Интро #122

на

Редакционният увод в ноемврийския „Биограф“

В резултат на 50-те години еманципация, чисто женските качества отмират или се пренасят върху мъжете. Малодушието завладя и двата пола – не говоря за хомосексуалистите, а за хора, които просто не знаят какво точно са и какво искат да бъдат. Крайният резултат е общност от нещастни и неориентирани – жени, които държат да доминират, и мъже, които искат да бъдат отглеждани от бавачки.

Йън Флеминг (1908-1964)

Как би възприемал модерното общество авторът на романите за Джеймс Бонд, ако не беше напуснал света едва на 56 години? Ако беше дочакал началото на коренно различната епоха, възвестена от новия век? Сигурно би се чувствал като в минно поле от условностите на сегашната политкоректност. Схващанията му, че жените тайно мечтаят да бъдат доминирани от силни мъже, сигурно щяха да доведат до остракирането му от медийното пространство. Въпреки че именно в неговите романи нежният пол беше пълната противоположност на жената-домакиня край печката…

Днес неговият легендарен герой е все така безпощаден, хладнокръвен и непобедим. Но капаните, които го заобикалят, са все повече и заплашват да превземат целия свят.

А на хората все по-често им се привиждат злодеи досущ като тези в романите му. Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, Джеф Безос, Илън Мъск, Джордж Сорос… Мнозина са склонни да съзират в тях босове на тайни общества като СПЕКТЪР. А ваксините срещу заразата COVID-19 им се струва като „умната кръв“, с която тайните служби контролират своите агенти по света.

Няма никаква причина да не видят бял свят поне още 25 филма с Бонд. Дано героите им да притежават поне малко от мъжествената харизма на Даниъл Крейг, който се оттегли по бравурен начин със „Смъртта може да почака“…

Приятно четене на ноемврийския брой.

Георги Неделчев,

редакционен директор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s