Гледаш… и ревеш

на

Кренвиршите отново чупят тъпомера в актуалните тв реклами, но и книжарниците „Сиела“ избухнаха с изненадваща липса на вкус

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 7 октомври

krenvirshi_jitnica
Ядеш и ревеш: клипът на кренвирши „Житница“ счупи тъпомера този сезон.

 

„Ядеш и ревеш“, тържествуващо казва дикторският глас на фона на „Дуета на цветята“ от операта „Лакме“ на Делиб, докато гледаме как четиричленно семейство, нагласено като във филм на ужасите, нагъва кренвирши с преиграно трагични физиономии. „Толкова вкусни“, продължава с опитите да търси някаква логика гласът зад кадър.

Да, това е новият шампион по тъпотия в българските реклами – най-гледания телевизионен жанр, който сме принудени да търпим вечно и стоически. От рекламната агенция „Саачи България“ сигурно се гордеят, че това е един от най-излъчваните клипове тази есен, но всъщност би трябвало да се срамуват. Още повече, че същият екип стои и зад хубавата кампания на „Загорка Ретро“ от последната година.

Ако не беше издевателството над сетивата и интелекта, предложено от „Житница“, можеше да се каже, че този сезон започва сравнително обещаващо -поне от гледна точка на рекламния криейтив. „Теленор“ продължават с хубавите си, леко иронични и самоиронични клипове, най-новите от които предлагат обща цена на таблет или телефон заедно с абонаментния план. Да, вярно е, че зад микрофона Калин Врачански вече доста преиграва с палавата интонация, но въпреки това цялата серия на този телеком продължава да е една от най-адекватните от гледна точка на тоналност и патос, който вдъхва доверие.

„Виваком“ все така предпочита да набляга на една от най-отличителните си оферти – Vivacom TV. Клиповете със семейството, в което всеки член се възползва максимално от опциите на тази услуга, са симпатични, но вече тъпчат на едно място. Усещането за „дежа вю“ не е най-доброто нещо, когато искаш да лансираш нещо ново или да наблегнеш по нов начин на нещо вече познато.

Но пък какво да кажат от „Мтел“, които след ефектния и успешен летен клип за сливането с „Близу“ не са пускали нищо запомнящо се като рекламно послание? Ако оправданието е, че са решили да спестят някой лев, с който да зарадват по някакъв начин клиентите си – бихме ги разбрали, но едва ли е така.

Сезонът вече е такъв, че не предполага появата на силни бирени кампании – поне докато трайно не застудее и пивоварните не решат да се изфукат с някое ново тъмно пиво. Но затова пък от „Лидъл“ нямат никаква почивка и не спират да бълват нови клипове, заснети в ефектен кинематографичен стил. Рекламата, с която наблягаха на българския произход на млечните си продукти „Пилос“, беше малко странна, но симпатична и ако не ефективна, поне достатъчно ефектна и достоен продължител на серията за грилмайстора. Новият спот обаче – с провалената вечеря, която майката приготвя в очакване на сина си – е неочаквано мрачен и песимистичен. Присъствието на готвачите Манчев и Шишков и усмивката на героинята в последната секунда някак си не успяват да повдигнат настроението. Това е може би първата реклама на „Лидъл“, която човек не би искал да повтарят често в ефира.

От „Метро“ пък напоследък развиват умно замислена кампания, в която успоредно с избрани продукти в промоция представят по един свой клиент – собственик на ресторант, магазин или някакъв друг обект. Концепцията е отлична и гарантира максимална социална дистрибуция на кампанията, но клиповете са заснети учудващо аматьорски. Почти всички клиенти на „Метро“ сричат и декламират като деца написаните им от друг реплики и стоят като наказани в кадър. Това от една страна придава елемент на автентичност, но от друга значително намалява ефекта на замисленото послание. Можеш ли да го сравниш с въздействието, което имат вездесъщите реклами с късметлии от „Националната лотария“ и „Лотария България“? Те са заснети толкова майсторски и реалистично, че могат да накарат и най-равнодушния към търкането на талончета зрител да се втурне към най-близкия павилион…

И докато сме още на темата лотарии – този сезон заслужава да се отбележи и ефектният клип на „Евробет“ за случайните числа, които провеждащата интервю за работа шефка се опитва да изкопчи от кандидата срещу себе си.

С хубава идея, но някак си блудкава и излишно приказна реализация, е спотът на „Уникредит Булбанк“ за новите жилищни кредити. Да вземеш легендарната песен на „Ует Ует Ует“ Love Is All Around и да я експлоатираш в хумористичен сюжет с новодомци и ентусиазирани хористи е някак си твърде лесно, клиширано и дори досадно.

Доста по-свежа и наистина забавна е рекламата на „Мосю Бриколаж“ с мъжа, който подарява бормашина на жена си послучай годишнината от сватбата им. Неговият ентусиазъм е заразителен, а нейното учудване и разочарование преминават от шок към примирено отчаяние. „Не разбират страстта ви? Ние я разбираме“ – рекламният слоган е съвсем уместно допълнение към всичко видяно.

Но сякаш за да не приемем, че рекламните тъпотии са изчезващ вид, от „Маги“ ни натрапват новия си спот за фикс „Карбонара“ с влудяваща и трудно разбираема песничка, която никой никога не би си затананикал. Също с песен, но от деца и тийнейджъри, решиха да се рекламират послучай новата учебна година и книжарниците „Сиела“. „Що не влезеш във Сиела, майка тук те е довела, в Сиела всичко е оферта, на цените са експерта…“. И всичко това заснето така, все едно някой прогимназист си е играл със стария телефон на баща си. Поне от книжарниците очаквахме ако не голям снимачен бюджет, поне по-добър вкус и стил.

Въобще, както биха казали от „Житница“, гледаш и ревеш…

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s