Пиянството на един народ

на

С потребителска истерия, врява и безумие изпратихме и тези Коледни празници. Бедността ли е основният проблем на българина или глупостта?

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в.“Уикенд“, 4 януари

img_20190104_154417.jpg

„И ние сами, съвременници на описуемата епоха – отрезвели вече от цял ред исторически примери, се чудим и маем какво е било това умствено опиянение, това сюблимно безумство на народа… Историята рядко ни дава пример за такава самонадеяност, която приближава до лудост“. Така пише Иван Вазов в прословутата 16-а глава от втората част на „Под игото“.

Да, там става въпрос за опълчването на българите срещу страшната Турска империя и за надигането на националния ни дух – до висота, на която „надали ще се вдигне друг път“.

Сега пиянството на този народ е съвсем друго – уви, съвсем буквално и тривиално. И не става въпрос само за препълнения с натровени от пиене и контузени при нелепи инциденти „Пирогов“. Става дума за потребителската и консуматорска истерия, която взима все по-застрашителни размери.

Разбира се, това не е типично българско явление, дори напротив – в по-напредналите страни е още по-голям социален бич. Но у нас тя се съчетава с целогодишното оплакване, че сме бедни, живеем в скапана държава, скъсваме се от работа, която е зле платена, и задължително ни е виновен някой друг.

„Вчера ходихми в града до мола, да купим уиски и кока-кола, да им премахнем бандерола… Сервизи накупихме с много лъжици, от дънкин-донътса топли мекици, алкохолни питиета и от макдоналдса питки с кюфтета. Аз съм доволен, ти си доволен, жената доволна, тъщата доволна, децата доволни, много сме доволни… Гучита-мучита, арманита-марманита, шанелти-манелти, завряни сме в панел’ти“. Днешният Дядо Вазов, или по-скоро днешният Алеко, се казва Светозар Христов, а това е текстът на новата му песен „52 лева разходи“, която се появи малко преди прословутия търговски „Черен петък“ тази есен.

Байганьовщината, версия 2019, е възпята с безпощаден сарказъм и чалга-ирония, но това далеч не е сред най-слушаните и теглени песни в Интернет. И как иначе – та кой обича така директно да го осмиват и подиграват, кой би се идентифицирал с лирическия герой, който купува „на бабата нов пасатор, на дъщерята за гърдите епилатор, а на жената – мощен вибратор“? Зевзекът Зарко, който е сред най-талантливите, но така и непостигнали голяма популярност наши изпълнители, стреля право в десетката и в детайли описва модерното пиянство на този народ.

За подаръци, екскурзии и почерпки покрай Коледните празници българинът е похарчил по-голяма част от доходите си в сравнение с хората във Великобритания, Испания или Канада. По този показател се нареждаме на едно от челните места в света. Все по-масово явление е нашенци да теглят заеми от десетките фирми за бързо кредитиране, за да посрещнат Нова година семейно и с приятели в друга държава – нищо, че после цяла година ще стискат зъби и ще изплащат кредита. Но това е въпрос на чест – откъде накъде съседите и колегите ще ходят в Гърция, Турция или Занзибар, а ние не?

В седмиците преди Коледа супермаркетите бяха истинско бойно поле от пазаруващи и натъпкани до горе с алкохол и храна колички. В много магазини традицията на фалшивите промоции (с предварително завишаване на цените, за да може после да се обяви намаление), започнала през ноемврийския Черен петък, после продължи до Нова година. Това обаче не възпря стадото от пазаруващи – на него му е достатъчно дори само смътното внушение, че нещо му се дава на аванта, че сега е моментът да се награби с каквото му попадне подръка…

Пълни заведения с банкети и компании седмици наред, траен недостиг на свободни таксита по улиците, гърмежи от фойерверки и бомбички в продължение на часове по празниците… Нещастният и беден българин знае как да му отпуска края.

Всъщност, толкова ли е лошо всичко това, ще каже някой? Допреди няколко години проблемът беше, че българинът се стиска и не харчи пари за нищо, и това води до свиване на потреблението и стагнация в икономиката. От тази гледна точка самодоволното развързване на кесиите, което наблюдаваме напоследък, сигурно трябва да се приема за положителна тенденция. Но и днес депозитите на граждани в банките продължават да са с рекордни стойности. Консерватизмът в предприемачеството пък се съчетава с влудяваща и дори самоубийствена стиснатост по отношение на заплатите и мотивацията на персонала. Когато обаче става въпрос за ядене, пиене, купуване на ненужни вещи и абсурдни екскурзии у нас и по света, българинът изпада в опиянение, което нито един модерен поет не би могъл да опише. Нищо, че после цяла година ще се оплаква, как парите не му стигат.

Добре че Коледните празници отминаха, та истерията на консуматорската лакомия поне за известно време ще бъде забравена. Но след по-малко от година тя ще се завърне и избухне с още по-голяма сила. Ще я видите и чуете отдалеч. Както се казва в онзи нашумял лаф, търкащите талончета не са прости – те инвестират печалбите си в пиратки и ракети за Коледа…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s