Новите сериали на Нова

на

„Дяволското гърло“ изненадва и дори шокира с кино-визия, сценарий и игра, а „Господин Х и морето“ се напъва да бъде смешен, но не е

Dqvolskoto_gyrlo
Владо Карамазов и Теодора Духовникова като българските Мълдър и Скъли в „Дяволското гърло“ – сериал, който изглежда като холивудски продукт.

Избухването на новия телевизионен сезон с риалити-формати и нови сериали може да се сравни само с онова старо шопско определение за фойерверките – „нема, нема, па току си такова мамата“. И наистина – в последната седмица на февруари вечерната програма рязко се напълни с ново съдържание. Би Ти Ви заложи на изпитаните си формати „Мастършеф“, „Гласът на България“, „Смени жената“ и „Бригада Нов дом“ плюс рекорден нов сезон на „Столичани в повече“. Срещу това Нова като истински покер-играч реши да прибегне до „ол ин“ и пусна още по-тежка артилерия – „Като две капки вода“, готварско-скандалджийското „Hell’s Kitchen”, другото готварско-скандалджийско ”Кошмари в кухнята“, сватовническото риалити „Женени от пръв поглед“ и цели 3 (три!) български сериала – седми сезон на „Откраднат живот“ плюс два премиерни – „Дяволското гърло“ и „Господин Х и морето“.

Тук някъде, в понеделник и вторник от 22 ч, се намести и БНТ с интригуващия си нов сериал „Денят на бащата“, който вече беше анализиран по тези страници и напълно обяснимо предизвика сериозен обществен отзвук .

Драгият зрител обаче с основание се пита – бива ли чак такъв залп от предавания и филми и дали е оправдано подобно задръстване на ефира? Даже и при най-добро желание и използвайки модерни технологии за отложено гледане, платформи като VOYO и Nova Play и сайтове като btvplus.bg и VBOX7.com, човек не може да следи дори половината от предложените нови заглавия. Нямаше ли да е по-удачно те да са по-равномерно разпределени през годината?

Същият въпрос може да се зададе и за програмирането в праймтайма на националния празник 3 март. Би Ти Ви извъртя втория епизод от „Гласът“, но по Нова и БНТ успоредно вървяха два сходни по тематика нови български филма – „Воевода“ и „Възвишение“. Не можеха ли да ги разминат някак си? Очевидно навлизаме в нов период на ожесточена телевизионна конкуренция, след като през последните няколко сезона се забелязваха опити за соломоновско разпределение на баницата и сравнително равномерно програмиране, което улесняваше публиката. Това явно е някаква рейтингова война, в която интересите на зрителя са оставени на заден план.

Но нека тук се фокусираме върху двата нови български сериала – „Дяволското гърло“ и „Господин Х и морето“. Още по време на първите им епизоди зрителите забелязаха, че някои лица (Стоян Радев, Васил Банов) се дублират сред актьорския състав. Как така, защо така? Причината е, че „Дяволското гърло“ излиза на екран доста месеци след заснемането си. Забавянето, както ще стане ясно, е било технически оправдано и напълно си е заслужавало. Но все пак от Нова можеха да съобразят, че повтарянето на едни и същи физиономии ще предизвика досада дори и у малцината добронамерени и несклонни към вечно мърморене зрители.

Сега по същество. Нито рекламните клипове, нито ПР-акциите създаваха адекватна представа колко впечатляващ и изпипан във всяко отношение сериал ще се окаже „Дяволското гърло“. Без съмнение това е първият изцяло конвертируем продукт на българското телевизионно кино. Още от първите му минути си готов да си представиш как върви с успех по някоя платена световна платформа като HBO или Нетфликс, и как нито един чуждестранен зрител не може да му намери сериозен кусур. Е, тук ние ще намерим за какво да го критикуваме, разбира се. Българите не обичаме много-много да сме позитивни към чуждото старание и постижения. Основните забележки на част от зрителите към „Дяволското гърло“ обаче се изчерпват с това, че музикалният фон не бил от български песни. И толкоз. Няма други претенции. Но дори и англоезичната музика – начело със страхотния кавър на певицата LP по класическа балада на Саймън и Гарфънкъл – звучи напълно уместно и в унисон с цялостната визия и послания на филма.

