Венета от 4 до 5

на

„Дневникът“ по ТВ7 не използва и половината от потенциала на бившата водеща на „Горещо“

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 1 май

За разлика от „Горещо“, в „Дневникът на Венета“ Райкова освен водещ е и продуцент.
За разлика от „Горещо“, в „Дневникът на Венета“ Райкова освен водещ е и продуцент.

„Дневникът на Венета“ е новото ток-шоу на Венета Райкова, която допреди година-две чупеше рейтингови рекорди с „Горещо“ по Нова телевизия. Върви всеки делничен ден от 16 до 17 ч в ефира на ТВ7, където преди това ролята на изповеднички в подобни предавания играеха певиците Камелия и Кали, Миглена Ангелова и бившата „отчаяна съпруга“ Вихра Петрова. „Дневникът“ е замислен изцяло в рамките на доказана през годините формула с гарантирана аудитория от домакини, безработни, студентки и пенсионери. Той до такава степен е вътре в калъпа, че чак ни се струва безпредметно да го подлагаме на детайлен анализ – голямо светло студио, в средата му кресло за водещата и диван поне за четирима, върху който се сменят различни хора с личните си драми. По-интересно в случая е да анализираме самата водеща – едно от емблематичните лица на Нова телевизия в продължение на десетилетие.

Да се отрече, че Венета се справя с новата си функция на клюкарка-изповедник, би било безумно. До голяма степен тя вършеше същото и в „Горещо“, и то пред десетократно по-голяма аудитория. Едно е сигурно – в българските ток-шоута няма друга водеща, която така хитро да предразполага гостите си.

Нейният трик се състои в самоиронията и готовността да дава личен пример. Например започва да води разговор на тема разводите. Преди да зададе първите си въпроси към госта или гостенката, споделя как самата тя всеки месец, най-често около пълнолуние, също мисли за развод. Или пък иска да изтръгне от някого нещичко на тема изневяра – първо ще потърси в своето собствено минало някакъв подобен пример, за да предразположи събеседника към подобна откровеност. И той неусетно започва да си пее и майчиното мляко.

Разликата е, че в „Горещо“ по Нова Венета прилагаше този подход към знаменитости, докато сега ни занимава с проблемите на най-обикновени и случайни хора. Които, в повечето случаи, сами копнеят да се разголят пред камерите – не се изисква никакъв специален талант, за да ги разприказваш и дори компрометираш. С функциите на Райкова в „Дневника“ може да се справи почти всяка друга водеща с приличен външен вид и дикция – даже и ако основната й професия е чалга-дива. Може и да е бивша синоптичка или просто бивша съпруга – никакъв проблем.

В сегашната си роля Венета прилича на мощен и красив автомобил, който се използва от собственика му да снове между две села по треторазряден път с много дупки. Изглежда добре, излъчва увереност и комфорт, но реално се мъчи и похабява, изпълнявайки тази задача.

Но защо тогава Райкова напусна Нова телевизия и се заби във видимо закъсалата ТВ7, където да се прави на Миглена Ангелова? Този въпрос сам по себе си е достоен за цяло аналитично следобедно ток-шоу за скучаещи домакини.

Венета, която имам късмета да познавам сравнително добре, не се чувстваше щастлива под шапката на продуцентската й къща. Въпреки че осигуряваше съдържанието на „Горещо“ почти изцяло сама, тя смяташе, че не е достатъчно свободна, нито достатъчно оценена. Може дори да се каже, че страдаше от липса на самочувствие и адекватна самооценка. От една страна не беше сигурна, че се справя добре със задачите си, а от друга – смяташе, че заслужава повече от това, което получава – и като внимание, и като възнаграждение за труда си. Не може да се каже, че проблемът е бил само неин – явно и продуцентите й имат вина, задето не са я мотивирали по правилния начин.

От този синдром страдат не един и двама в шоубизнеса. В телевизията, която винаги е била колективен, а не инивидуалистичен бизнес, той се среща по-рядко. Колкото и голяма звезда да е един водещ, обикновено той подсъзнателно усеща, че зад успеха и популярността му стои трудът на цял екип, а също така и цялостните усилия и репутация на медията, която ги е подслонила.

В света на музиката по-често се случва един изпълнител да си повярва и да отхвърли опеката на компанията-майка. Така например Принс вече десетилетия доброволно емигрира от комфорта на музикалния гигант „Уорнър“, на който трябваше да отчислява голям процент от приходите си, и предпочита да издава албумите си самостоятелно. Това вероятно му носи повече приходи, но го държи и далеч назад от върховете на радио и тв-класациите. По същия начин преди години певицата Десислава реши да напусне „Пайнер студио“, вместо да му отчита основна част от печалбите си. В резултат на това днес тя е по-самостоятелна, но със сигурност – и много по-малко популярна. С две думи – няма на кого да се сърди за нищо, освен на самата себе си.

Венета Райкова сега е в приблизително същата ситуация. Освен водещ, тя вече е и продуцент на предаването си. Взима решенията сама. Не че преди не е взимала голяма част от тях, но сега е официално. Никой не й натрапва в студиото гости, които тя недолюбва. Не й се налага да прави ПР на други предавания от същата телевизия. Вероятно получава и малко повече пари, отколкото преди като служител на „Телеман“ и Нова. Затова пък вместо да интервюира Бойко Борисов, Кеворкян, Азис или Ивана, сега изповядва многодетни ромски семейства, с които попада в класациите на „Господари на ефира“.

И всичкото това защо? За да може Венета да се докаже в друг жанр, който смята за по-сериозен. За да не я обвинява никой, че копира под индиго концепцията на „Горещо“ в друга телевизия. За да избяга от прегръдката на знаменитостите, повечето от които по една или друга причина са й сърдити или просто я избягват от страх.

Все грешки – и на Райкова, и на ТВ7, която се е съгласила да я експлоатира по най-безрисковия начин. А най-голямата грешка е на Нова телевизия, която е допуснала толкова лесно да се стигне до раздяла с едно от най-доказаните и рейтингови нейни лица.

Какво ще се случи оттук нататък? „Дневникът на Венета“ може да се развие като едно прилично ток-шоу от делничния следобед, което човек трудно ще различава от предшествениците му. Темите ще продължат да се въртят в същия дух: „Той опита да ме изнасили“, „Разделих децата“, „На кого ще ги оставя“, „Майката избяга“ и т.н. и т.н. .Докато не дойде ден, в който Райкова сама ще осъзнае, че потенциалът и опитът й я задължават да прави нещо съвсем друго или поне една идея по-различно. Дали ще е в ефира на същата ТВ7 или другаде – все едно. Докато този момент не настъпи, Венета ще попада в праймтайма и в съзнанието на широката публика главно чрез забавните класации на „Господарите“.

Допреди няколко години Венета бе сред най-рейтинговите водещи в българския ефир и интервюираше личности от ранга на Бойко Борисов.
Допреди няколко години Венета бе сред най-рейтинговите водещи в българския ефир и интервюираше личности от ранга на Бойко Борисов.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s