Живот ли бе да го откраднеш

на

Макар и с все повече небивалици в сценария, вторият сезон на медицинския сериал продължава да крепи висок рейтинг. Въпросът е докога

radina_alex
Любовната история между Биляна и Александър все повече се губи някъде между абсурдните епизоди с гастролиращи герои и изкуствено поддържаната семейна интрига.

Рестартът на сериала „Откраднат живот“ даде повод за гордост на Нова телевизия, която отчете голяма рейтингова преднина пред bTV във вечерта на премиерния епизод миналия вторник. Силният зрителски интерес обаче не означаваше и единодушен възторг. Доста фенове на поредицата не скриват разочарованието си не само от някои дребни сценарни недомислици, но и от развитието на сюжетната линия и разработката на образите като цяло. При липсата на каквато и да било конкуренция от българско телевизионно кино в момента, „Откраднат живот“ въпреки това продължава да генерира стабилен рейтинг. Заслугата е най-вече на преобладаващо добрите актьорски изяви и на злободневната социална тематика, която сериалът продължава да развива.

Но кои са лъжиците с катран, които развалят цялата каца телевизионен мед? Всъщност те не са никак малко и все по-реално застрашават привързаността на публиката към поредицата, която бързо стана неин фаворит.

Както и през първия сезон, голяма част от действието и ключови диалози се развиват в асансьора на болницата. Какво толкова привлича докторите към тази широка кабина в една двуетажна сграда – това продължава да бъде загадка. Но, както се казва, това да беше кусурът. Много по-дразнеща започва да става посоката, в която се развиват някои от основните герои.

Образът на Калин Генадиев (все по-добра актьорска игра на Димо Алексиев) вече не е просто противоречив, той е направо демонизиран и сатанизиран. Като някакъв герой от трилър, готов всеки момент да нахлуе в нечий дом с голям кухненски нож в ръка.

Още по-трудна изглежда актьорската задача на Мария Кавърджикова. Нейната героиня Евгения е не просто объркана и изтерзана от подозрения, ревност и несигурност. Постъпките й от първите три епизода на втория сезон са меко казано детински и всъщност направо малоумни. Ясно се вижда, че и самата актриса вече се измъчва с ролята, която става все по-карикатурна.

Не по-различна е ситуацията с талантливата Радина Думанян в ролята на Биляна. В действията на героинята има все по-малко логика и разум, но по-лошото е, че не виждаме и кой знае какви силни емоции.

Паузите и странните съзерцателни моменти стават все повече в ежедневието на професор Генадиев. Стоян Алексиев засега все още успява да остане убедителен като разкъсвания от страшната си тайна шеф на болницата, но притеснителното е, че краят на терзанията му не виждаме да се задава. Колко още би могла да продължи играта на недомлъвки и двусмислици?

Успоредно с това желанието си да създадат интрига и да държат зрителите на ръба на фотьойлите им, сценаристите започнаха да се оливат. Цял ден шефът на спешното отделение така и не научава, че майка му е направила опит да се отрови, при това в собствената му болница. А иначе новините и клюките там се разпространяват със скоростта на светлината.

Липсата на ясна развръзка с красивата д-р Стилянова, която лежала три часа край пътя, подминавана от всички (?!) се проточи цели три епизода. Симпатичният образ на санитарчето пък потъна вдън земя. Междувременно се случват все по-големи небивалици с гастролиращите във всеки епизод пациенти. „Казвай защо взриви бомбата?“, театрално питаше следователят, седнал до леглото на едва дишащия заподозрян. Ако тази сцена беше част от някаква комедия или пародия от типа на „Пълна лудница“, със сигурност би се възприела по-адекватно.

Включването на големите български актьори Стефан Мавродиев и Марин Янев в третия епизод трябваше да бъде едновременно смешно и тъжно, но някак си не се получи. Комедийната ситуация между двамата съперници, които не можеха да поделят урната с праха на любимата си жена, бе съшита с бели конци и твърде абсурдна, за да бъде приемлива. Даже и да се окаже, че историята е по действителен случай, това не е оправдание за сценаристите, които се опитаха да вкарат твърде много съдържание в твърде кратък отрязък от време. Мавро и Янев бяха оставени да преиграват и през цялото време се чудеха на кои нотки да наблягат повече – на драматичните или на комедийните.

Сред малкото добри попадения на новия сезон е въвеждането на образа на алчния хирург, изигран чудесно от актьора Моньо Монев. Публиката добре си спомня и силната му роля в друг сериал на продуцентите от „Дрийм Тийм“ – „Дървото на живота“.

Казано обобщено, разочарованията от рестарта на „Откраднат живот“ са повече, отколкото и най-скептичните му зрители са очаквали. Сериалът сякаш все повече изоставя остро-социалната си роля като разобличител на бакиите в здравеопазването и все повече се превръща в типична (латино)американска сапунка, която разчита главно на снизхождението на не толкова взискателна аудитория. Ако продължава в този си вид, поредицата е на път да загуби публиката с по-високи критерии. Тогава фукането с висок рейтинг по нищо няма да се различава от фукането с рейтинга на VIP Brother – да, доста хора го гледат, но в главите им не протичат никакви мозъчни процеси.

dimo_alexiev
Героят на Димо Алексиев (вляво) вече не е просто противоречив – той е демонизиран и направо сатанизиран.
banov_kavardjikova
Мария Кавърджикова (вдясно) все по-трудно се справя с поведението, зададено на нейната героиня Евгения.

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s