Звездопадът продължава

на

И в „Биг Брадър Ол Старс“ основeн сюжет остава дискредитирането на знаменитости. Кой ще спечели накрая – това не вълнува никого

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 11 декември

BB_Desislava_Zarko
Любовната драма между Десислава и Зарко – предварително написан красив романс или сценарий за дискредитиране на чалга-дивата?

През ноември „ВИП Брадър“ приключи с изненадваща за мнозина победа на доскоро анонимния български емигрант в Америка Джино Бианкалана. Финалното гласуване беше типичен пример за „наказателен вот“ – пореден случай, в който простолюдието протестира срещу така наречените „випове“ и изразява възмущение от извадените им на показ „кирливи ризи“. По същия начин навремето вечно кахърната и онеправдана съпруга на Здравко от Приморско – Христина натри носа на чалга-дивата Десислава на финалната права.

Разбира се, този наказателен вот не би имал такава сила, ако не беше трайната тенденция към омаскаряване, налагана в почти всички сезони на риалити-шоуто за знаменитости. Никой, с изключение на Преслава, не бе пощаден и този път. Хонорарите, получени за участие, останаха единствена утеха и за Кичка Бодурова, и за Катя и Здравко от „Ритон“, и за Иво Танев, Люси Иларионов и Луна. Не остана съвсем доволна от развръзката и актрисата Ернестина Шинова, която почти до последно се радваше на положително продуцентско позициониране в Къщата.

В новия, традиционно предколеден сезон на „Биг Брадър Ол Старс“, положението е абсолютно същото. Дори смятаният за перманентно близък до ръководството на Нова телевизия светски лъв Евгени Минчев не беше пожален от всевиждащите и всечуващи камери и микрофони на Големия брат. В неговия случай поне можем да сме сигурни, че той е продал излагацията, на която бе подложен, достатъчно изгодно и със сигурност си подсвирква весело на излизане от офиса на банката.

Но какво да кажем за интимната сага на Десислава, която, на фона на „чорапената афера“ на Минчев, изведнъж бе изпъкнала като най-солиден фаворит за победата? Първоначално работата  с доскорошния й възлюбен Зарко намирисваше на постановка. Изглеждаше като поредния предварително написан романс, подобно на онзи между Гъмов и Преслава, който цели да разтуптява сърцата на средностатистическите домакини и да фокусира всички камери върху ангелогласната дива. Изведнъж обаче се оказа, че даже и да е имало сценарий, то той не е изключвал и дискредитиране на Десислава. Или най-малкото е съдържал поставяне под съмнение на всичките й морални устои и аргументи, с които тя опитваше да защити любовта и бъдещето на връзката си. „Ето, видяхте ли я каква е, прави се на много праведна и всеотдайна, а всъщност и тя се оказа типична чалга-пеперуда, готова да прелита от цвят на цвят“, разпалено коментират ревностните зрители на шоуто.

Ситуацията е класически пример как се подклажда и активира протестен вот срещу „виповете“ в полза на някой обикновен човек от „народа“, в която квота влизат футболистът Джаферович и мускулестият Боби от „Къртицата“. Но даже и конфузът със Зарко да й бъде простен и по някакъв начин да успее да спечели това шоу, Десислава едва ли ще остане горда от второто си пребиваване в Къщата на омаскаряването. А толкова много искаше да направи добро впечатление и да се хареса на всички!

То всъщност който и да спечели, няма да има кой знае какви поводи за радост. Нека не забравяме, че от доста време насам победителите в това риалити не получават почти нищо освен почетен плакет и потупване по рамото от Ники Кънчев и Силва Зурлева. Напоследък става все така, че към края на сезона обявяват и някаква лека кола, осигурена на бартер от телевизията, но в повечето случаи тя е далеч под нивото и претенциите на виповете, които уж се борят за нея.

Ако не сте забравили – в края на 2013-а Черната Златка със зъби и нокти драпаше за един „Хюндай“, който после уж трябваше да бъде продадена или подарена от нея с милосърдна цел. Не си спомням обаче Нова телевизия да е излъчвала репортаж от благотворителното събитие, но може и наистина да се е случило и да съм го пропуснал. На тяхно място бих го излъчвал повече и бих се гордял по-продължително, че такъв щедър алтруизъм е станал факт чрез най-гледаното им шоу.

През 2014-а на Тодор Славков също връчиха ключ за кола, която никой обаче не го е виждал да кара по софийските улици. Още от преди това се смяташе за далеч по-голям успех просто да си договориш приличен хонорар за участие, вместо да се мъчиш да надделееш над останалите „унизени и оскърбени“, за да прибавиш някаква лъскава плочка до свещниците на лавицата си и да търсиш дилъри за препродажба на чисто нов автомобил.

Липсата на солидна премия кеш, за която всички да се борят, значително обезсмисля мотивацията на зрителите да отделят левчета от личния си бюджет и да пращат есемеси до Нова телевизия. Колкото и да харесваш безпощадния хумор на Евгени Минчев, таланта на Десислава или смелостта на Джаферович и Червенкова, мисълта, че те няма да получат част от твоите стотинки наред с победата, която ти би им осигурил, те кара да си спестиш гласуването. Мотивация да пуснеш есемес може да бъде единствено някаква форма на злоба или протест срещу хората, които се правят на много важни и на по-големи светци от Папата, но това обикновено сработва единствено във финалната вечер. През останалото време гласуват предимно близки и роднини на участниците, а броят им е в зависимост от спортния хъс на участника, който ги е мотивирал преди влизането си в Къщата.

Впрочем, подобна доскоро бе и ситуацията в другото хитово риалити на Нова телевизия, което сме хвалили неведнъж по тези страници тук – „Х Фактор“. При липсата на парична премия (сега вече бе решено да се дават 50 000 лева суха пара) крайната победа в музикалното риалити приличаше повече на наказание, защото означаваше да се превърнеш в нещо като крепостен селянин под егидата на феодалите от „Вирджиия рекърдс“ начело с обявената за „музикален октопод“ Саня Армутлиева. Къде-къде по-предпочитано беше да си излезеш малко преди финала и просто да си правиш хитчета – я с Криско, я с Графа или Мария Илиева. Сега вече 50-те бона премия поне са достатъчна утеха и мотивация както за състезаващите се певци, така и за зрителите с телефони в ръце.

Но да се върнем на „Биг Брадър Ол Старс“. Кой ще спечели предстоящия финал – това едва ли вълнува безпристрастната публика. Единствената въпросителна е дали ще има сплотен вот на простолюдието срещу знаменитостите или не. Ако спечели Джаферович – ситуацията ще се повтори за пореден път. Ако победата е за Евгени Минчев или Десислава, въпросът е дали ще им се стори достатъчно сладка на фона на излагацията, на която се подложиха срещу приличен хонорар.

И в двата случая приказките, че това шоу е „битка между характери“, утвърждава „национални любимци“ и формира ценностна система, са само прах в и без това премрежените очи на драгия зрител.

BB_EvgeniMinchev
Светският лъв Евгени Минчев показа скъпи тоалети при поредното си участие в ефира на Нова телевизия, но тазгодишната му изява ще се запомни най-вече с кодовия израз „миришещи чорапи“.
BB_Dzaferovic
Ако „сървайвърът“ Ваня Джаферович се наложи над Десислава и Евгени Минчев на финала, това ще бъде класически пример за наказателен вот на простолюдието срещу „виповете“.

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s