X Factor 2017: цаката е да не спечелиш

на

Певците с потенциал за истински звезди вече се очертаха, но тайно стискат палци да не са победители

Treasures
Девойките от Treasures напускат след третия голям концерт-елиминация. Не изглеждаха толкова нещастни, колкото би трябвало…

 

Облекчението, което се изписа върху лицата на трите момичета от Treasures, когато миналия уикенд научиха, че отпадат от „Х Фактор“, беше толкова искрено и толкова очебийно, че чак беше куриозно. И със сигурност не се дължи само на неизбежната неприязън, която девойки, събрани против волята си в общо трио, неминуемо изпитват една към друга. Те просто бяха наясно, че така е по-добре – нищо, че неделният праймтайм на Нова телевизия вече ще върви без тях. За един прохождащ изпълнител, който мечтае за трайно присъствие на поп-сцената, първото място в това риалити (а и в което и да е друго, но най-вече в това) отдавна не е най-голямата цел и мечта. И вече дори не е нужно да изброяваме досегашните победители, съпоставяйки ги с техни конкуренти, които после ги задминаха с много обиколки, за да се аргументираме.

Winners_and_losers
Познайте кои са шампиони и кои не: откриването на големите концерти нагледно показа, че победата в това шоу е по-скоро пречка, отколкото трамплин за успешна кариера.

Само си припомнете иначе бравурното и добре заснето начало на първия от големите концерти този сезон. То започна иззад кулисите на сцената, където с фрагменти от различни хитове един след друг се включваха някои от най-популярните участници от досегашните издания. Дара, Невена Пейкова и особено Михаела Маринова до такава степен се открояваха пред колегите си, че всеки безпристрастен и незапознат с предишните сезони зрител би ги идентифицирал като бивши победителки. Но не, нито една от тях не е триумфирала в „Х Фактор“. Когато на края на парчето We Are the Champions на сцената се наредиха всичките му изпълнители, реалните шампионки просто бледнееха пред истинските любимци на аудиторията. Тита или Кристиана Лоизу? Михаела Маринова или Жана Бергендорф? Дара или Славин Славчев? А двама от най-популярните бивши финалисти – Гери-Никол и Наско Колев, дори изобщо ги нямаше. Ако бяха там, публиката щеше съвсем да се обърка – не би ли трябвало в едно такова състезание именно най-добрите да печелят първото място?

Куриозно или не, но българският „Х Фактор“ вече е пословичен с това – по-добре да не ти се случва да го спечелиш. Важното е да са те забелязали хората, които трябва – я Криско, я Графа, я Мария Илиева или „Дийп Зоун проджект“. Ако работиш с някой от тях е много по-вероятно да станеш звезда, отколкото ако изпълняваш договора си към „Вирджиния рекърдс“ и вездесъщата Саня Армутлиева.

Защо и как се стигна дотук в най-популярното музикално риалити? Категоричен и еднозначен отговор е трудно да се даде, но фактът е неоспорим. Затова и сегашният пети сезон на „Х Фактор“ не е доминиран от интригата кой, аджеба, ще спечели, а кой с какво се откроява.

Като цяло тазгодишната селекция е сякаш по-слаба от предишните, събрана някак си със зор. Чуждестранните участници бяха колкото да се каже че ги има, че продължаваме да сме някакъв фактор на международната сцена. Певец с таланта на Стивън Ачикор от миналия сезон този път не е налице. Затова пък за поредна година продължават опитите на това риалити да лансира изкуствено и набързо създадени момичешки групи – генно инженерство, което на българска почва упорито отказва да даде плодове. Защо на Запад девичите квартети имат такъв касов успех, а у нас не? Тук отговорът е прост – защото там изпълнителките са много по-дисциплинирани и готови да преглътнат собственото си его в името на общия успех. Явно е въпрос най-вече на възпитание. Но също така – и което може би е по-важното – продуцентите на Запад са съвсем други…

Отсега категорично може да се каже, че следващото лято Теодор Стоянов ще бъде звезда – или най-малкото ще има сериозно присъствие в ефира и успешни изяви навсякъде из страната. Има специфичен глас, какъвто отдавна трябваше да се появи на попсцената ни, както и емоционална енергия, способна да завладее армията от подрастващи фенки. Дали обаче ще спечели сезона? Отговора, струва ми се, вече го изяснихме…

С излъчване, харизма и интересни гласове, макар и все още неукрепнали, са и Ева Пармакова и Мирослава Тодорова. От тях също е много вероятно догодина да излязат поп-хитове, подходящи за турнето на „Кока-кола“ и наградите на „БГ Радио“. Към този списък би трябвало да прибавим и Милена Цанова, позната като ранно отпаднала от последния сезон на „Гласът на България“. Но за нея спокойно може да се каже, че и без „Х Фактор“ вече прави все по-големи крачки в изпълнителската си кариера. Сигурно и тя ще се радва, ако след някоя и друга седмица чуе името си като отпадаща от надпреварата.

Останалите тазгодишни участници са по-близки до графата „пълнеж“. Което, разбира се, не би пречило чрез фаворизиране на „4 Меджик“ да се сбъдне отколешната мечта на това шоу най-сетне да си има момичешка група за победител.

Докато чакаме безинтересната развръзка и летните хитове от отпаднали участници догодина, ще трябва да изтърпим нещата, с които щем-не щем вече свикнахме: изкуственият смях на Заки Соколов, когато се опитва да вкарва хумор в диалозите си с другите ментори, както и все по-строгата интонация на Армутлиева, която по инерция вече третира всички участници като служители на своята компания. Слава Богу, концертът на Любо Киров в НДК вече наближи, така че за него поне няма да слушаме никакви анонси. Излезе на пазара и книгата на Криско, така че и тя ще отпадне от по-нататъшните сценки между менторите. Ще остане само все по-пресиленото и странно общуване помежду им, оставящо усещането, че сякаш са прекалили с някакви стимулиращи субстанции. От една страна опитват да създават напрежение буквално от нищото – защото им е казано, че трябва да разведряват паузите с някакви противоречия и прояви на спортна злоба. От друга – коментарите им за изпълненията на участниците често пъти звучат така, сякаш са си ги намислили предварително и държат да си ги кажат независимо от всичко.

И още нещо, с което отдавна сме свикнали – проблемите на Нова телевизия с озвучаването и компютърната техника. Сякаш допотопното качество на картината на този иначе претендиращ за лидерска позиция канал не е достатъчно, та трябва и звукът да е на ниво от миналия век. Жалко само, че тук ги няма Зуека и Рачков, че да се подиграват на това. Щеше да е поне малко забавно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s