А реалните достойнства са много повече. Преди всичко – интригуващ сценарий, микс между световни класики като „Истински детектив“ и „Досиетата Х“, който веднага те грабва. Криминална интрига, политика, любовна история и мистицизъм са забъркани в хомогенна и добре балансирана смес. Диалогът е автентичен, а актьорите влизат в ролите си органично и без декламации или преиграване – нещо изключително рядко за български тв продукт. Но най-отличителната черта на сериала е неговата кинематографична визия. Родопските пейзажи са заснети красиво, стилно и същевременно без излишна плакатност. Цветовете (всяка сцена е била обработвана поотделно, заради това са и дългата постпродукция и забавянето) са свръхестествено реалистични и искрящи, а монтажът на отделните кадри е на първокласно, направо холивудско равнище. Заснет изцяло в Родопите, „Дяволското гърло“ е първият наш сериал, който може да послужи като реална реклама на българските природни красоти, без това да принася в жертва чисто драматургичните му и филмови достойнства. И последно – макар и криминална драма, този филм е изпъстрен с ефектен и запомнящ се хумор – благодарение на сценария си и най-вече на актьорската игра. Тук изявите на Стефан Денолюбов, Лидия Инджова (все едно излязла като от „Фарго“), Валери Йорданов и Димитър Николов заслужават специално отбелязване. Това са може би най-интересните и забавни поддържащи образи, които са се появявали в български сериал през последните години.

Титулярите Владо Карамазов и Теодора Духовникова се справят с нелеките си роли напълно на нивото на всичко останало. Ако продължим да гледаме на филма най-вече като на експортен продукт, трябва да признаем: ще ги харесат в която и да е държава по света – и като визия, и като излъчване, и като игра. Българските Мълдър и Скъли.

След всички суперлативи дотук прехвърлянето върху другия премиерен сериал на Нова – „Господин Х и морето“ – е горчива и почти болезнена задача. Ситкомът, в който Калин Врачански играе мошеник-тарикат а ла Ястребовски от „Опасен чар“, а срещу себе си има влюбени и леко чалнати родителки на негови ученици (а ла „Дами канят“), отчаяно се опитва да бъде смешен и забавен, но не е. Врачански, разбира се, не е Тодор Колев, нито Стефан Данаилов. При целия си чар и несъмнен талант той хем влудяващо преиграва, хем някак си се чувства неуверен и не на място в образа си. Подобни впрочем са проблемите и на всички останали актьори. Но няма как да е иначе при толкова слаб и лишен от истински хумор сценарий. Когато на екрана не се случва или казва нищо смешно, актьорите инстинктивно се опитват да компенсират това с маймунджилъци. Може би по-зле в това отношение беше само един друг сериал на Нова – злополучният и преждевременно спрян „Полицаите от края на града“.

Добрият комедиен сценарий продължава да е дефицитна стока по българските екрани. Кога ще се родят новите Братя Мормареви, Свобода Бъчварова, Георги Мишев, Никола Статков? Както се казва в онзи виц – не е ясно дали някога, но опитите продължават…

Докато човек гледа подобни комедийни напъни, неминуемо се пита – как изобщо се получава нещо подобно? Толкова похарчени пари за забележително не-смешен ситком? Отговорът сигурно се крие някъде в продуцентското и режисьорско самозабравяне. Само хора, които живеят в някакъв друг свят, различен от нашия, могат да дадат зелена светлина на подобен опит за хумореска, и евентуално впоследствие да се гордеят с крайния резултат. Другият вариант е просто критериите да са много ниски и продуктът да е прицелен в публика, която не държи непременно да се смее. Или която е готова да се смее на всичко – например, ако някой й покаже среден пръст, или ако мъж се преоблече като жена, или ако някой просто гледа тъпо пред камерата. Може и да има такава аудитория. Даже със сигурност я има. Ами, в такъв случай можем само да им пожелаем успех с нея и дано продадат повече клипове за рекламните паузи…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s