Безсъници в София

на

За новия роман на Венета Райкова

insomnia

Insomnia означава безсъние, безсъница. Освен че това е заглавието на третия роман, издаден от Венета Райкова и “Ентусиаст”, това е и думата, която най-точно обозначава творческия процес на един писател. Да, нужни са доста безсънни нощи, за да напишеш толкова бързо такава книга – впечатляваща и като обем, и като плътност на съдържанието. Няма значение фактът, че жанрът спада към смятаните за уж по-леки четива, насочени предимно към нежната половина от читателската аудитория. Който си мисли, че е толкова лесно да пишеш с такава скорост и с такова качество – нека опита. Редакторите и издателите от “Ентусиаст” винаги са насреща и предполагам с радост ще приемат появата на една нова Венета Райкова. Малко вътрешна конкуренция никога не вреди.

Но изобщо не е толкова просто. Нито е толкова лесно за по-малко от година да се превърнеш в най-продаваната българска писателка.

Началото беше в зората на пролетта на 2016-а – с романа “Триумфът на кучките”, рецензията си за който, отново тук, в книжен център “Гринуич”, бях озаглавил “Един предизвестен триумф”. Само четири месеца по-късно се появи следващият й роман, чието заглавие “Вещицата” загатваше за провокативното му съдържание – битката между доброто и злото не само в заобикалящия ни свят, но и вътре в душата на всеки от нас.

И ето я, малко преди Коледните празници, новата книга от Венета – чудесен подарък за всички, които харесват романите на Джаки Колинс и Джаклин Сюзън и отдавна търсят техния български аналог. Е, вече го има. Кой би могъл да предположи, само преди една година време, че неговото име ще бъде Венета Райкова, водещата на някои от най-популярните тв предавания?

Може много хора да са изненадани, но не и аз. И тук до голяма степен ще се повторя и припокрия с това, което споделих  рецензията за предишния й роман. Също както в “Триумфът на кучките”, и тук читателят е въвлечен в територия, която авторката добре познава. Повествованието в тази книга прилича ако не на лично преживяно, то поне на лично видяно или чуто от първа ръка. За да се появи роман като “Инсомния”, е нужно авторът му да има дългогодишен стаж из столичния хайлайф. И то не просто да акумулира факти, случки, истории и личностни типажи от него, но и да притежава способността да ги анализира и обобщава, да изтръгва от споделените неща емоции, които докосват читателя някъде дълбоко и задълго.

Да, лъскавият светски живот от жълтите павета и луксозните затворени жилищни комплекси отново не ни се представя такъв, какъвто сме очаквали. Не е толкова безгрижен, колкото изглежда. Какво се крие зад маската на успеха, която много обществено-интересни фигури са надянали на лицето си? Каква е цената, която трябва да плати човек, за да се задържи на върха? Какво може да ти помогне да се изправиш след жестоките удари, които ти нанася съдбата?

Главните герои в “Инсомния” са брат и сестра, тръгнали от мизерен столичен квартал и стигнали до светските класации за най-красиви и богати българи. Борис Иванов е собственик на най-лъскавите и посещавани софийски клубове, а Даниела – модел на “Плейбой” и участничка във “ВИП Брадър”. Два типажа, на които много мъже и жени у нас нескрито завиждат. Възможно ли е обаче животът им да не е толкова мечтан, съвършен и безоблачен, колкото си мислим?

Като човек, който познава Венета вече доста години, съм длъжен да ви кажа – можете изцяло да й се доверите. Вярвайте, че това, което ще ви разкаже в поредната си книга, е напълно достоверно и правдоподобно. И наистина е точно толкова поучително, колкото може да се очаква от вече доказан в този жанр автор като нея.

Когато през годините като телевизионен коментатор пишех своите анализи за предаванията на Венета, често задавах въпроса – какво ли би представлявала например Нова телевизия без нейното “Горещо”? Как може да бъде заменен в ефира един журналист, който работи изцяло на принципа “И сам воинът е воин”, генерира почти самосиндикално цялото съдържание на предаването си и постига рейтинг, които други предавания и с десетократно по-големи екипи и ресурси не могат да постигнат?

За мен като наблюдател на телевизионната индустрия продължава да бъде загадка как професионалист като Венета Райкова може да стои толкова време извън ефира. Сигурно няма да е за още дъло. Но ако преди девет месеца съм бил склонен да смятам, че писателските й амбиции нанасят сериозна щета на съдържанието от малкия екран с отсъствието й от него, сега вече си мисля дали пък няма да е по-голяма загуба, ако един ден Венета отново цъфне в телевизора? Кой тогава ще пише с такъв хъс и продуктивност толкова интересни четива? Познавайки всеотдайността на Венета ми е пределно ясно, че ако тя се захване с някое ново предаване, ще отдаде цялото си време и енергия на него и ще й бъде много трудно, да не кажа невъзможно, да издава нови романи.

Каквото и да е близкото бъдеще пред нея обаче, едно е сигурно – когато читателят, или пък зрителят, реши да й се довери, той никога не бърка. Човек с нейната любознателност, съчетана с рядко срещана в светските среди искреност и чувство за собствено достойнство, е истинско богатство за българския шоубизнес. Надявам се, или по-скоро съм сигурен, че от издателство “Ентусиаст” възнаграждават това подобаващо. Но заслугата за новопоявилото се явление “Венета Райкова – автор на бестселъри” е преди всичко ваша – на нейните читатели, които, както виждам, очакват с трепетно нетърпение новата й книга.

На добър час!

snimka-4
Авторката на „Инсомния“ на премиерата в книжен център „Гринуич“ заедно със свои приятели и читатели.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s