Преоткриване на топлата вода

на

„Шоуто на Николаос Цитиридис“ не е телевизионна революция, но ще се гледа, защото предлага забавен водещ, автентичен хумор и нормални разговори с гостите – все непосилни за Слави Трифонов неща

Nikolaos_Vergov
Разговорът на Цитиридис с първия му гост Юлиан Вергов не беше някаква сензация, но премина забавно и неусетно.
Slavena_Vutova
Славена Вътова би могла да оправдае присъствието си в това шоу само ако е готова да стане перманентен обект за подигравки.

Фейсбук зевзеците побързаха да го кръстят „Шоуто на Кольо Цитруса“, а в своята телевизия Слави Трифонов дори иронично заговори на гръцки половин час преди старта му в понеделник. След масирана и ефектна рекламна кампания дългоочакваното вечерно предаване на Би Ти Ви предизвика голям интерес и до голяма степен го оправда. Дали Николаос Цитиридис ще постигне митичните някогашни рейтинги на предшественика си, който заемаше този отрязък от време цели 19 години? Сигурно няма да му е лесно, а най-вероятно онези златни за тв индустрията времена няма да се върнат никога повече. Няколко дни след старта засега може само да се каже, е че новият водещ се оказа удачно попадение и оправдан риск за Би Ти Ви.

 

Гръцкият младеж, израснал в България, има усмивката на Борис Дали и колегата му Константин, перфектна дикция, пъргав ум и артистичност, школувани в изявите на стендъп-комедиант. Маниерът му е винаги да гледа леко самоиронично и присмехулно – точно като наследника на Джей Лено по Ен Би Си Джими Фалън. Не се взима насериозно и очевидно не смята да превръща всеки елемент от шоуто си в декорация на собствената си особа. Тоест, има реален шанс да научаваме нещо за гостите, които ще сядат в студиото му. Самото то е впечатляващо, оркестърът звучи прилично, макар да е невъзможно да се сравнява с неповторимия „Куку бенд“, а сценарият е стегнат и се отнася пестеливо към всяка минута екранно време. Не е някаква революция в жанра, нито откриване на топлата вода – тя отдавна е известна, а формулата – отработена и доказала се. Въпросът е как се изпълнява – каква е атмосферата, чувството за хумор, предизвикателствата към гостите…

Именно защото схемата е фиксирана, ако от bTV бяха предпочели някоя по-позната муцуна за водещ, досадата на публиката и критиките към него щяха да са много по-големи. Цитиридис, ако не друго, поне изглежда готов да поеме удара на подигравките, както и да им отвърне подобаващо. Дали 80-членният му (както съобщиха от самата телевизия) екип ще си върши работата на ниво и ще намира с какво да ни забавлява – това тепърва ще става ясно. Водещият обаче със сигурност е в състояние да запълва екранното време със съдържание и харизматично присъствие. Дори и само това да беше плюсът на новото шоу – никак не е малко. Николаос просто не изглежда връзкар, уредил се там по втория начин.

Същото, уви, не може да се каже за иначе дългокраката Славена Вътова, която се намърда в поредния високобюджетен проект след „ВИП Брадър“ по Нова тв, „Спортисимо“ по БНТ и „България търси талант“ по bTV. Каквито и качества да има, публиката вече априори гледа с недоверие към нея. В първия си скеч от новото шоу тя имаше задача да се прави на по-глупава и фалшиво пееща, отколкото е. Може би се справи нелошо и сигурно доста хора са наясно, че принципно не е нито глупава, нито фалшива. Основният проблем на бившата миска е, че повечето зрители изобщо не възприеха това като имитация. Единственият начин присъствието на Вътова в това шоу да бъде оправдано, е тя да бъде в ролята на постоянен повод за подигравки – и от страна на водещия, и от страна на публиката. Надали обаче тя е отишла там с готовността да бъде перманентен антигерой…

Първият гост – Юлиан Вергов – беше хитро подбран, за да прикове към телевизорите армията от домакини на средна възраст, които са заклети негови фенки. Съвпадението, че той беше дебютен събеседник и в злополучното съботно шоу на Дони по БНТ десетина дни по-рано, накара някои да предрекат и на Цитиридис преждевременен крах. Тук обаче Вергов беше доста по-забавен и си личеше, че самият механизъм на шоуто просто няма да остави нито един гост да скучае, да разказва втръснали истории или да отбива номера, докато се опитва да си направи някаква реклама.

Без да е някаква телевизионна сензация, „Шоуто на Николаос Цитиридис“ се очертава като един достатъчно лъскав, но разтоварен от излишна претенция телевизионен продукт, който притежава всички азбучни компоненти от жанра си. Водещият има чувство за хумор, излъчва позитивна енергия и умее да води разговори. Не изглежда и да се страхува някой от сценаристите му случайно да не се окаже по-умен от самия него. При сегашните изключително занижени критерии и очаквания на аудиторията всичко това изглежда предостатъчно, за да осигури солидна публика на bTV в късния праймтайм.

 

МЕЖДУВРЕМЕННО ПО 7/8

Слави на гръцки, Трифонов с Рачков

Rachkov_Slavi
За да контрира премиерата на Цитиридис, Слави Трифонов покани при себе си Димитър Рачков, съгласи се да участва в шоуто му напролет и да се сдобри с шефовете му – удачен ход, който обаче ще има само временен ефект.

Още в началото на своето шоу същия понеделник Слави се опитваше да пее на гръцки, наричаше китариста на бенда Цецос Недялкос, а той небрежно, но виртуозно свиреше сиртакито от „Зорба Гъркът“. После иронията премина в ревност: „За нашето шоу един плакат не са пуснали 19 години. Сега ми казаха, че в Бургас навсякъде по спирките са залепени плакати на водещия по Би Ти Ви, а мен ме има само в стаята на балета ми…“.

10 минути преди Николаос да се появи в ефира на някогашната му медия, Трифонов извади тежката артилерия, която беше приготвил – гостуване на Димитър Рачков, който наистина се представи в бравурен комедиантски стил. Бързо се разбра и цената, която Слави ще плати за тази услуга – участие с целия „Куку-бенд“ в „Забраненото шоу“ на актьора напролет в „Арена Армеец“ и пълно помирение с „Господарите“, с които доскоро се съдеха и мразеха.

Напънът на Слави с Рачков беше ефектен и роди едно от най-гледаните му предавания от години, но донякъде беше и излишен. Верните му фенове така или иначе не си бяха и помисляли да го изоставят за сметка на bTV. А „колебаещите се“, ако изобщо е имало такива, даже и да са били заинтригувани от изненадващото гостуване на Рачков, в следващите дни няма как да са изкушени от подобен магнит и все някога ще превключат на бившата телевизия на Трифонов. И вероятността да останат трайно там е доста по-голяма от тази да предпочетат неговите стари смешки и навъсената му физиономия.

За самия Слави ще остане най-вече поуката, че в този отдавна известен телевизионен жанр не е нужно да откриваш топлата вода – достатъчно е да не търпиш посредствени сценаристи наоколо, да не се взимаш прекалено насериозно и да си способен на нормален диалог с хората насреща си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s