Новата дързост и красота на БНТ

на

Достатъчен ли е промененият дизайн, за да гледаме на държавната телевизия по различен начин?

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 28 септември

BNT_zastavka
Новата заставка на БНТ е препратка към някогашното начало и край на програмата и е озвучено с подходяща музика с фолклорен мотив.
BNT_dosega
Ето как еволюираха емблемите на държавните канали в годините досега.

Покрай волейболните страсти и художествената гимнастика през септември българинът гледаше БНТ почти толкова, колкото и по време на мондиала в Русия през лятото. На „Сан Стефано“ очевидно са избрали добре времето за показване на новото лого и цялостна визия на четирите си канала.

И наистина – емблемите на БНТ1, БНТ2, БНТ3 (бившата BNT HD) и БНТ4 (бившата БНТ Свят) изглеждат модерно, свежо и разбираемо – колкото и да липсва старата „антенка“ на легендарния маестро-приложник Стефан Кънчев, просъществувала десетилетия. Но антените вече са отживелица, а нуждата от модернизация във визията на държавните канали беше неотложна. Новият шрифт (кирилица, която не е руска, а вече наша собствена) е напълно в крак с модата по света, а пастелните, леко убити цветове, създават усещане за умереност, неутралност и спокойствие – точно както се очаква от една държавна медия в противовес на крещящите и алчни за вниманието ни частни канали.

Разбира се, дежурните многознайковци и сега мърморят против промяната, и сега търсят под вола теле и се чудят за какво да критикуват дизайнерското студио на българина Николай Тонков в Берлин, което е автор на концепцията. Но нима е можело да се очаква нещо друго?

Каквото и да направи, субсидираната от държавния бюджет БНТ винаги ще е на топа на устата и винаги ще е принудена да балансира по много тънък ръб – между нуждата да бъде атрактивна телевизия, оправдаваща влаганите в нея милиони левове, и мисията си да бъде просветител и стожер на изконни ценности.

Куриозно олицетворение на това вечно противоречие стана едно от скорошните издания на уикендовото предаване за книги „Библиотеката“. Споменаването в него на един от бестселърите на сезона – петата книга на Венета Райкова „Скандал“ – предизвика вълна от негодувание на интелектуалци и културтрегери в различни медии и форуми. Как можело това предаване да се занимава с един булеварден роман, пък бил той и най-четеният този месец! Една част от публиката просто завинаги ще очаква от БНТ да бъде старомодна, насочена към тесен кръг интелектуалци и традиционалисти, незаинтересована от зрителския рейтинг и съответно – почти негледаема.

В момента на „Сан Стефано“ обаче духа някакъв вятър на промяната и става все по-видимо, че там работи екип в синхрон, решил да поразклати закостенелия мастодонт. На фона на предишни години, в които се беше стигнало до ситуацията двете основни шефки Вяра Анкова и Севда Шишманова изобщо да не си говорят и да се подминават като непознати по коридорите, сега атмосферата по ръководните етажи на БНТ очевидно е съвсем друга. Това си пролича още по време на световното по футбол, чието отразяване никога досега не беше дразнило публиката толкова малко.

Все по-често виждаме нови лица като водещи и репортери в различни предавания и информационни емисии и, което е по-важното – все по-рядко се долавя онова влудяващо усещане за безхаберие, онзи уютен комфорт на ненаказуемост, който позволяваше на всички да бръщолевят в държавния ефир каквото си поискат. „Стани богат“ се завърна за нов сезон точно преди новините и краде все повече публика от натоварващите с негативизма си централни информационни емисии на Би Ти Ви и Нова.

Сякаш за да не изоставя напълно традиционната си аудитория обаче, след едногодишна пауза БНТ върна в ефира и сагата „Дързост и красота“, която се точеше от четвърт век преди това. Началото бе дадено на 10 септември с 3979 епизод. Какво друго можеше повече да зарадва домакините и пенсионерите в делничните дни от 16.30? За публиката, която не е сред заклетите фенове на сапунката, гледането на дори няколко минути от нея е достатъчно, за да си даде сметка, че не само турските, но дори и нашите сериали като „Откраднат живот“ или „Скъпи наследници“ днес са доста по-напред – и в начина на снимане, и в диалога и режисурата.

„Дързост и красота“ е типичен носталгичен продукт, с който БНТ ще продължи да дундурка значителна част от твърдата си аудитория. На другия полюс е едно от новите й предавания – развлекателната викторина „Спортисимо“, която тръгна всеки делник от 17.30. Чисто визуално – като студио, цветово оформление и стилистика – то изглежда като типичното шоу от частна телевизия – все едно са го изтръгнали от програмната схема на бившата ТВ7. За много служители на „Сан Стефано“ и зрители на БНТ това звучи почти като обида, но факт е, че предаването е забавно и най-важното – полезно като информация. Намерен е и удачен начин да се експлоатира бездънният архив от спортни кадри на държавната ни телевизия.

В първите седмици досада по-скоро предизвиква използването на най-изтърканите възможни муцуни като участници в двата мерещи знания отбора. Да, Вили Вуцов, Тити Папазов, Ваня Джаферович и Станимир Гъмов са симпатяги, способни да забавляват всекиго дори насън. Ясно е, че предаването опитва да прикове вниманието на равнодушната публика с физиономиите и маймунджилъците им, но все пак можеше да прояви малко повече изобретателност в този най-важен стартов кастинг. А и, поправете ме, ако греша – Тити не беше ли обещал, ставайки треньор на новия си баскетболен отбор „Левски Лукойл“, вече да не се занимава с шоубизнес и да се отдаде единствено на спорта?

Подобно заядлив въпрос предизвиква и избора на водещата – бившата Мис България Славена Вътова. В интерес на истината, тя се справя нелошо – има хубава усмивка и екранно присъствие, но точно в такова мъжко шоу образът й е някак не на място. Нежеланието да акцентира върху сексапила си, както и липсата на самоирония са може би разбираеми, но в отсъствието на тези две неща остава да е убедителна като ерудит в спортната тематика, а Славена очевидно не е такъв. Един водещ от типа на Драгомир Симеонов, Димитър Павлов или Насо Русков или пък някоя спортна репортерка биха стояли много по-удачно в „Спортисимо“. Апропо, Славена е и постоянен коментатор в студиото на „ВИП Брадър“, а именно идентифицирането на Ники Кънчев с риалити-формата на Нова бе една от причините да не го вземат да води „Стани богат“ по БНТ. Някак си не е честно, нали?

Но противоречията очевидно тепърва ще са част от обновяващата се държавна телевизия. На този етап можем само внимателно да аплодираме желанието й за промяна. Но безкритичното одобрение е лукс, с който не можем да си позволим да я зарадваме, поне засега.

BNT_Sportisimo
Шоу-викорината „Спортисимо“ е един от примерите, че БНТ се опитва да бъде модерна телевизия за по-млада и активна аудитория.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s