„Баншите от Инишерин“ – трагикомедия-алегория

на

Очакванията към един от най-титулуваните филми на 2022-ра, написан и режисиран от гениалния Мартин Макдона („Три билборда извън града“, „В Брюж“), бяха много големи, но той даже ги надхвърля. „Баншите от Инишерин“ е рядък пример за един от най-трудните жанрове в изкуството – трагикомедия.

Историята, заснета в спиращ дъха стил и ситуирана в 1923-та по време на едногодишната гражданска война в Ирландия, разказва за двама стари приятели от отдалечено село. Те внезапно започват да враждуват, след като единият решава да прекрати отношенията им („Просто вече не те харесвам“). Събитията, които следват, са стряскащи, абсурдни и дори зловещи, но трябва да се възприемат като една голяма алегория. Колко е голяма крачката от мира до войната? Възможно ли е до вчера близки хора (разбирай общности и народи) внезапно да си станат врагове просто ей така, заради едното нищо? Докъде може да стигне саморазрушителният инат да се поддържа или нарушава някакво статукво?

Представен по невероятно автентичен начин (включително до диалекта и ръчно плетените пуловери на героите), „Баншите от Инишерин“, с препратки към стария местен фолклор, сграбчва зрителя за гърлото още от първите минути и не го пуска до края, а после вирее в съзнанието още дни и седмици наред. Изпълненията (все именити актьори от ирландски произход начело с Фарел и Глийсън) са достойни за оскари, а в началото, сякаш за да се подчертае още повече космическата непреходност на посланията, звучи и българската песен „Полегнала е Тодора“ чрез хора на БНР.

2 коментара Добавяне

 1. ДР. МАРИЯ ПЕТКОВА каза:

  Много благодаря за рецензията, господин Неделчев. Както винаги- искрено благодаря. Чувам разни неща за този филм. Противоречиви, ако трябва да съм искрена. Диаметрално противоположни. От хора, на чиито преценки се доверявам. Така че Вашето мнение ми е решаващо. 🙂 Прочее, най- сетне успях да намеря време да гледам ВАВИЛОН. Потресаващ филм. Абсолютно не очаквах да ми хареса чак пък толкова. Може би е крайно време да се преборя с предубедеността си към Брад Пит. 🙂
  Чакам вече новия БИОГРАФ. И просто не мога да се сдържа да не се похваля- купих си билет за Лили за декември в НДК. Ура! Само да сме живи и здрави до декември.

  Харесвам

  1. author каза:

   Аз гледах вече два пъти Вавилон на кино – втория път ми хареса още повече. Баншите от Инишерин е още по-хубав, но по друг начин. А на концерта на Лили Иванова ще ви бъде още по-хубаво! Поздрави

   Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s