Лили в НДК: tour de force в три действия

на

“Добре, че моето гориво не е толкова скъпо, колкото бензинът”, пошегува се Лили Иванова, докато посягаше с лъжичка към бурканче мед в препълнената Зала 1 на НДК преди поредната песен. Това беше в четвъртък. „От този медец… навсякъде лепне…“. Това пък беше от събота.

Безпрецедентните три последователни концерта, които примата изнесе между 25 и 27 октомври на най-престижната българска сцена, преминаха все в този дух – с типичния й непринуден хумор и лека самоирония, но също така и с огромно уважение към най-важното нещо в живота й – публиката.

Освен с маниакален и неподвластен на годините перфекционизъм в изпълненията, Лили за сетен път удиви всички и със своя дълбок респект и благодарност към всички композитори и автори на текстове, създаващи песните й. Тя ни изненада и с три съвсем нови изпълнения, които дори още нямат студийни записи – “Главна роля”, “Мигът и любовта” и “Бурната река”. И трите песни са страхотни. Последната например, в бравурен рок-стил като за стадион, би била гордост в репертоара на всяка световна група от ранга на Coldplay.

Обикновено на аудиторията са нужни поне няколко прослушвания, за да свикнат с една песен и да я обикнат. Интересно как при Лили повторяемост дори не е необходима. Думите на текстовете й винаги са толкова силни, и тя винаги ги изпълнява толкова филигранно и емоционално, че успяват тутакси да ти влязат под кожата. А мелодиите и аранжиментите са моментална класика. Настръхваш, сякаш ти пониква перушина навсякъде. Обезоръжават те, заливат те с океан от твои спомени и съкровени чувства, които си си мислел, че никога никой не може да изкара наяве. Лили прави точно това – превзема те и те оставя засрамен, че не се отдаваш на страстите си, че ги стаяваш и криеш в себе си. В тази певица има нещо наистина безсрамно емоционално – не се страхува да поеме риска и да вложи цялата възможна енергия в една дума, в една фраза, в една песен. Театрално, драматично, възвишено. При всяка друга жена това би изглеждало и звучало може би пресилено, карикатурно. При Лили ефектът е шоков. Като в свещенодействие.

Наблюдавах за пореден път зрителите в залата – гледат и слушат зашеметени. Не знаят какво им се случва, откъде им идва всичко това. При някои – за пръв, при други – за пореден път. Тя е толкова последователна и непреклонна в мисията си да прави музика, която въздейства и вълнува, че не можеш да сториш нищо друго, освен да й се поклониш.

Концертната серия в НДК беше истински tour de force на най-знаменитата българска певица и преживяване, които всички присъстващи никога няма да забравят. Както написах за нея и в октомврийския брой на списание DIVA!, тази крехка жена побеждава неумолимия ход на времето, защото е надарена с талант, нечовешка физика и силен характер, но най-вече е заредена с неизтощима любов към музиката. Глас, който не помръкна в нито един висок момент, без нито една фалшива нота, без нито една претупана дума. Осанка и жестове, които подчертават красотата на мелодията и посланията. Музиканти, които по нищо не отстъпват на нейната класа…

През последните три нощи сигурно много хора са заспали трудно, и дълго са успокоявали пулса си. 12 000 души за пореден път поеха дозата наркотик, наречен Лили Иванова.

 

 

2 коментара Добавяне

 1. Обичайте Лили Иванова каза:

  Възхищавам се
  Вдъхновявам се
  Прекланям се пред Лили Иванова.
  Пожелавам на младите хора да се взъхновят от силата на духа й.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s