Селяни от ново време

на

“Фермата” все по-успешно замества липсата на хитов български сериал, въпреки някои недомислици в регламента. Защо няма повече участници като Владо Николов в риалити-форматите?

Fermata_Vlado_Yani
Ако “Фермата” се излъчваше в напълно реално време, отказването на Владо Николов в полза на пчеларя Яни щеше да бъде истинска сензация.

Дуелът между волейболната легенда Владо Николов и пчеларя от село Козлец Яни Андреев, излъчен в неделната вечер, беше една от преждевременните кулминации на тв сезона. Победата на спортиста над фермера, при това – благодарение най-вече на познанията му по история и литература, и последвалото отказване в негова полза, предизвикаха торнадо от силни емоции у публиката, каквито вече бяхме отвикнали да очакваме от все по-циничните и бездушни риалити-формати.

Третото издание на “Фермата” се очертава като най-успешното от всички досегашни и причините за това са както все по-добрата селекция от участници, така и решението тази година излъчванията да са 6 пъти седмично – по час и половина от понеделник до петък и два часа в неделя. Така селскостопанското риалити успява да запълни липсата на български сериал в програмната схема на bTV, а и до голяма степен засенчва и все по-клишираните сюжети и конфликти в медицинската сапунка “Откраднат живот” по Нова, въпреки че не влиза в пряка рейтингова конкуренция с нея. Но по-важното е, че чисто жанрово “Фермата” почти не оставя свободна ниша – осигурява достатъчни количества романтика (най-вече чрез леко преекспонираната, но все пак трогателна любовна история между Алек и Валерия), комедия (покрай налудничавата ексцентричност на Божидара Бакалова, лафовете на вече отпадналия Тома Айляка и неподражаемото сопрано на чеченката Марина Сучкова) и трилър, каквито са почти всички сблъсъци на арената за дуели досега.

Единственият минус на всичко това, както сме анализирали и друг път, е, че се излъчва поне две седмици след като реално се е случило. Но просто няма друга възможност – ако “Фермата” се движи успоредно със събитията, условията за живеене край язовира в късната есен ще станат твърде сурови и бюджетът на шоуто би станал нерентабилно висок за всяка телевизия.

От гледна точка на риалити-жанра това двуседмично закъснение е почти пагубно и нерядко е в състояние да торпилира съспенса у публиката. Достатъчно е в някакъв интернет-форум или фейсбук-страница някой да спомене, че вчера е гледал интервю на Владо Николов след мач на волейболния “Левски” с “Монтана”, за да са наясно всички, че исполинът или е загубил дуела с Яни от Козлец, или по някаква причина после се е отказал от по-нататъшно участие.

Всъщност за всеки по-трезвомислещ зрител още от самото начало беше ясно, че знаменитост с професионални ангажименти като неговите е нереално да прекара цели 3 месеца в пълна изолация от работата си. Даже е цяло чудо, че Николов остана толкова време във фермата. От тази гледна точка не е много сигурно дали номинирането му за ратай от страна на Божидара Бакалова не беше предварително калкулирана услуга. Някои любители на конспиративните теории биха отишли дори по-далеч и биха надушили дългата продуцентска ръка в подреждането на точките за петте битки от страна на Яни – той ги нагласи така, че най-трудното за него да се оценява най-високо, почти сервирайки на тепсия победата на Владо. Сякаш скромният пчелар от Козлец знаеше, че въпреки загубата може да получи шанс да продължи участието си.

Но дори и това да е търсене на теле под вола, едно е сигурно – отказването на Владо беше всичко друго, но не и гръм от ясно небе за по-разумните зрители. Все пак обаче нека признаем – мини-сензацията бе поднесена по възможно най-достойния начин – след изтощителен дуел, в който нито един от участниците не пестеше сили, и с достатъчно добра обосновка от страна на волейболиста за взетото решение.

Не може да се отрече и друг факт – с участието си във “Фермата” Николов се доказа като един от най-способните, вдъхновяващи и позитивни българи, попадали в подобно предаване досега. Разсъжденията му, свързани с нашенската народопсихология, мотивацията на сънародниците ни за работа и представата им за просперитет, както и способността му ненатрапчиво, но категорично да канализира усилията на колегите си в уж непривична за него среда, бяха все неща, каквито рядко можеш да видиш – нито в риалити-шоу, нито дори в някакъв сериал или друг тв формат. Дори и само в това да се заключаваше заслугата на третия сезон – да докаже, че този тип предавания въобще не са лишени от смисъл и ценностна система – пак не е никак малко. А още по-важно е, че дори и след напускането на волейболиста във фермата останаха достатъчно участници, чиято съдба, качества и поведение могат да бъдат положителен пример за мнозина.

Сред малкото недостатъци, които човек би открил в това предаване, ако не броим вече споменатото двуседмично закъснение от реалните събития, са някои недомислици в регламента на дуелите. Това пролича особено ясно при последния двубой, въпреки че водещите се постараха максимално да го замаскират в името на шоуто и състезателната тръпка. Ако след първите три игри резултатът е равен – 3:3, четвъртата изцяло се обезсмисля – какъвто и да е изходът от нея, за когото и да отидат 4-те точки, които тя носи, крайната победа ще се решава от петата игра, която се награждава с 5 точки. Това прави абсолютно неоправдано състезателите да рискуват здравето и психиката си в двубой №4, вместо да се готвят за решителния финален сблъсък. Предпоследната битка става самоцелна, в името единствено на шоуто и на нищо друго. Може би в следващи сезони точкуването трябва да става по друга формула, която да прави възможен равен резултат на финала и провеждането на допълнителен плейоф.

Но, както се казва, това да са кусурите. След като последните няколко сезона на “Биг Брадър” свалиха толкова ниско летвата, вече сякаш не можем да повярваме, че проблемите на едно риалити-шоу могат да се свеждат само до тези, които изброихме. Библейското правило на този тип формати – да подбираш внимателно участниците и да ги оставиш да развият характерите и конфликтите помежду си с минимум външна намеса – във “Фермата” явно се съблюдава стриктно и последователно. Затова и резултатът е такъв – интригуващо зрелище с драматични сблъсъци, неподправен комизъм на моменти и непредвидим краен изход. Който и да е победител в тази надпревара на финала, зрителите едва ли ще имат нещо против, независимо за кого са стискали палци през цялото време.

Fermata_4_bitka
Според сегашния регламент на дуелите, нерядко се случва така, че четвъртата битка е абсолютно безсмислена и формална, тъй като всичко се решава от изхода на последната.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s