Кафе с Карузо цял ден – може, Стефче!

на

Отдавна не се е случвало да въртят цели три реклами, които забавляват, без да дразнят. Но, разбира се, и тъпотиите не спят

Кафето е от народната марка „Нова Бразилия“, а Карузо не е италианският тенор от началото на миналия век, ами един вид кроасани в супермаркетите с петли на опаковките. Млякото пък е UHT на Meggle, което, както разбираме от клипа, се правело само от най-висококачествената кравешка продукция, за да издържи толкова дълго в кутията без консерванти. От доста време в ефира не се бяха появявали цели три рекламни клипа, които не предизвикват раздразнение и досада и всъщност нямаш нищо против да ги гледаш отново.

След лятната летаргия отново навлязохме в периода, в който агитацията за различни стоки и услуги присъства в ефира едва ли не повече от другото съдържание. За щастие, клиповете на фирми за бързи кредити този сезон нямат чак такава доминация над останалите. Бирите се опитват да държат фронта в меката есен, а телекомите изглеждат абсолютно изчерпани откъм оригинални идеи и визуализации.

Но да се върнем на трите реклами, които е грехота да не бъдат похвалени. Тази на „Нова Бразилия“ е реализирана с личното участие на Ерол Ибрахимов от „Уикеда“ – групата, изпяла легендарния хит „А ние с Боби пием кафе“. Клипът, заснет от българския клон на агенция „Саачи енд Саачи“, стреля право в десетката с трогателните пенсионерки, предлагащи топли мекици и домашни компоти покрай силното кафе. Текстът на песента е чудесно пренаписан, а самата тя – изпълнена перфектно. Рекламата тутакси те зарежда с добро настроение и подсъзнателно обикваш тази марка, независимо дали си я купуваш или не. Това е най-добрият български спот за тази година и ако не получи статуетка от наградите „ФАРА“ би било скандално.

Същото важи и за рап-клипа с петлите и котките за кроасаноподобните крем-пити „Карузо“. Ако чуете деца да си припяват „Цял дееееен“ край щандовете им в магазините – не се учудвайте. Освен че е заснета ефектно, тази реклама успява да докосне своята таргет-аудитория и чисто интонационно. Говори (пее) на нейния език, без да досажда с излишна претенция.

Клипът на UHT-млякото на Meggle от агенция „Бленда“ е част от цяла поредица, изтъкваща плюсовете на немското производствено качество и българската суровина. Озвучаването на героите с детски глас е забавно и ефектно, защото чисто актьорски и режисьорски е реализирано почти съвършено. „Това да не е мандра!“ и „Може, Стефче, може!“ са направо култови реплики, съпоставими с онези на Тодор Колев от легендарния „Опасен чар“.

На фона на тази конкуренция за останалите реклами в сгъстения есенен трафик летвата се вдига непосилно високо. Затова и някак си евтино и недовършено стои актуалният спот за малките бутилки „Загорка“, озвучен с култовото парче на ФСБ „Пъпеш“. „Болярка“, „Леденика“ и „Пиринско“ пък даже не се и опитват да измислят нещо оригинално – предпочитат сдържано да показват шишетата и етикетите си.

В наскоро преименувания телеком А1 също не могат да се похвалят с рекламна креативност. През септември въртяха до втръсване един клип за смартфон, в който основното послание се изчерпваше с тъпото „Ами трябва си!“. Сега пък промотират, отново без въображение, новата си услуга Xplore, с която ще конкурират Spotify и Apple Music. Решили са, че ако съберат някакви тийнейджъри на парти в ефектно осветен апартамент, това ще избие рибата сред таргет-аудотирията им. Учете се от „Карузо“, господа, и стига сте харчили луди пари на вятъра…

Сред най-агресивните реклами този сезон е тази на платформата за борсова търговия „Трейдър.бг“. Клипът с богаташите, които си живеят живота, е добре заснет, но излишно патетичен и преигран. Прицелен е в напълно погрешна таргет-аудитория. Но най-дразнещото е, че е манипулативен – внушава, че най-лесното нещо да се превърнеш от бедняк в милионер е просто да започнеш да търгуваш с акции, валути и каквото още се сетиш. Фасулска работа, как не се бяхте сетили по-рано! Ипотекирайте си апартаментите и започвайте!

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s