Важното е да се вижда логото

на

С „Бригада Нов дом“ bTV изкопира модела на Нова – дразнеща фирмена реклама, опакована в благородна идея

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 22 април

Brigada_kamion
Пътуването на камиона с електроуредите е важен акцент от всяко предаване – така де, трябва да се знае кой е благодетелят.
Brigada_fame (1)
Бригадата на Караджов върши чудеса за 5 дни, но зрителите невинаги са във възторг от крайния резултат.

Този телевизионен сезон е апогеят на продуктовото позициониране. В „Под прикритие“ криминалната интрига стои на заден план – по-важно за създателите на сериала е с каква марка чанти ходи Близнака през рамо, какви таблети използват ченгетата и в кое заведение Мартин се среща с шефа си (интересен стил на работа), за да му докладва секретна оперативна информация. По Нова пък продължава комплексното рекламно обслужване на различни компании, замаскирано като риалити-шоуто „Звездни стажанти“…

 

Но ето, че и на bTV й се услади този начин за прибиране на пари от рекламодатели. В „Мастър шеф“ позиционирането на марки като „Хепи“ и „Метро“ поне е направено ненатрапчиво и с уважение към основната мисия и съдържанието на предаването. В 6-те премиерни епизода на „Бригада Нов дом“, които приключиха миналата седмица, обслужването на един конкретен клиент (в случая – голям магазин за онлайн-търговия) обаче изглеждаше от приоритетна важност. А клетите семейства, чиито домове биваха преобразени за няколко дни, бяха само фон, върху който трябваше да изпъкне логото на рекламодателя.

Това, разбира се, не попречи на bTV да се гордее с високия рейтинг на предаването, лансирано като „социален проект“. Според данни от пийпълметрията, които каналът разпространи, то е било двойно по-гледано от прекия конкурент по това време – „Кошмари в кухнята“ на Нова. Апропо, там формулата е доста сходна – по неясни критерии се избират някакви заведения, които претърпяват основен ремонт и промяна в менюто. Разликата е, че поне има повече интрига, понякога и конфликти между Манчев и собствениците на ресторантите, а и не се натрапват на публиката ничие лого и никакви търговски марки.

Но все пак имаше ли реална телевизионна стойност, която да оправдае голямата аудитория на „Бригада Нов дом“? По принцип всяко предаване, съдържащо в себе си някакво преобразяване – било то на човек, на заведение, на дом или на автомобил – доказано предизвиква сериозен зрителски интерес. Също толкова интересен е и всеки тв проект, разкриващ някакви човешки съдби, от които избликват сърцераздирателни за зрителя емоции. От тази гледна точка bTV не открива топлата вода – просто можеше да я използва по-добре, а не главно в името на едната реклама. Друг е и въпросът, че българинът винаги може да намери кусур на един ремонт и на една строителна бригада. Защо слагат латекс върху тапета, защо само замаскираха изгнилите тръби с гипсокартон, защо пропуснаха да боядисат рамките на вратите? И дали ще покажат това жилище в какво състояние е няколко месеца по-късно, за да се види доколко качествен е бил ремонтът? На тези въпроси не очаквайте отговор.

Sem. Spasovi_4 epizod (3)
Водещата Мария Силвестър е способна да разведри всяка ситуация.

За артистизма на водещата Мария Силвестър, която тези дни се изявява и в „България търси талант“, е ставало дума и друг път. Реакциите, мимиките и жестовете й са от световна класа. Притежава комедиен талант, който може да компенсира скуката във всяко предаване. Комуникацията й със строителния бригадир Караджов съдържа солидна доза хумор, ирония и самоирония. Въобще от чисто артистична, режисьорска и операторска гледна точка „Бригада Нов дом“ е професионално изпипан продукт напълно според високите стандарти на bTV.

Това обаче още повече засилва недоволството от начина, по който предаването обслужва скритата си (всъщност не толкова скрита) комерсиална цел. Тя обикновено лъсва в третата част на всяко издание. Новите мебели и електроуреди задължително се поръчват по интернет, от сайта на вече споменатия онлайн-търговец на всичко. Посланието е ясно – така е най-бързо, лесно, удобно и вероятно евтино. После виждаме заснети с дронове камиони, щедро брендирани с логото на магазина, които пътуват към ремонтираното жилище. Показват ни ги от различни гледни точки и на различни улици. Хамалите, разбира се, носят тениски с голяма емблема на магазина. Старанието, с което предаването акцентира върху тези моменти на фона на претупано заснетия и монтиран ремонт, измества фокуса встрани от благородната мисия и го прицелва право в рекламата.

Накрая се стига и до момент, в който детето от семейството получава скъпи подаръци от предаването – таблет, лаптоп или нещо подобно. И тези придобивки задължително носят върху себе си голямо лого на „скрития“ рекламодател – да се знае кой е истинският благодетел. Казано другояче – ако работата опираше само до bTV, щяхте да имате само един гол ремонт, но добре че сме ние, та да вземете и подаръците, на които толкова много се радвате… Тази сиромахомилска част от предаването е най-трудна за гледане. Иска се да притежаваш финес и чувство за такт, когато даряваш значително по-бедни от теб хора. Най-добре е да ги оставиш насаме да си видят подаръците – не пречи да си заснел пакетите предварително, за да ги покажеш, но поне можеш да спестиш моментите, в които очакваш благодарност от тях и даже ги подстрекаваш едва ли не да ти целуват ръка. Не е нужно да преекспонираш радостта на бедняка, това е признак на лош вкус и доста ниска телевизионна топка. А и в края на краищата, това са само едни малки подаръци – не променяш живота на тези хора завинаги, не им даваш стипендия или пожизнена рента.

Същата липса на мярка и такт беше налице и в „Шеф под прикритие“ по Нова, когато във финалната част на всяко издание босовете се правеха на щедри пред клетите си служители с някакви екскурзии или специализации в чужбина.

Основния въпрос, на който „Бригада Нов дом“ не успяваше да даде задоволителен отговор, е по какви критерии са подбирани семействата, чиито жилища се ремонтират. В някои случаи, като този със семейство Бельови, не ставаше ясно и защо трима здрави и прави мъже, живеещи в покрайнините на София, не смогват с работа и усърдие да направят дома си малко по-спретнат, а живота на едно момиченце – малко по-щастлив.

И още един последен въпрос, на който като че ли отговорът е ясен – защо гледахме само 6 издания от „Бригада Нов дом“, при положение, че е имало толкова добър рейтинг? Много просто – за толкова са стигнали парите на рекламодателя…

Но нищо де, сега в четвъртък след турската сапунка bTV пусна друго риалити – „Българи на три морета“. То вече е било обект на анализ върху тези страници, след като пуснаха пилотното му издание около Нова година. За щастие, там поне няма да ни пробутват никакви търговски марки и продукти – ще гледаме автентична и неподправена байганьовщина, до Европа и назад.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s