Дойде ли времето на платените спортни канали

на

Експериментът с „Диема Спорт“ май ще се окаже успешен. Но как се развива лятната конкуренция между каналите в тази ниша?

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“

Баскетболът от НБА и кръговете от Формула 1 бяха основните козове в програмата на платения канал „Диема Спорт“ през юни.
Баскетболът от НБА и кръговете от Формула 1 бяха основните козове в програмата на платения канал „Диема Спорт“ през юни.
Ludogorec_Krasnodar
Контролните мачове на „Лудогорец“ също влязоха в програмата на платения спортен пакет.

Ако не са спортните предавания и, разбира се, новините, през лятото телевизиите направо могат да спускат кепенци. След приключването на активния пролетен сезон основните канали се отдадоха на нескончаемо въртене на сериали (вече отново без нито един български в ефира) и стари филми. Единствено спортът остана темата, която предизвиква някакво зрителско нетърпение и истинско вълнение.

За разлика от киноманите, например, спортният запалянко е активен зрител, който търси своето съдържание непрекъснато. Ако един киноман има свободно време, не би имал нищо против да изгледа някой хубав филм на телевизора си. Ако е зает с нещо друго – ще изчака по-подходящо време. Докато запалянкото е способен да адаптира ежедневието си към събитията, които иска да наблюдава. Нещо повече – за него е важно непрекъснато да консумира своята страст, даже и извън активния сезон. Ето защо, особено през лятото, спортното съдържание се превръща в главен и основен терен за телевизионната конкуренция. Но фактите сочат, че такава в момента почти напълно липсва.

След приключването на излъчваната по bTV Action и Ринг.бг Шампионска лига, хегемонията на „Нова броудкастинг груп“ чрез нейните спортни канали е тотална. Преди няколко месеца компанията пое риск с лансирането на платената си програма „Диема Спорт“ и тогава мнозина предричаха пълен провал на начинанието. Постепенно обаче аудиторията на канала стигна шестцифрено число и това се дължи не само на излъчваните там мачове от българското и английското първенство. Към тях „Диема Спорт“ своевременно прибави и кръговете от шампионата на „Формула 1“, както и друг много атрактивен спорт – баскетбола от НБА. Самият старт на платения канал беше предпазлив и без много фанфари, съпровождан от трудни преговори с кабелните оператори. Цената от 4 лева на месец обаче се оказа разумно съобразена с възможностите на телевизионния запалянко, а и чисто технически процедурата се оказа максимално опростена и бърза. Екипът от коментатори, събран от „Диема Спорт“, също е на ниво и по никакъв начин не дразни зрителите, за разлика от повечето техни колеги в другите канали. Шефовете на Нова се вслушаха и в коментарите на „Уикенд“ за интериора на студиото и отговориха на критиките със значително по-голямо пространство и хубав дизайн.

Така публиката бързо свикна да наблюдава дерби-мачове с качествен коментар срещу един лев седмично, при отсъствието на гигантски блокове от платена реклама, заради които анализите в паузите на Шампионската лига по bTV Action вече са отдавна забравени. Очевидно намеренията на „Нова броудкастинг груп“ са да създаде пакет платени канали по примера на британските „Скай спортс“ и няма да е учудващо, ако следващото лято хегемонията й в този сегмент се разрасне. Ако в пакета на „Диема“ започнат да се излъчват и първенства като испанското, турнирите от тенис-сериите „Мастърс“ и българското баскетболно първенство, експериментът с платените програми може би наистина ще се увенчае с успех.

Впрочем, дори и през смятания за слаб спортен месец юни „Диема Спорт“ не изостави запалянковците и им предложи европейското футболно първенство за младежи, както и мачовете от подготвителния период на „Лудогорец“. Формула 1, отново с помощта на най-добрите коментатори като Иван Тенчев и Георги Иванов, също е сред най-гледаните и коментирани спортни събития. Тоест, забелязва се някакво старание телевизията да оправдае четирите лева, които иска от зрителите си. Единственото разочарование е, че нито „Диема Спорт“, нито някой друг канал не пожелаха да извадят пари за първенството „Копа Америка“ в Чили, където, макар и в малките часове на нощта, запалянковците можеха да наблюдават уникални сблъсъци с участието на най-големите футболни звезди.

На този фон конкуренцията от групата на bTV буквално е абдикирала от спортната тематика. bTV Action върти стари филми, а Ринг.бг – повторения на мачове от италианското първенство. Присъствието на думата „спорт“ в платената онлайн-платформа Войо“ пък е направо нелепо извън периода на груповата фаза в Шампионската лига. Защо не се напънаха да купят поне „Копа Америка“? Нали и без това се хвалят, че са във възход и имат стабилни приходи след силния си пролетен сезон? Щяха да хвърлят запалянковците във възторг и да създадат реална конкуренция на „Диема Спорт“.

Огънят на лятното съперничество се поддържа от все по-добре работещия български филиал на „Евроспорт“, чиито коментатори са корифеи в области като тенис, лека атлетика, бокс, женски футбол и колоездене, и от каналите „Ф+” на Булсатком, които излъчват основно тенис, мотоциклетизъм и голф.

Важен играч в спортната конкуренция е и БНТ, която през последния месец е главно на волейболна вълна. Да, Сашо Йовков продължава с равнодушните си коментари – от интонацията му никога не можеш да разбереш нашите в подем ли са, или изостават. Любопитното е, че на волейболния спец и бивш играч на „Миньор“ (Бухово) са възложили да озвучи дори и една реклама за сладоледи, които са „приятел на българския спорт“, но дори и в тези 3 секунди настроението му е минорно вместо приповдигнато. Умението на Йовков да остава безразличен и полузаспал, дори когато на игрището се случват невероятни неща, граничи с гениалност.

За сметка на това другият екип на БНТ, който отразяваше игрите в Баку, се представи сравнително добре. Волейболните коментари на Ценко Симов и Димо Тонев бяха една идея по-адекватни на събитията в залата. За проникновенията на Петър Василев-Петела край боксовия ринг обаче е по-добре да замълчим и само да се надяваме, че БНТ ще намери бодра смяна и в отразяването на този важен за нас спорт.

Казано обобщено – от ожесточената конкуренция между телевизиите българският запалянко може само да спечели – дори и ако това ще е с цената на няколко лева по-малко в месечния му бюджет. Но с отсъствието си от тази игра през летните месеци bTV Group трудно ще мотивира съперниците си да осигуряват още по-добро съдържание за публиката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s