Алчността и златната ябълка

на

В стремежа си да се надцакват в битката за всеки потребител, технологичните гиганти допускат все по-решаващи грешки

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ Biograph Forum, #61, октомври 2016

koh
Шефът на мобилната дивизия на “Самсунг” Донгжин Кох представи бляскавия Galaxy Note 7 в началото на август…
note_7
…а само месец по-късно компанията изтегли всичките 2.5 милиона бройки от пазара заради инциденти със самозапалване на батериите.

“Епъл” или “Самсунг”? За повечето хора в активна и технологично-зависима възраст дилемата рядко е различна. Американската и корейската компания си поделят лъвския пай в продажбите на смартфони и, поне засега, са лидери в потребителското доверие. През последните години обаче те не само срещат все по-голям отпор от китайски, корейски и японски конкуренти, но и допускат все повече гафове и разочарование у много свои клиенти. Причината трябва да се търси в едно основно противоречие, свързано с пазара на комуникациите – технологиите и очакванията на потребителите се развиват значително по-бързо от производствения цикъл и възможността да се изстисква достатъчно печалба от тях. А очакванията за печалби в този бизнес за милиарди са неимоверно високи и тук въжделенията на крайния клиент не са от решаващо значение. Това е и едно от обясненията защо тази есен “Епъл” за пръв път не осъвремениха дизайна на своите айфони, както повеляваше досегашният двугодишен цикъл, и защо иновациите в новите им модели са все по-малко от очакваните. Единственото, което не бележи спад при “ябълките”, е маржът на печалбата, инкасирана от всеки продаден телефон.

Но още по-горчива чаша трябваше да изпият корейските им конкуренти от “Самсунг”. Казусът с възпламеняващите се батерии на новия им супермодел Galaxy Note 7, заради който от пазара бяха изтеглени 2.5 милиона бройки само месец след бляскавата премиера в началото на август, ще коства на компанията загуба на около 2 милиарда долара. В дългосрочен план цената на животозастрашаващия дефект може да се окаже и по-солена, ако доверието на потребителите бъде трайно разклатено.

Но как се стигна до тази небивала досега технологична и бизнес-драма? Както разкри репортаж на агенция “Блумбърг”, в основата на всичко са проявените от “Самсунг” припряност и амбиция “Епъл” да бъде изпреварен и победен веднъж завинаги. В началото на годината по високите етажи на корейския гигант вече са имали сигурна информация, че планираният за есента iPhone 7 няма да гъмжи от нововъведения, нито ще блести с нов атрактивен дизайн. Взето е решение предстоящият Note 7 да се превърне в технологично и дизайнерско чудо, което да привлече все по-разочарованите от бавните темпове на “Епъл” нейни досегашни фенове. Освен да гъмжи от иновации, новият модел трябва да бъде и с по-голяма батерия (3500 вместо досегашните 3000 mAh), която да се събере на още по-тясно пространство. Сроковете също са изтеглени максимално напред, за да се изпревари с повече от месец премиерата на новите “ябълки”. Напрежението в компанията е толкова голямо, че много от служителите решават да нощуват в офисите си, за да не губят време. Натискът върху подизпълнителите също се засилва. Целта е една – да бъд изпреварен, надцакан и смъртоносно сразен големият конкурент…

Както по-късно се оказа, именно батерията, за дефектите на която “Самсунг” обвини своя доставчик, доведе до десетките инциденти със самозапалили се апарати и изтеглянето на цялата партида от пазара. Още по-горчива ирония е, че преди 20 години вече легендарният бос на корейския гигант Ли Кън-хи беше организирал публично запалване на дефектни телефони, обявявайки пред служителите си, че отсега нататък компромиси с качеството няма да се допускат. Вече повече от две години обаче патриархът на “Самсунг” има проблеми със здравето, след като получи инфаркт, а синът му Ли Джей-И все още не е станал пълноправен негов наследник, тъй като корейските традиции не позволяват това, докато бащата е все още жив. В момента корпорацията, обединяваща около 60 отделни структури, се управлява от триумвират изпълнителни директори и едва сега, вследствие на драмата с Note 7, младият Ли Джей-И беше включен в 9-членния управляващ борд, разкрива още “Блумбърг”.

Макар и да не е ръководена със здрава ръка както доскоро (и както Тим Кук се опитва да управлява “Епъл” по примера на покойния Стив Джобс), корейската компания подходи с бързина и достойнство към избухналата криза. За пример как най-адекватно да се подходи е бил взет опитът на японската корпорация “Тойота”, която в недалечното минало бе принудена да изтегли огромен брой свои автомобили от пазара. Действията на “Самсунг” бяха категорични и със загриженост за клиентите, каквито и загуби да коства това, но светкавична подмяна на толкова много потенциални “бомби” бе невъзможна.

Изводът от цялата история е, че в наши дни свръхамбициите за пазарен успех в технологичния сектор са опасно нещо. Дали и конкурентите на “Самсунг” ще си вземат поука от тази история или подобни инциденти ще стават все по-чести? Единственото сигурно нещо е, че в света на мобилните технологии явно е нереалистично да искаш да постигнеш твърде много за твърде кратко време и на минимална цена. И че най-големият капитал, колкото и баснословни да са печалбите на алчните световни гиганти, си остава доверието на потребителя.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s