Оцеляване след „Сървайвър“

на

„Дъ Шоуто“ е шокиращ провал, а само един „Съни бийч“ не стига. Как bTV се докара дотук?

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 13 май

Този сезон беше обявен като ключов за bTV и трябваше да стане нейното завръщане с гръм и трясък като национален рейтингов лидер. Той дефакто е първият, изцяло програмиран и финансиран от новото ръководство на канала след смяната на собствеността през 2020 година. За целта беше възкресен един от най-успешните риалити-формати в цялата история на телевизията – „Сървайвър“, подготвен бе дебютът на друг световен хит – „Ергенът“ и беше програмиран новият сериал с Руши Виденлиев и Весела Бабинова „Мен не ме мислете“.

Успя ли сезонът да се превърне в исторически за bTV? На този въпрос дори най-заклетите фенове на дългогодишния национален лидер едва ли биха отговорили с „категорично да“. Факт е все пак, че „Сървайвър“ върна най-високия световен стандарт в българските риалити-формати. Състезанието по оцеляване на филипинските острови беше представено по възможно най-атрактивния начин. Поставяше се акцент върху личностните качества и човешките добродетели, а не върху скандалите и излагациите на отделни участници. До финала достигнаха трима от най-харесваните и стойностни претенденти, въпреки че победителят Зоран почти през целия сезон сякаш наблягаше на негативната енергия и конфронтацията със съперниците си.

„Сървайвър“ се следеше с интерес от почитателите на приключенските формати, но не успя да постигне „уау ефект“ и рекордния рейтинг, които в bTV са очаквали. Сред причините за това беше чудовищната конкуренция на „Като две капки вода“ по Нова в понеделник вечер, а също и силните два последни сезона на „Игри на волята“. Последователните осем издания на „Фермата“ (макар и последното от тях неособено сполучливо) също успяха да отнемат от „Сървайвър“ ореола на неповторимо приключенско риалити за оцеляване и силни характери. Формулата вече изглежда преексплоатирана.

Но въпреки това приключенията на филипинските острови ефикасно запълваха пролетната програма на bTV с герои и сюжети – успоредно със срамотния, макар и рейтингов сеир „Ергенът“, който превърна тази телевизия в някакво подобие на големия конкурент Нова.

Празнината, оставена след сравнително ранния финал на „Сървайвър“, беше запълнена от втори сезон на „Съни бийч“ и от новото комедийно предаване „Дъ Шоуто“ – наследник на „Комиците“, призван да уплътни 30-те минути между сериала и „Шоуто на Цитиридис“ във вторник и сряда.

Подобен програмен хаос и дисбаланс в bTV никога не е имало. Хотелиерският сериал с Бойко Кръстанов, Евелин Костова и Иво Аръков имаше лош късмет още от дебютния си сезон. Първо излъчванията му бяха внезапно и необяснимо прекратени заради пандемията, после при рестарта беше решено да се започне отначало с епизодите, вместо да се продължи нататък. Това автоматически лиши телевизията от огромна аудитория, защото тя се „закачи“ за премиерната продукция на конкуренцията. Сега пък го пускат в „междинен сезон“ в края на пролетта, когато голяма част от публиката ще предпочита да прекарва времето си навън, вместо пред телевизорите – при това с далеч по-скромна рекламна кампания от тази за „Мен не ме мислете“, например.

Въобще отношението към „Съни бийч“ е като към някаква второкласна продукция, от която телевизията сякаш се срамува, а няма никакви основания за това. Сериалът е актуален като сюжети и проблематика, забавен и автентично смешен, без да е пародийно преигран, както е при аналогичния „Ол Инклузив“ по Нова. Актьорското присъствие е убедително, режисурата – стегната и ненатрапчива, а операторската работа – отлична. Освен всичко друго, „Съни бийч“ е и чудесна реклама за българския черноморски туризъм. Не са чак толкова много проектите на bTV от последните няколко години, които да имат потенциал за дългосрочно развитие и да постигнат ефекта на легендарните и недостижими „Столичани в повече“. Остава мистерия защо телевизията продължава да го сбутва някак си между другото в програмната схема.

Но по-големият „пост-Сървайвър“ проблем на bTV се казва „Дъ Шоуто“. Провалът на комедийното предаване, продуцирано от водещия Любо Нейков и режисьора Димитър Митовски, е толкова гръмовен – не просто като драматургия, а въобще като замисъл – че дори не си заслужава да се подлага на детайлен анализ. Ясно е, че животът му ще бъде кратък и никой от авторите няма да го впише в творческата си биография. По-интересен е въпросът как телевизия с толкова опит в програмирането изобщо е планирала нещо подобно, при това непосредствено преди друг комедиен сегмент в късния праймтайм. Единственото смислено предположение би могло да бъде, че по този начин се укрепва репутацията на „Шоуто на Цитиридис“ – на фона на ужасно тъпите скечове с Нейков, Христо Гърбов и Тончо Токмакчиев, монолозите на Николаос внезапно започнаха да изглеждат остроумни и забавни… Издънки като „Дъ Шоуто“ са се случвали и друг път в иначе внимателно подрежданата програма на bTV. Още помним злополучния опит да се конкурират „Господари на ефира“, отново с водещ Любо Нейков, както и провала с един сурогат на късно ток-шоу с водещ, известен основно като дикторски глас зад кадър. Но когато в най-важния си сезон от десетилетие допускаш репутационно фиаско, каквото е „Ергенът“, а веднага след това сервираш ерзац под претенциозното заглавие „Дъ Шоуто“ – това вече буди сериозни притеснения. От медия като bTV зрителят не е свикнал да очаква подобни недомислици…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s