Интро #103

на

Редакционният увод в априлския „Биограф“

Intro_103

Най-лошата пандемия в модерната история е тази от Испанския грип от 1918-а, която уби десетки милиони хора. Днес, в този взаимносвързан свят, в който живеем, тя би могла да се разпространи много по-бързо и ние не сме достатъчно подготвени да се борим с нещо подобно.

Бил Гейтс през 2015 година

В този необичаен априлски Biograph разказваме и за Испанския грип, и за бащата на „хигиенизацията“ Игнац Земелвайс, а също така и за великите династии, властвали в историята на човечеството, както и за най-големите самозванци в нея. На корицата е сибирският мужик Григорий Распутин, за когото никой не може да бъде сигурен доколко е бил самозванец, доколко светец и доколко – демона на руската империя.

Дните, в които този брой тръгва към вас, са направо сюрреалистични, по-драматични даже от холивудски трилър. В него ще намерите достатъчно сюжети, които се вписват в ситуацията наоколо или пък са неин ободряващ контрапункт.

Като стана дума за кино, се сещам за шедьовъра на Ларс фон Триер от 2011-а „Меланхолия“, в който се говори говори за задаващ се планетарен апокалипсис. Докато повечето герои се страхуват за живота си, за семействата си и за бъдещето, младоженката Юстин гледа на него като на единствено и направо жадувано избавление от отвратителния свят, в който е принудена да живее. Дали днес този филм ще ни се стори толкова странен и пресилен, колкото преди 9 години?

Лично аз, от дивана на хола си, където пиша тези редове, оставам оптимист и съм сигурен, че при следващата ни среща атмосферата ще бъде по-ведра.

Приятно четене.

Георги Неделчев,

редакционен директор

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s