Телевизионна война посред лято: Пеещи деца срещу фрийкове в селска къща

на

Стартът на „Биг Брадър“ и „Детската Евровизия“ отново ожесточи конкуренцията между Нова тв и bTV, но вместо двама печеливши в понеделник имаше двама губещи

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 21 август

Лъчезарните детски изпълнения бяха в пълен контраст с минорното настроение в студиото на „Шоуто на Слави“.

„Август е септември“, пееше Миро Каризмата в един вече позабравен свой хит. Тази година телевизиите превърнаха това в реалност, стартирайки рейтинговата си война още в разгара на лятото. В понеделник Нова телевизия откри по никое време новия сезон на „Биг Брадър“, за да изпревари с около месец (и така да омаловажи) очакваното ново риалити „Фермата“ по bTV. bTV пък не й остана длъжна, като насрочи за същия 17 август първия епизод от кастингите за детската Евровизия и го рекламираше до припадък по всевъзможни начини.

Така се стигна до един от онези вече любими понеделници, в които публиката е принудена цяла вечер да цъка с дистанционното, за да види с какво толкова ще се надцакват най-рейтинговите ни телевизии. В този случай състезанието се оказа буря в чаша вода или по-скоро зорлем измислено. И двата канала имаха добро желание да ударят конкуренцията в земята, но в крайна сметка повече бяха причините да се срамуват, отколкото да се гордеят с нещо.

Началото бе дадено още в 19.57 часа. Да, точно така – Нова реши да започне с цели три минути по-рано, за всеки случай (впрочем, този номер са го прилагали и друг път). Но не защото конкуренцията се канеше да завърти дългоочакваната детска Евровизия – целта беше да се измъкне някой-друг зрител от турската сапунка „Кварталът на богатите“, чийто пореден епизод бе от 20.00. Тук възниква основателният въпрос защо пък bTV не стартира с детското музикално шоу във възможно най-ранния час – не е ли по-логично да е така, за да може и най-малките зрители да са пред екраните и да гледат момчетата и момичетата, на които може би искат да приличат? Дали в изтеглянето на детската Евровизия от 21 вместо от 20 часа се криеше предположението на този канал, че турската сапунка ще бъде по-силна заплаха за „Биг Брадър“? Или това бе по-скоро от желание конкурсът на малките певци да получи поне половин час шанс за повече публика след 22 часа, когато свърши стартът на риалитито по Нова? Какъвто и да е отговорът, решението бе странно, след като така или иначе датата бе умишлено избрана, за да се контрира конкурентното събитие.

Но да видим какво се случи нататък. Нова телевизия най-сетне се бе решила да направи редовен сезон на „Биг Брадър“ вместо омръзналите до втръсване въртележки на едни и същи „випове“ и интриги между тях. Очакванията бяха, че най-накрая ще видим интересни и стойностни личности, които заслужават да се превърнат от никому неизвестни българи в истински звезди. Но, уви, не се оказа така.
След чудесното въведение, в което Алекс Сърчаджиева показа обзаведената „селска къща“ (това очевидно също е направено, за да се контрира предстоящата „Ферма“ по bTV), не видяхме нищо друго освен заявка, че по Нова предстои поредното фрийк-шоу. Селекцията от съквартиранти, направена от хората на продуцента Нико Тупарев, отново залага на скандалното и уродливото, на самохвалството и подигравката. Вместо да предложи сблъсък на силни характери и социални типажи, с които българите да се идентифицират, „Биг Брадър“ пак ще ни занимава с налудничави маргинали, жадни да получат своята мимолетна доза популярност. Отново виждаме и онова добре познато и изтъркано неистово желание всичко предварително да се вкара в някакъв сценарий. Сюжетните линии явно пак ще се пишат в офиса на предаването, а не от самите участници. На тях ще им бъде отредена ролята на актьори, които просто ще вършат онова, което им се вменява.

Представените кандидати един след друг събираха насмешката на публиката, след като още с видео-визитките им продукцията се беше постарала да ги подиграе или поне тънко иронизира. Накрая се стигна до обидната за национална медия от такъв ранг ситуация, в която мургав хомосексуалист хвърля псевдо-сензация, замесвайки името на български футболен национал и на още една популярна личност. Що за хора изобщо могат да прибегнат до подобен трик в името на рейтинга и търсенето на шум? Докато зрителите се смееха с карикатурния образ Кристиян – нещо като гей-версия на друго брадърско откритие – Радо Прашката, някои не без основание се питаха дали с членове на продуцентския екип не го свързва по-близко приятелство, отколкото би следвало да се очаква…
Но, както се казва, всеки има правото на лош вкус. Стартът на „Биг Брадър“ заърши със зле изиграна трилър-сценка, в която от километри си личеше, че унищожените от комбайна-шредер куфари с дрехи на съквартирантите не са истински, а само приличат на такива.

Междувременно по bTV вече бе започнало дългоочакваното детско надпяване. Предшествалата го рекламна кампания създаваше усещане, че ще видим едва ли не нещо грандиозно или най-малкото оригинално като замисъл и изпълнение. Вместо това се сблъскахме челно с добре познатото студио на „Шоуто на Слави“, в което цареше мрачна атмосфера и униние. Дори лъчезарните и преобладаващо много талантливи деца не можеха да разпръснат тягостното настроение, доминирано от навъсения Трифонов. По вече изпитана рецепта продукцията се опитваше да изглежда модерно, вмъквайки в горната част на екрана надписи от фейсбук-коментари. Те обаче до един без изключение бяха клишета, които можеха да се отнасят за всеки един произволен участник. „Уникално!“, „Истински талант“, „Браво“ и други такива обши приказки пораждаха основателни съмнения у публиката, че може би са дело не на истински фейсбук-потребители, а на някой сиромах-редактор от екипа на Трифонов.

Жалко за иначе чудесните изпълнения и въобще благородната кауза, каквато е този конкурс за наш представител на детската Евровизия. Заслужаваше си bTV и екипът на Слави да се постараят малко повече в поднасянето на този кастинг. Не непремено с голямо капиталовложение – просто с повече желание и любов. Или поне не трябваше да го рекламират толкова гръмко, защото сега разочарованието е много по-голямо от възторга. Финалът на първия детски кастинг беше претупан и ни в клин, ни в ръкав предшестван от опит за караница между Слави Трифонов и Евгени Димитров-Маестрото на тема кой разбира повече от пеене. Накрая изведнъж благодариха набързо на последното момиче от кандидатките, което слушаше стъписано, и пуснаха надписите да текат.

Ето как дългоочакваният понеделник, 17 август, се оказа не обещаната гореща телевизионна нощ, а хладен душ от разочарования, които ни върнаха в реалността. Да, в родния шоубизнес желанията и надеждите доста често се разминават с крайния резултат. А най-притеснителното е, че ожесточената телевизионна есен тази година ще бъде с цял месец по-дълга. Какво ли ни предстои да видим тепърва?

Трифонов и Маестрото решиха да забавляват публиката със сценка на скандал помежду си на тема кой разбира повече от пеене.
BB_Kristiqn
Кристиян, представен като „модел в Холандия“, явно ще бъде поредният гей със специално предназначение, въдворен от все по-съмнителния Биг Брадър.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s