Нафърфорий във волейболния рай

на

Кампаниите на LIDL, Nescafe и енергоспестяващи крушки доминират в рекламната есен

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 23 октомври

Краси Радков като отец Нафърфорий в новата забавна реклама на енергоспестяващи крушки.
Краси Радков като отец Нафърфорий в новата забавна реклама на енергоспестяващи крушки.

“Всеки от тях е светия, защото цялото семейство го благославя за тази по-изгодна крушка, която по-малко харчи и не изгаря с години!“. Актьорът Краси Радков в бялото расо на един от любимите си герои – отец Нафърфорий – е сред основните лица на есенния рекламен сезон. Той беше в тази роля и преди година (както и като таксиджията Шишо Бакшишо), но сега, благодарение на по-агресивната ротация, всички разбраха, че енергоспестяващите крушки вече са на нова, по-добра цена.

Покрай волейболните страсти този месец българинът се застоя пред телевизора и не си позволяваше да пропуска кратките рекламните паузи. Затова и фирмите, които си поръчаха екранно време около мачовете на националите, удариха джакпота. Крушките на Нафърфорий бяха един от бенефициентите, но най-голяма полза извлече „Лидъл“. Немската верига супермаркети е един от най-активните рекламодатели през цялата 2015-а. Кампанията с готвачите Манчев и Шишков беше разгърната масирано и в различни платформи, после магазините хитро акцентираха върху три от най-силните страни в асортимента си – плодовете, месото и хляба. Но най-далновидно бе решението марката да се обвърже с най-успешния колективен спорт у нас, а именно волейбола. Риск печели – риск губи, както се казва, и в дадения случай инвестицията на „Лидъл“ се оказа повече от успешна.

Обикновено в подобни случаи рекламодателите прекаляват с натрапването на марката и спонсорското си присъствие, но тук не беше точно така. Присъствието на немското лого беше изненадващо умерено и ненатрапчиво, като акцентът беше върху девиза „Подкрепи отбора“ и върху рекламния слоган на „Лидъл“, който вече се е наложил у нас – „Заслужава си“. С добре замислени и проведени кампании като тазгодишната, немската верига съвсем заслужено доминира на пазара, а нейни конкуренти като „Карфур“, „Пикадили“, „Пени маркет“ и „СВА“ изпаднаха в догонваща роля, някои от тях – дори в сериозна криза.

Друга компания, която редува силни рекламни клипове през цялата 2015-а, е „Теленор“. Актуалният й спот за еднодневните предплатени пакети е във вече познатия стил с иронично чувство за хумор и различни типажи клиенти, заснети кинематографично. Същото важи и за ретро-кампанията на „Загорка“, където тв клиповете и външната реклама са интегрирани и чудесно се допълват взаимно.

Сред звездите на сезона е и Криско – не само заради журирането в „Х Фактор“, но и заради клиповете на „Нескафе 3 в 1“, които те призовават да запишеш собствено буфосинхронно видео и да го качиш в сайта им. Добро впечатление прави, че кампанията не е обвързана с купуване на никакъв продукт, а просто акцентира върху обвързаността на марката с българската поп-музика.

Междувременно от „Виваком“ най-сетне дадоха малко почивка на Димитър Павлов и вече експлоатират актьора Юрий Ангелов в забавна „луциферска“ реклама, където клиентът устоява на изкушенията, предпочитайки смарт-плановете на телекома.

„Аууу, ауууу”, ръмжи актьорът Свежен Младенов зад волана в друг актуален спот и всички очакваме да продължи с „от глад умирам“. Но всъщност заключението, може би за разочарование на мнозина, е името на рекламирания сайт – „Ауто.бг“. Клипът е кратък, дразнещ за мнозина, но със сигурност и ефективен. Не толкова ефикасен, но затова пък още по-дразнещ и направо отвратителен, е спотът с пъпките от акне, които си говорят, а едната „забира яко“.

От същата любима на всички серия „физиологични“ – и, за щастие, не така отблъскваща – е актуалната реклама на „Гастроцид“ с вкусната храна на мама и духовата музика като фон на пиршеството. В подобен трапезно-гуляйджийски стил е и новият спот на соковете „Флорина“, където по време на снимки режисьорът заповядва всичко ненужно да се махне, за да остане само въпросната кутия на масата. Не е особено оригинално, но пък и не дразни.

Не може да се каже същото за рекламата, с която от „Градус“ изтъкват благотворителната си инициатива да отделят средства за къщи за сираци от всяко закупено пиле. Красивата манекенка Маноела Иванова пазарува в супермаркета и всички гледат на нея като на някакъв герой, а причината става ясна чак на финала. Е голямо геройство е да си купиш пиле, няма що. Аз лично, ако бях производител, не бих се гордял особено, ако продукцията ми се харчи не заради вкусовите си качества, а от някакви самоотвержени благотворителни подбуди.

Сред по-скоро неудачните, отколкото сред успешните спотове на сезона можем да наредим и този за новите жилищни кредити на Фибанк. Проблемът там е не в пухкавия риж рисуван котарак (досущ като Гарфийлд, може авторските права даже да са откупени), който щъка насам-натам в кадър, а че гласът му е този на Любо Нейков, когото напоследък свързваме предимно със саламите и каймата „Народен“. А може пък това да е търсен ефект, знае ли човек.

Но пък хубавото е, че рекламата на „Бони“ с онзи хор, дето пее „Брей брей брей брей брей“, а диригентът захапва тлъсто парче наденица, вече не е в ефира. Това, разбира се, не означава, че сме спрели да предпочитаме месо. Просто простащината вече е една идея по-малко.

Готвачите Манчев и Шишков във волейболната реклама на „Лидл“.
Готвачите Манчев и Шишков във волейболната реклама на „Лидл“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s