Интро #90

на

Редакционният увод в мартенския „Биограф“

Intro90

Хората често бъркат елегантността с предвзетост и повърхностност. Това обаче е голяма грешка. Човек трябва да бъде елегантен и във външността, и в действията си, защото това е синоним на добър вкус, хармония и дружелюбност към околните.

Пауло Коелю

Карл Лагерфелд беше много повече от дизайнер и фактор в модата. Лично за мен именно той бе човекът, който преди 7 години ме накара да се замисля за здравословния начин на живот и правилното хранене. Разсъжденията му по темата – как мозъкът е генерал, а тялото – войник, който трябва да му се подчинява – се превърнаха в мотивацията ми да почна да се ограничавам от определени неща, да спортувам повече. Зареди ме с неприязън към всичко вредно, колкото и изкушаващо да е то. Или добре, хайде – към повечето вредни неща. С две думи – вдъхнови ме да повярвам, че когато съзнанието има превес над инстинктите и първичните желания, невъзможни неща няма.

Резултатите бяха много бързи. Е, не съм свалял 40 килограма лично тегло като този велик човек в миниатюрно тяло, но никога няма да забравя думите му, начина, по който разсъждаваше и се аргументираше. Смъртта на Карл Лагерфелд наистина е загуба, която отива далеч отвъд пределите на модата. Мартенската Cover story е микроскопичният ни принос към световната тъга за него.

Разбира се, това далеч не изчерпва нещата, на които трябва да обърнете внимание в 90-ия ни юбилеен брой. Не по-малко интересна е кариерата и житейската история на Тиери Мюглер – един от все още живите гении в модния свят. Интервютата с примабалерината Красимира Колдамова, с певицата Камелия Тодорова и с шеф-готвача Андре Токев също са четива, които дълго се помнят. Както и очерците за писателя Жорж Сименон, боксьора Теофило Стивенсон и нелепо загиналия крал на балканската музика Шабан Шаулич.

От този месец, както ще забележите, имаме освежена графична концепция, освен това вече изписваме не едно, а няколко имена на тясното гръбче отстрани на BIOGRAPH. По този начин ни се иска допълнително да подчертаем факта, който някои хора са склонни да подценяват – че това списание далеч не се изчерпва само с личността и темата от корицата си.

Приятно четене.

Георги Неделчев,

редакционен директор

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s