Интро #101

на

Редакционният увод във февруарския „Биограф“

Intro_101

Мастъра се пресели в един по-добър свят. Поне така е прието да се казва, но аз не съм много сигурен в това. Въпреки вероятността Стефан Данаилов да тича сега по огрените от слънце Райски Бонсови поляни, този свят беше добър и щедър към него в степен, каквато Отвъдното едва ли познава. Не просто му прости греховете, но го и обсипа с любов и уважение.

Любен Дилов-син

Най-точните думи за Ламбо са именно тези в цитата от Любен Дилов-син по-горе. Той наистина живя живот, който дори и небесата, за които сме свикнали да казваме, че са едно по-добро място, не могат да засенчат. Едва ли друг наш съвременник някога се е радвал и ще се радва на толкова масова, безусловна и всеопрощаваща любов.

С февруарската си корица и ние казваме своето сбогом на Мастъра, припомняйки най-важните моменти от биографията и от житейската му философия. В същия брой решихме да отворим архивите си и да върнем спомена и за още един голям актьор. Той беше на нашата корица преди 7 години – Тодор Колев, другият от майсторите-чешити в “Топло”. Събраха се с третия, също толкова голям и непрежалим – Гришата Вачков – там горе…

95-годишнината от рождението на Георги Калоянчев, когото загубихме през декември 2012-а, е другият носталгичен повод да разкажем отново за още един голям театрален актьор и кинолегенда. Такъв са и осемте десетилетия от появата на филма-явление “Отнесени от вихъра” – също акцент от 101-ия том на “Биограф”.

Приятно четене.

Георги Неделчев,

Редакционен директор

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s