef – ново състезание за суперготвачи, продуцирано досега в 34 държави. Както изглежда, ще е мащабен проект. Но то и шоуто на симпатичната готвачка Силвена Роу тръгна доста амбициозно и със замах, а не просъществува дълго.

Междувременно по Нова Иван Манчев продължава да спасява закъсали ресторанти – къде с основен ремонт, къде с конско, къде просто с някоя от любимите си рецепти. “Кошмари в кухнята”, което анализирахме и тук още на старта му, бързо набра скорост и почитатели и това се дължи най-вече на харизмата и професионалните качества на очилатия готвач.

Отскоро в същата телевизия гледаме “Специална пратка” – премиерно предаване-клонинг на “Черешката на тортата”, което преди няколко сезона вървеше в същия ефир. То уж се водеше кулинарно състезание, но всъщност си бе повече риалити-шоу, отколкото готварска надпревара. Нещо като “Биг Брадър Лайт” по добре изпитаната схема: да съберем малко знаменитости и чешити накуп, да ги държим заедно известно време за да може да се понамразят и изпокарат, да снимаме всичко с максимален брой камери и накрая да не спестим нищо от това, което ще се случи – за кеф на публиката и висок рейтинг.
За своите няколко сезона “Черешката на тортата” извъртя доста “обикновени българи”, но по-големият рейтинг дойде, когато около печката и трапезата започнаха да се сучат известни личности. И тъй като знаменитостите в малката ни държава са малко, в един момент шоуто стигна до задънена улица. Вече нямаше останали непоказани популярни муцуни, желаещи да сготвят нещо и да ни покажат любимите си покривки и сервизи…

Но ето ти разрешение на проблема. Сменяме предаването, най-вече заглавието и опаковката му, а по същество оставяме същото съдържание. И спокойно можем да завъртим отново същите действащи лица.
Речено-сторено. Така вездесъщият повелител на сълзите и рейтинга Тити Папазов влезе отново в програмната схема на Нова. Макар и да не е неин служител, емоционалният баскетболен треньор сигурно е донесъл на тази телевизия повече пари, отколкото Нико Тупарев, Ники Кънчев и Милен Цветков взети заедно. Ако Тити реши да стане треньор примерно в Австралия, Нова сигурно ще фалира. Освен ако не продуцира шоу с телемост София-Мелбърн.

Същото може да се каже и за Евгени Минчев – друг участник в първите серии на “Специална пратка”. Някой може ли да си представи програмната схема на този канал без неговото присъствие в кадър и без коментарите му – в повечето случаи остроумни и точни, но нерядко – и излишно злобни?
Ами ясновидката Николета Йорданова? Закъде без нея. Може ли да има предаване по тази телевизия без нейната стряскаща откровеност и дръзки предсказания! Тя е като универсалното ренде “Вьорнер” – само й задай тема и я остави да говори. По възможност – без да цензурираш. Тук е и Сашка Васева, за която никога не е излишно да си направи малко реклама, даже и осъзнавайки, че тя ще е трудно различима от резила. От “дупнишката Мадона” също няма какво ново да научим, но винаги ще се намери на какво да се посмеем. Последният участник в първата петорка участници бе и единствената знаменитост, за която научихме достатъчно нови неща – Мис България 2013 Нанси Карабойчева. Дори и само заради нея да трябваше да изтърпим всички риалити-клишета, с които е наблъскана “Специална пратка” – пак си заслужаваше. Но ако и по-нататък интригуващите състезатели ще съставят едва 20 процента от всички… твърде нисък коефициент за шоу от ранния праймтайм, когато вниманието на публиката се задържа много трудно.

Ако трябва да анализираме чисто телевизионните качества на предаването (продуцирано e от същия екип като “Черешката на тортата” – “Паприка латино”), ще бъде несправедливо да отречем наличието на достойнства. “Специална пратка” е заснето в подобен динамичен стил, със стегнат сценарий, накъсан монтаж и въобще като цяло добра опаковка. Нещо като “Кошмари в кухнята”, но с по-позитивен и лустросан заряд. Личи си, че действащите лица и тук са направлявани от уверена редакторска ръка. Готвачът-ментор, който ги напътства – Юри Велев, също се справя прилично с мисията си.

Колкото до регламента – готвачите сами да разнасят гозбите си до случайни дегустатори – тук риалити-моментът отстъпва на дразнеща режисура и изсмукано от пръстите съдържание за запълване на екранно време. Как пък така се случи, че Мис България трябваше да си носи ястията баш на фотограф в студиото му? И как така и двамата спонтанно решиха да спретнат една фотосесия, която да гледаме няколко минути? Такава евтина псевдо-спонтанност няма даже и в порнофилмите. Но нали трябва да се запълват пет делнични епизода…

Ами ентусиазма на Сашка Васева, на която дискретно предложиха да се позанимава с фитнес? А преди това пък позираше като модел в ателието на млад художник… Във всеки епизод гледаме някаква подобна постановка, някакво своеобразно продуктово позициониране, които убиват усещането за нережисираност и обективност.
В крайна сметка, въпреки несъмнените си достойнства и забавни моменти, “Специална пратка” се очертава не точно като кулинарно състезание. Но не притежава непредсказуемостта и на сеирджийско риалити шоу. Повече мяза на пиар-продукт, чрез който телевизията обслужва определени свои любимци и специално подбрани обекти от различни бизнеси. Красива и сочна черешка, към която обаче са забравили да прибавят тортата.
Дали следващите серии ще затвърдят това подозрение или ще ни опровергаят – предстои да видим. Важното е че Нова нанесе превантивен кулинарен удар на мастер-шефовете от Битивито.

Сашка Васева във фитнеса – типичен кадър от готварско състезание, нали?
Сашка Васева във фитнеса – типичен кадър от готварско състезание, нали?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s