Кафе и мехурчета

на

С шикозното си ново студио Гала продължава да залага на формата пред съдържанието. По bTV Деси Стоянова и Сашо Кадиев пък обещават повече маймунджилъци отвсякога. А денят тепърва започва…

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 4 септември

Gala_studio
„Шаби шик“ с камина, голям видеоекран и много джунджурии в ретро-стил.
Гала представя новото си студио.
Гала представя новото си студио.
Predi_obed_buble_futbol
Сашо Кадиев и Деси Стоянова като бабъл-футболисти…
Predi_obed_vremeto
…и като синоптици.

Подранилият есенен тв сезон продължава да поднася сблъсъци на предавания и жанрове. След като от 17 август конкуренцията между „Биг Брадър“ и „Детската Евровизия“ се увенчава с впечатляващ неуспех и за двете страни, в началото на тази седмица гонгът удари и за предаванията преди обед.

„На кафе“ по Нова телевизия заложи на изцяло променена фасада, представяйки прекроено из основи студио, из което Гала не пропусна напоително да се разходи и да коментира всяка мебел. „Преди обед“ по bTV пък лансира нови рубрики в съдържанието с главни действащи герои водещите Деси Стоянова и Александър Кадиев. Но достатъчно ли е всичко това, за да задържи зрителите пред екраните и то толкова далеч от астрономическата есен?

За новия интериор на Гала се изляха тонове ПР-мастило и вече няма клюкарка, която да не знае, че ретро-дизайнът му е в стил „шаби шик“, каквото и да означава това. Ще си изкриви душата онзи, който отрече, че то изглежда впечатляващо. Освен че е все така огромно, сега то изглежда и далеч по-ободряващо и позитивно. Преди си беше направо подтискащо и със сигурност много по-неуютно. Вниманието към детайлите в него, цветовете и осветлението му сега наистина приковават зрителския поглед, но правят още по-печален факта, че Нова телевизия продължава да излъчва ретрограден сигнал с ниска резолюция. Още по-трагичен е образът и в сайта „Нова плей“ – освен ако не го гледаш на телефон с екран колкото пощенска марка.

Усилията на дизайнерката Кремена Халваджиян са наистина похвални, но нямаше нужда в прощъпулника на 31 август Гала да й прави чак толкова много четки, че после и мъжът й Магърдич. Това трябваше да бъде оставено на публиката или в краен случай на гостите на предаването. Но вече сме свикнали в програмите на клана Халваджиян самохвалството да е част от сценария. Факт е обаче – студиото е на световно ниво.

По отношение на съдържанието „На кафе“ не се опитва да ни изненада с нищо. Отново имаме добре познатите кулинарни експерименти в студиото, при които Гала опитва какво ли не с лъжица, вилица, сламка и каквото друго й дадат. В първото издание например представиха „кафе с мехурчета“, което било измислено в Тайван и вече излизало на мода и в Европа. Това, естествено, беше съпроводено със задължителните възклицания от Гала, за която всичко, което се случва пред нея, винаги е страхотно, невероятно и тя страшно много му се радва.

Впрочем, приповдигнатият тон и като цяло високата октава и децибели, с които говори тази водеща, не просто ободряват все още сънливите поспаланковци след 9.30 ч, а направо действат стресиращо. През всичките 120 минути на „На кафе“ слушаме едно непрекъснато надвикване и ни облъчват с леко изкуствена еуфория, която не влияе никак добре на нервната система.

Нещата стават още по-възклицателни когато се стигне до традиционните репортерски включвания. Тогава традиционният за Гала възторг се заменя с наставнически тон към колежката й от улицата и опити за диалог с минувачите. Обстановката вече си е направо напрегната. През пролетта дори се стигна до един смешен скандал, когато водещата сметна, че репортерката се е напила от рано гаврътната бира и не е в състояние да представи адекватно зърното от лимец, което някакви хора вършееха пред екипа на Нова.

Въобще премодулираната емоция е нещо като емблема на това шоу, а мехурчетата в кафето идват малко в повече. С красивото си ново студио предаването ще привлича интерес седмици наред, но откъм съдържание и най-вече като тоналност трудно би се задържало като зрителски фаворит. Мисията му да промотира други предавания и проекти на Нова (в случая – „Биг Брадър“ и „Х Фактор“) явно ще остане приоритетна за него. В тази телевизия обаче това по традиция се прави или без чувство за мярка, или с фалшиво и не искрено-колегиално съпричастие.

Докато Гала се радва на новите си дивани, възглавнички и прочие ретро-джунджурии (има дори бебешка количка с кукла вътре), по bTV Деси Стоянова и Сашо Кадиев започнаха сезона в добре позната обстановка, но с нови ангажименти. Точно както правят колегите им от големите американски телевизии, двамата вече ще се нагърбват с всевъзможни експерименти и мисии. Нещо като „предизвикай Хекимян“, само че минус суетата и прекалената сериозност, които властват в „Тази сутрин“. В понеделник например, сякаш за да са в унисон с мехурчетата в кафето по Нова, двамата се дуелираха по „бабъл футбол“ в едни надуваеми топки. Колкото до студиото им – да, то не може да се конкурира с мащабите на онова при Гала, но впечатлява с изискания си минимализъм и обилно осветление. Цветовата му гама кореспондира добре с висококачествената картина, излъчвана от камерите и предавателите на bTV.

Но истинският плюс на „Преди обед“ е добре уцеленият тон. Диалозите с гостите са забавни, но никога повърхностни – когато трябва дори са твърде сериозни и достатъчно задълбочени. Кадиев и Стоянова се допълват отлично – точно така, както го правят и бившите им колеги Цолова и Николаев, които сега са в ранния блок на Нова. Разбира се, не липсват и задължителните промоции на проекти и лица на bTV, но някак си далеч по-ненатрапчиво и без излишно самохвалство. Можем само да си представяме какво би представлявало това предаване, ако разполагаше с бюджета на „На кафе“.

Но голямата есенна конкуренция тепърва ще се разраства. Предиобедните блокове вече ни подготвят за лудницата, която предстои след седмица-две.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s