Миските, които изплюха камъчето

на

С последното си издание предаването „Втори план“ би могло да взриви модно-конкурсната индустрия у нас – стига да го вземат достатъчно насериозно

Георги Неделчев/ в. „Уикенд“, 30 март

Nikoleta_Vtori_plan
След изявленията си във „Втори план“ хубавицата, както стана ясно ден по-късно, ще трябва да се прости с короната си – за „уронване престижа на световните конкурси и централи за красота у нас с медийни появи в национален ефир и обявяване на неистинни твърдения и откровени лъжи“.
Ines_Petrova_Vtori_plan
Инес Петрова обясни с прости думи защо миски като Тамара и Нора ще стават все по-често явление.

За по-малко от час миналия уикенд предаването на Карбовски по bTV успя да каже повече истини за българската модна индустрия и за конкурсите за красота, отколкото десетки други предавания за години. Особеното в този „Втори план“ беше, че разкритията не бяха само плод на някакво журналистическо разследване или акцент в някой от типичните за този водещ нихилистични монолози с вторачен в камерата поглед. Този път те бяха директни цитати – и то не от анонимни, застанали с гръб към камерата миски, а от реални, действащи носителки на корони за красота, застанали там с лицата и имената си. И с изненадващ интелект и откровеност.

 

„Мис Вселена България 2017“ Николета Тодорова и носителката на един куп други ленти Инес Петрова дадоха интервюта, които бяха поразително смели, но същевременно без излишен драматизъм и претенция за сензационност. И двете говореха неща, които за тях са публична тайна, общоизвестни истини. Но това не бяха разкрития на неосъществени, разочаровани и ядосани кандидатки за слава, за които „гроздето е кисело“. Това бяха факти, поднесени от многократно коронясвани участнички в десетки конкурси, които нямат никакъв интерес да си фантазират и клеветят. Така те станаха класически пример за whistle-blowers, както ги наричат на Запад – личности, изплюващи камъчето за истини от кухнята на дадена индустрия, които после рискуват не просто да бъдат остракирани, изхвърлени от нея, но и демонизирани и заклеймени с куп грехове и прегрешения.

Сега красивата Николета ще се прости с короната на „Мис Вселена България 2017“. За нейно щастие, лицензиантите на този конкурс не могат да върнат времето назад и да отменят участието й в световния финал в Лас Вегас в края на миналата година.

Инес Петрова пък сигурно ще продължи да се явява на конкурси от типа „Мис Берковица“ и „Мис Банско“ и да печели ленти като „Диско кралица на света“. Амбицията й непрекъснато да се доказва по този начин може и да изглежда смешна и дори патологична, но това по никакъв начин не омаловажава или обезсмисля истините, които блондинката изрече в ефира на най-гледаната телевизия. А именно – че титлите в подобни мероприятия се купуват – от богат приятел или просто спонсор – за суми, които могат да достигнат до 20 000 евро. Че организаторите на конкурсите на първо място търсят начин да си избият инвестицията, направена в тях, а едва след това мислят за избирането на достойна победителка. Призивът й държавата да инвестира в националните конкурси за красота, за да се пресече тази корумпирана практика, прозвуча наивно и някак си на шега. Но русата Инес допълни към това още нещо, на което е трудно да опонираш. Кои сме ние, българите, да протестираме срещу крайния резултат в един частно организиран конкурс, за който не сме дали нито лев, след като на всеки няколко години си избираме политици като тези, които ни управляват вече десетилетия, и ги издържаме със собствените си данъци? Нима може да се очаква състезанията за красота да имат по-различни резултати от парламентарните или общински избори, в които далеч не винаги печелят най-достойните?

Още по-откровена и шокиращо спокойна в разкритията си беше Николета Тодорова. Тя очевидно е един от малкото примери, че в цялата тази система могат да виреят и напълно автентични хубавици, при които отсъствието на подобрения от пластичната хирургия не означава липса на амбиция за изяви, а тази амбиция от своя страна пък не означава непременно липса на интелект.

„Известността вдига цената на една девойка, но най-много я вдига „поддържането“. Но това, че имаш силикон в дупето, в гърдите, че си си напълнила устните, скулите не са твои, миглите не са твои, веждите не са твои, дори носиш лещи на очите… Това не те прави поддържана – това те прави изкуствена. Ти си се обезобразила, не приличаш на това, което си била някога… Но такива момичета и вътрешно са фалшиви – половината от каузите, с които миските твърдят, че се занимават, въобще не съществуват. Скандалите около тях дори – също, те сами си плащат на дадена медия, за да пише за нея. Дори да успееш да подмамиш някой да се ожени за теб, да му родиш дете… той пак ще те зареже един ден, като станеш на 30, и пак ще си намери някоя – друга, на 16-18. Затова тези момичета се стараят още докато са при единия спонсор, да си намерят друг, за да са подсигурени. Защото ако спонсорът си тръгне, без да има резервен, цената им рязко спада – ъпгрейдите й намаляват, не й стигат парите… Тя може да се окаже, че в един момент се е направила за 50 хиляди, а вече кара автомобил за хиляда лева. Но кой ще я вземе насериозно, когато устата й е по-голяма от предното стъкло на колата, която кара?“. Ако това го беше казал Карбовски, сигурно нямаше да прозвучи толкова автентично. Щяхме да решим, че и за него „гроздето е кисело“. Но в случая е изречено от девойка с престижна корона на главата и лента през рамо. Която съвсем не на шега допълни, че познава много момичета, преспали с мъже, които са ги лъгали, че могат да им уредят някоя титла от конкурс. Че други спят и със семейни политици, които после могат да решат да изнудват. Че освен за корони, си плащат и на жълти вестници и сайтове да пишат за тях.

За добро или за лошо обаче, „Втори план“ е такъв тип предаване, че позволява да бъде подминавано като „алтернативно“, недостатъчно сериозно и вторачено предимно в някакви частни случаи и девиации. Но тук става въпрос за явления, които под една или друга форма присъстват в живота и ценностната система на почти всяка млада жена у нас. Затова и „гонзо-журналистиката“ на Карбовски не бива да служи като оправдание да бъдат подминати шокиращите истини, изречени от миските. Интересно дали сега други предавания и медии ще подхванат и доразвият темата, или просто „изплюването на камъчето“ ще остане буря в чаша вода. И пародията, наречена модно-конкурсна индустрия у нас, ще продължи необезпокоявана от нищо.

Любопитен факт е и еволюцията на самия Карбовски, който все по-често успява да надскочи нивото на преднамерено търсения шок и евтина сензационност и да достига до важни обобщения, касаещи далеч не само някакво етническо, сексуално или социално малцинство. Куриозно е, че по същото време неговият някогашен ментор, гуру и пример за подражание в сериозната публицистика – Любен Дилов-син, днес се изявява предимно като ординарец на „Стоте манекенки“ Сираков и като организатор на конкурса, който напоследък произвежда явления като Нора Недкова.

В това, междувпрочем, е закодирана и основната разлика между телевизии като bTV и Нова. Докато първата с цената на всичко се стреми да морализаторства и да громи фалша и пошлостта в живота наоколо (понякога – дразнещо изкуствено и далеч от реализма на „Втори план“), другата все по-нескрито се храни от кича и интереса на определена аудитория към евтините чудовища, които лансира и възпроизвежда. Но това е тема, която тепърва ще анализираме.

Miss_BG_Universe_Nikoleta_Todorova
Николета Тодорова представи България на конкурса „Мис Вселена“ в Лас Вегас.

Един коментар Добавяне

  1. newbie34 каза:

    Така е.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s