Интро #109

на

Редакционният увод в октомврийския „Биограф“

Единственото богатство, което запазваш завинаги, е богатството, което даваш на другите.

Марк Аврелий (121-180), римски император и философ

Живеем в епохата на дезинформацията, фалшивите новини и конспиративните теории. Дори съм убеден, че някои са посегнали към този брой на Biograph с надеждата да прочетат в него именно нещо такова – как четиримата мултимилиардери на корицата са в таен заговор за управляването на света, намаляване на земната популация и коварно имплантиране на чипове чрез ваксинация срещу COVID-19.

Не, в следващите страници няма да откриете нищо такова. Но Гейтс, Безос, Зукърбърг и Мъск са знакови лица на времето. Най-богатите мъже, които през последните месеци станаха още по-богати, пораждат едновременно подозрения и страх у широките маси, но и упование, че могат да разрешат проблемите им.

Най-дългогодишният измежду тези милиардери – Бил Гейтс – е набеждаван в почти всички земни грехове и най-вече в прословутото „чипиране“. По същото време по-младият му колега Илън Мъск получава аплодисменти за експериментите с прасета, в чийто мозък успя да имплантира миникомпютър, способен да анализира усещанията и поведението им. Зукърбърг още се чуди как да намали опасното влияние на социалните му мрежи върху демокрацията, а Безос постоянно е на мушката като работодател на близо милион доставчици на стоки в Amazon, работещи при все по-тежки условия. Четиримата са коренно различни характери, но между тях има и много общи неща, които ще откриете в нашия аналитичен текст.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s