Дзен или изкуството да подсказваш

на

Една година след рестарта с нов водещ и вече по БНТ, „Стани богат“ забавлява повече с незнанието, отколкото със знанията на участниците си

Misho_Bilalov
Актьорският арсенал на водещия е все по-важна необходимост в познавателната викторина.

„На Михаил Билалов трябва да му плащат много. Аз на негово място бих си тръгнал. Колкото и да му дават за тази работа, пак е малко!“. Това е един от многото подобни коментари по повод едно от изданията на викторината „Стани богат“, която 13 месеца след рестартирането си вече навъртя над 210 предавания. Конкретният повод е стоическото му самообладание, докато слушаше излиянията на приказливата участничка Катерина Кацарова, който по принцип твърдеше, че не обича да говори много. Издания като въпросното вече са се превърнали в емблематични за познавателното шоу, а на водещия му лепнаха прозвища като „господаря на търпението“.

Донякъде парадоксално, но факт – именно майтапите с участници-чешити като въпросната Катя допринасят това предаване да има култов статут сред публиката, и то далеч не само сред иначе консервативната аудитория на БНТ. „Стани богат“ се следи редовно дори от хора, които принципно никога не си пускат държавния канал, а също и от такива, които иначе въобще не гледат националните ни телевизии. Със своята непогрешима формула, полезно съдържание за всеки по-буден и любознателен ум и гъделичкане на сеирджийското любопитство кой доколко може да се изложи, това шоу е сред редките в нашия ефир, което човек може да признае с гордост, че гледа всеки делничен ден.

Когато преди година изпълнителят на култовия мафиотски образ на Джаро от „Под прикритие“ седна в стола на Ники Кънчев, а „Стани богат“ се трансферира след 4-годишна пауза от Нова телевизия по БНТ, мнозина бяха скептично настроени, че ще се справи със специфичната задача. 215 предавания по-късно обаче е факт, че Билалов успя да си създаде свой собствен, уникален ореол на водещ. Артистичността му е от особена полза при новата самобитност на предаването, в което наградите са по-скромни, вследствие на което участниците понякога изглеждат буквално събрани от кол и въже. Изкуството да насочваш и подсказваш на клетия състезател в „стола на богатството“ се оказа от първостепенна важност и тук актьор с инструментариума на Билалов направо е в стихията си. Ироничните му физиономии и мимики, начинът, по който понякога се прави на глупав, само и само за да влезе в коловоза на човека насреща си, вече са обект на истинско идолопоклонничество в социалните мрежи.

Дали публиката научава нещо интересно и полезно от това предаване? Със сигурност все още да. Но в много по-голяма степен отпреди „Стани богат“ днес просто е галерия от образи на „българи от ново време“. Понякога, и все по-често, те са толкова карикатурни, че човек с основание се пита дали това, което му показват, не е разиграване на сценки по предварителен сценарий, целящи да му оправят настроението преди Сънчо и „По света и у нас“.

Да не знаеш, че „Червеният дракон“ е романът за Ханибал Лектър, че Красимира Колдамова е българска примабалерина, и че маратонската дистанция е от 42 километра и 195 метра може би е леко срамно, особено когато е демонстрирано от наглед интелигентни и будни млади хора. Но Павлина, която не можеше да смята с четвъртини? А блондинката, която се хвалеше с високо IQ, но не знаеше какво е калиграфия?

Ами какво да кажем за онзи нахакан батка, който си тръгна с 0 лева, защото недоумяваше знаеше какво означава масово използваното чат-съкращение LOL? Ясно е, че по-младите поколения са невежи по доста теми, които предишните генерации смятат за елементарна обща култура. Но когато невежеството започне да се разпростира и върху територията на интернет-комуникациите, самите те смятани за бич на традиционната обща култура, това вече изглежда стряскащо и притеснително за интелектуалния статус на нацията ни. „Аз се опитах да те спася! При това доста явно се опитах да те спася, натъртено!“, се оправдаваше „господарят на търпението“ след издънката на мускулестия младеж с черната тениска. Билалов просто знае, че подобна издънка е не само на участника, а и негова лична. Подсказванията са му вменени на водещо място в работните задължения…

Няма друго шоу в българския ефир, което по толкова ефикасен начин да алармира за разпрострирането на „ефекта на Дънинг-Крюгер“ върху все по-широки демографски територии у нас. Усещането за илюзорно превъзходство и надценяване на способностите, което невежи хора натрапват на околните, без да могат да разпознават собствените си грешки и незнания…

Сред най-куриозните участия беше и онова на бившия научен работник, който се гордееше не толкова с постиженията в кариерата си, колкото с изявите си като донор на семенна течност срещу заплащане. Разказваше подвизите си в „осветената от една крушка стаичка“ пред погледа на благоверната си съпруга, а срещу него Билалов едва се сдържаше да не припадне от вътрешен кикот.

Въобще, „Стани богат“ вече много рядко е предаване за знаещи, умни и интелигентни. Ако изобщо ги има сред нас, такива хора предпочитат само да го гледат по телевизията. На екрана гледаме предимно участници в някакво ново шоу, което може да се кръсти „Стани за резил“. А изпълнителят на главна поддържаща роля в него е актьорът Мишо Билалов, който извежда до нови, немислими досега висоти изкуството да подсказваш.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s