Бързи? Горе-долу. Яростни? Съвсем не

на

hobbs-and-shaw-820

Поне са забавни, а лафчетата, които си пускат един към друг, им отиват. Но то оставаше и да не бяха. Има ли нормален любител на екшън-киното, който би пропуснал филм със Скалата и Джейсън Стейтъм, обявен като разклонение на „Бързи и яростни“? Това е от онези премиери, за които никога не си склонен да се довериш на чуждо мнение, каквото и да е то. Предпочиташ сам да прецениш.

Е, аз бях един от първите зрители на „Бързи и яростни: Хобс и Шоу“ – при това с високи очаквания, подклаждани от името на режисьора (Дейвид Лийч, същият и на „Дедпул“) и бомбастичния трейлър. Но спокойно, не съжалявам за отделените малко повече от два часа. И все пак…

Първо един важен въпрос – това не беше ли поредица за коли? Ако не броим един достатъчно добре представил се „Макларън“, няколко неидентифицирани мотора и камиона, в този филм автомобилите въобще не са фактор. А като вземем под внимание и факта, че и Хобс, и Шоу реално не са сред основните герои на „Бързи и яростни“, настояването с най-големите възможни букви, че това е част от същия франчайз, е някак си хем нахално, хем евтино. Със същия успех могат да пуснат анимация за Джар-Джар Бинкс и да я обявят като част от Star Wars. Всъщност, може и отдавна да са го направили, но аз да не знам.

Нито колите, нито бързината, нито яростта са компоненти в този иначе впечатляващо заснет блокбъстър. Като диалог сценарият е приличен, но като драматургия, като фабула, е наполовина детска фантасмагория, наполовина клише. Джеймс Бонд, Невъзможна мисия, Смъртоносно оръжие… Отвсякъде е гепено по нещичко, за да се съшие някакъв сюжет, който да ни държи с 3D-очилата на лицето.

Актьорските изпълнения са чудесни – не само на Скалата и Стейтъм, но и на Идрис Елба в ролята на баш-злодея, на чаровната Ванеса Кърби (да, същата, която играеше сестрата на Елизабет II в сериала The Crown) и на Хелън Мирън, Райън Рейнълдс и Кевин Харт (последните двама – необявени в надписите) в симпатични камео-роли. Има няколко наистина изумителни каскади плюс финален сблъсък, заснет стилно, кинетично и завладяващо. Но като цяло ефектът „уау“ просто отсъства. Така че – предупредени сте. 6/10

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s