Доктори в повече, столичани до дупка

на

Два сериала-феномени с едни и същи създатели, но в различни телевизии и с различни плюсове и минуси – докога ще са на екран?

Stolichani_13
„Как да прекараме магистралата покрай селото?“. В 13-ия сезон на „Столичани в повече“ комедийната интрига от комшулука отново гази из териториите на корупцията в държавната администрация.
Otkradnat_jivot_7
Рестарт на отношенията между доктор Огнянова и доктор Банков: публиката го очакваше и искаше, но доколко е правдоподобно?

„Кой ще ме разследва бе, чичо Рангеле, като няма кадри? Едни и същи хора се въртим в администрацията. Уволнят те от едната стая като секретар – назначават те в съседната като директор. Хайде кажи сега за какво си дошъл при мене – не може да влезеш директно при министъра“…

Това е цитат от новия 13-и сезон на „Столичани в повече“ – сериалът, който чупи рекорди в програмата на bTV вече девета година. Бройката на епизодите му надхвърля 160. И, както личи от диалога, не се бои да иронизира абсурдите на българската администрация и политика.

По същото време, само че не в петък вечер, а от вторник до четвъртък, по Нова върви друга поредица, превърнала се във феномен – докторската сага „Откраднат живот“. Тя започна седмия си сезон, кръстен „Любовта лекува“, а бройката на отделните серии вече надхвърля 300. И двете поредици са дело на едни и същи създатели – продуцентската къща на Евтим Милошев и Любо Нейков „Дрийм тийм“. Това може би е и една от причините те да не влизат в пряка рейтингова конкуренция помежду си. „Откраднат живот“ се бори за зрители успоредно с турската сапунка по bTV, а в петък „Столичаните“ се конкурират с продуцираното от Нико Тупарев кулинарно шоу „Hell’s Kitchen”, което се излъчва веднага след новия ситком „Господин Х и морето“, отново негово дело.

В портфолиото на „Дрийм тийм“ са и други два сериала, които спокойно можем да наречем върхови за телевизионното ни кино – „Дървото на живота“ и новият „Дяволското гърло“. Като може би единствен неуспех на тази продуцентска къща може да се посочи непохватната гротеска „Секс, лъжи и телевизия“ от ефира на някогашната ТВ7.

Но какво е общото между „Столичаните“ и „Докторите“ и как тези два сериала се вписват в менюто на вече преситения от подобни забавления български телеманиак? И двете поредици впечатляват с актьорски състав, но по-важното е, че успяват да надскочат нивото на обикновеното делнично развлечение и засягат – макар и с различни изразни средства – доста наболели въпроси от днешната действителност.

Най-голямото достойнство на „Столичани в повече“ е неговото дълголетие, с един и същи същи персонажи и актьори, както и хамелеонското умение на сценаристите му да остава адекватен на актуалната обществена проблематика. В 13-ия сезон основната сюжетна нишка се върти около изграждането на нова магистрала и далаверите, свързани с отчуждаваните имоти и обществените поръчки. Този сериал винаги успява да говори на познат на публиката език. Макар героите му до един да са карикатурни и хиперболизирани, доста зрители тайничко биха могли да се отъждествят с поне един от тях. Форматът на „Столичаните“ е комедиен, но той поддържа добър баланс между хумор и реализъм. Диалогът е автентичен, а ситуациите – достатъчно смешни, за да не се налага актьорите да преиграват и да се правят на клоуни, за да разсмеят зрителя на дивана.

Ако изобщо могат да се търсят някакви недостатъци на този сериал, те са най-вече в неминуемото усещане за баналност. Девет години все пак не са шега работа. Каквото и да измислят сценаристите с тези герои, колкото и адекватна да е драматургията, в един момент човек неволно започва да се чуди това нови епизоди ли са или въртят повторения на някой от старите сезони. Излъчването на само един 45-минутен епизод седмично също не спомага за поддържането на зрителско напрежение. Утехата е, че все пак е налице нужната „плътност“ – във всяка серия се случват достатъчно неща, за да се придвижва сюжетът напред без тъпчене на едно място – нещо, което далеч не може да се каже за много други поредици от този тип.

С „Откраднат живот“ ситуацията е по-деликатна и даже направо драматична. Още на финала на предишния сезон дори и най-запалените фенки на сериала дискутираха резонно ли е да има поредно продължение и дали историята не е намерила своя логичен завършек. Но ето, че Нова телевизия реши да го рестартира – със същите герои, плюс добавяне на някои нови (отличен Иван Юруков, но друго не сме и очаквали от него – б.а.), и в чисто нова друга болница. Формулата е все същата – на фона на непрекъснат приток от любопитни медицински казуси и безброй гостуващи епизодични герои, се развихрят любовни интриги и триъгълници, въртят се далавери, каквито в родното здравеопазване с лопата да ги ринеш, и се рецитират зад кадър – понякога с пресилен драматизъм – изненадващо проникновени и добре написани житейски мъдрости. Формално погледнато, човек трудно открива тук някакъв проблем – като изключим склонността на актьорите да декламират репликите си и да се изчакват малко повече от необходимото. С това някак си вече свикнахме и се примирихме. „Откраднат живот“ поне е сериал, от който човек винаги има какво да научи, и който подтиква към размисъл. Проблемът е, че личните взаимоотношения между героите вече се развиват зорлем. Завъртането на нов цикъл в любовно-колегиалните им отношения изглежда не просто изсмукано от пръстите, а направо нереалистично и дори нелепо. Щеше да е много по-удачно, ако в един напълно различен сериал (не е проблем да е отново докторски, ако изобщо са останали медицински казуси за разказване) бяха запазени само неколцина от героите и бяха създадени коренно други сюжетни нишки заедно с непознати, тотално свежи персонажи.

Един факт е неоспорим – че в продуцентската къща „Дрийм тийм“ като цяло са се научили да пишат добри сценарии, които не дразнят публиката с почти нищо. Ясно е, че този екип е способен тепърва да допринесе с още по-качествени проекти към телевизионното кино. Въпросът е докога и bTV, и Нова ще предпочитат да играят на сигурно с две доказали се, но вече поизтъркани заглавия, вместо да поемат риска с чисто нови такива, но със същия размах и мащаби. Полицаи, учители, търговци, хотелиери – в България има достатъчно гилдии, в чието ежедневие могат да се намерят сюжети за следващи поредици. Но и лекарите няма защо да ги отписваме – просто не е нужно да гледаме с нарастваща досада как иначе симпатичните и доктор Банков (Юлиан Вергов) и доктор Огнянова (Диана Димитрова) неуморно търсят нови пъртини към любовта и жадно се гледат, докато се возят в асансьора…

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s