The Outpost: и американците ги могат военните филми

на

Някой би се пошегувал – добре че сме ние, някогашните последователи на съветската школа, че да научим Холивуд как се прави военно кино. Но шегата настрана – новата „афганистанска“ екшън-драма The Outpost, снимана изцяло в България, е изненадващо добър филм за войната – от онези, които обикновено са с руски произход. Най-близкият аналог, за който се сещам, е почти идентичният като сюжет „9-а рота“ на Фьодор Бондарчук от 2005-а.

Какво толкова има в The Outpost, че чак да препоръчвам да го потърсите и изгледате? Преди всичко – умело разработени образи. Авторите на сценария първо са се погрижили героите да ни станат симпатични и чак тогава да видим какво може да им се случи под талибанския обстрел насред планината Хиндукуш. Актьорските изпълнения са изключителни, като в две от ролите виждаме Скот Истууд и Майло Гибсън. Няма да уточнявам чии синове са – само ще вметна, че са почти дословни копия на бащите си. Запомняща се, макар и сравнително кратка, е и изявата на Орландо Блум, а най-силна роля прави Калеб Лендри Джоунс, когото може и да сте запомнили от „Три билборда извън града“.

Но освен психологизма, добрия диалог и стегнатия сюжет, в който няма нито една излишна сцена, в The Outpost впечатляват и самите бойни сцени, които са заснети изключително реалистично, макар и очевидно без голям бюджет. Е, американският патриотизъм пак е поръсен, но тук не чак толкова обилно и самоцелно, колкото в повечето холивудски военни продукции.

И последно – обърнете внимание малко преди финалните надписи на кадрите с реалните герои от събитията, разиграли се през 2009-а в Битката при Камдеш. Приликата между тях и актьорите, играещи ролите им, е изумителна. Дори и само заради това The Outpost заслужава аплодисменти.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s