Господарят на „Господарите“

на

Шоуто, което изчезна от ефира на Нова, е таралеж в гащите, но и престижна ценност за всяка телевизия. Кой канал ще се възползва и ще сключи нов договор с него и кой ще предпочете да пасува?

rachkov_zueka
Съдбата на Рачков, Зуека и забавното им шоу засега е неясна.

Успоредно с трансферния прозорец във футбола, в паузата между есенния и пролетния сезон по традиция започва и прегрупиране в телевизионния бизнес. Най-горещият въпрос този януари е каква ще бъде съдбата на „Господари на ефира“. Точно в навечерието на 2019-а, когато Нова телевизия беше програмирала шоуто като основен гвоздей в празничната си програма, продуцентът Джуди Халваджиян обяви, че през януари то излиза в „неплатен отпуск“.

В момента, както стана ясно, текат преговори за нов договор и евентуален бюджет. Има нещо наистина парадоксално в това една телевизия да признава дадено шоу като свой главен коз като съдържание (иначе сигурно би програмирала нещо друго от 20 часа на 31 декември) и същевременно да показва колебание дали да продължи договора си с него. Но така е в този бизнес – всичко опира до интереси и в крайна сметка до пари. Затова и не е учудващо, че шефовете на Нова ще се опитат да извлекат максимума от ситуацията, в която „Господарите“ сами се набутаха покрай злополучната издънка на своя репортер-симулант Митко Върбанов от есента. За телевизията ще е най-изгодно да продължи да има това шоу в ефира си, но на много по-ниска бюджетна цена.

Същият въпрос стои и пред bTVи пред всяка друга телевизия, която би пожелала популярното шоу с 16-годишна история. Да го притежават би било чудесно, но не и ако това ще им струва 20-ина хиляди лева на издание, което прави близо половин милион месечно.

Но с какъв аргумент изобщо Нова телевизия би поискала намаляване бюджета на „Господарите“? Само заради мошеническия гаф на репортера им ли? Хайде холан, както казва народът. В България, където поговорката „всяко чудо за три дни“ властва от десетилетия, издънката на един журналист по един конкретен казус не може да бъде определяща за съдбата на едно предаване с толкова разностранна тематика и съдържание. То ако наистина бяхме толкова чувствителна към гафовете на всяка публична личност публика, едва ли едни и същи политици щяха да ни управляват толкова години поред, не е ли така?

Вярно е, че репутацията на „Господарите“ след случката, в която Върбанов се престори на бит от охранители на склад за храни, неминуемо спадна и то за месеци напред. Възможно е това да е повлияло и на рейтинга на шоуто, макар че се съмнявам. Всъщност ако Нова телевизия наистина държеше „Господарите“ да имат максимално широка аудитория, едва ли щеше да ги програмира чак от 23 часа, след псевдо-риалитито „София ден и нощ“. Евтината режисирана сапунка с актьори-аматьори, наети срещу символичен хонорар, може и да има някаква лоялна и немалка публика, но тя със същия интерес би го следила и ако започваше половин час по-късно. Или просто би го търсила в произволен час из някоя от многобройните онлайн-платформи на Нова тв. Изобщо не е учудващо, че по време на „София ден и нощ“ много от потенциалните зрители на „Господарите“ превключват на друг канал или просто заспиват, недочаквайки смешките на Рачков и Зуека и разследванията на колегите им.

Но тук стигаме и до най-тънкия момент от тегобите на шоуто и, за негова зла участ, той вероятно ще ги преследва и във всяка друга телевизия. Макар и престижна ценност за всяка програма, „Господарите“ са и таралеж в гащите, който докарва безброй тежки телефонни разговори и дори съдебни дела на нейните босове. Ето защо те имат интерес рейтингът на предаването да не е прекалено висок, а да е, така да се каже, „на ръба“. Така продуцентите на предаването ще си „налягат парцалите“ и ще бъдат значително по-послушни, отколкото ако го програмират например от 22 часа всяка вечер. Тогава рейтингът ще бъде осезаемо по-висок, но и самото шоу – много по-трудно управляемо. Ще бъде сложно да откажеш подновяване на договора му, без да изглеждаш страхливец или най-малкото глупак.

Дано разсъжденията и прогнозата ми се окажат неточни, но най-вероятно подобна ще бъде ситуацията с „Господарите“ където и да отидат, например в bTV. Тамошната програмна схема е до такава степен бетонирана като формула, че ще е много трудно да се намери достатъчно гледаем слот за подобен скъпоструващ проект – освен ако не бъде взето като директен заместник на „Шоуто на Слави“. При сегашната ситуация вариантът „Господарите“ да се преместят там най-вероятно ще бъде за сметка на намаляване на бюджета им – тоест, при подобни условия на тези, които им поставят и от Нова. Или да се превърне от делнично половинчасово шоу в едночасово издание за уикендовите вечери.

С повече свобода, без това да е за сметка на парите, предаването вероятно би разполагало в по-второстепенна национална телевизия от типа на „БГ Он Еър“ или Канал 3, но това, разбира се, ще бъде за сметка на стесняване на аудиторията му. Затова пък публиката, която превключва на някой от тези канали, рязко ще се увеличи и ще стане минимум двойна.

Интересен е и вариантът „Господарите“ да се озоват в ефира на БНТ1, по примера на легендарната викторина „Стани богат“. Сигурно Джуди Халваджиян изобщо не си и помисля за такава опция, защото тогава сигурно ще трябва да виси непрекъснато на телефона или върху килимчето на босовете си и да отговаря за един или друг репортаж от предаването си. Но ако на „Сан Стефано“ са умни и прозорливи, биха могли да вземат това шоу и да го използват като своя „витрина“ – по примера, по който навремето социалистическата държава показваше на чужденците натъпкания с хубави стоки ЦУМ. Кой би могъл да я упрекне, че държи гражданите си в продоволствена мизерия? Макар и силно ужилени от постъпката на Върбанов и с наранено достойнство, „Господари на ефира“ си остават емблема на журналистическа непримиримост и непукизъм и ако се излъчват в програмата на БНТ1, никой няма да може да набеждава държавния канал в подтискане на медийната свобода. Колкото до бюджета – списъкът на безумни проекти, за които от „Сан Стефано“ са похарчили луди пари, е дълъг като брадата на Дядо Коледа от рекламите на „Кауфланд“, и бездарният концерт от площад „Батенберг“ в Новогодишната нощ е само най-пресният от тях.

Ситуацията около „Господарите“ е емблематична за целия ни телевизионен бранш в момента. Пазарлъци за всеки лев, съчетани с огромно шубе, плюс шуробаджанащина и прехвърляне на пари от общия джоб в частния, са китовете, върху които се крепи (все още) най-масовото средство за информация. Ако телевизионният бизнес стигне до самоубийственото решение да се лиши от предаване като „Господари на ефира“, то тогава няма на кого да се сърди, че публиката все повече прибягва до Интернет, за да се осведомява и забавлява.

Самите „Господари“ пък трябва да приемат факта, че с всяка следваща година ефирната им публика е логично да намалява, и причината за това едва ли е в накърнената им от Върбанов репутация. Забавното, макар и на моменти излишно злобно предаване, трябва да се научи да монетаризира популярността си онлайн, както и да се примири с по-малки приходи от телевизията-майка, за която винаги ще бъде хем гордост, хем шило, което всеки момент може да скъса торбата.

gospodari_varbanov
Издънката на репортера-симулант Върбанов накърни репутацията на предаването като образец за разследваща журналистика, но не може да е причина чак за падането му от ефира.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s