Култът към Хекимян

на

В разгара на лятото сутрешните блокове останаха тежката артилерия на националните телевизии. Но предлагат ли нещо интересно?

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 31 юли

Антон Хекимян е като самодържец в просторното помещение на „Тази сутрин“.
Антон Хекимян е като самодържец в просторното помещение на „Тази сутрин“.
Цолова и Николаев във възтесничкото студио на Нова, което не е променяно от техния трансфер от bTV в тази телевизия.
Цолова и Николаев във възтесничкото студио на Нова, което не е променяно от техния трансфер от bTV в тази телевизия.

От средата на юли повечето публицистични предавания са във ваканция и телевизиите останаха с много малко възможности да упражняват любимия си жанр „говорилня“. Ранните сутрешни блокове се излъчват в часове, които остават далеч от жегите. Това позволява на екипите да стоят по-продължително „на терен“ за включвания на живо, а на водещите в студиото – да канят интересни гости, които могат да се доберат до тях, а после и да си тръгнат преди вдигането на температурите.

Но предлагат ли нещо интересно сутрешните програми на националните канали или я карат по инерция?

В БНТ предаването „Денят започва“ (от 6.00 до 9.00) изглежда обречено завинаги да стои в сянката на по-лъскавите си конкуренти от bTV и Нова. Това обаче не го прави по-непълноценно като съдържание и реализирано с по-малко старание. Студиото е просторно и приветливо, а гледните точки на камерите в него – разнообразни. Единственият му недостатък е липсата на усещане за дневна светлина – няма нито реалистичен фототапет с някакъв пейзаж от София, нито голям екран, който да излъчва на живо картина от външната действителност. В този си вид предаването спокойно би могло да се излъчва и вечер.

Водещата Ася Методиева не разполага с популярността на колегите си Хекимян, Цолова и Николаев, но това не е повлияло върху самочувствието й. Говори бързо и на моменти леко нервно, държи се повече като репортерка, отколкото като водеща, но пък има бърза реакция, будно присъствие и задава адекватни, добре формулирани въпроси с необходимата настойчивост. Няма и помен от онова добре познато от ефира на БНТ сервилничене към интервюирания, от усещането за седянка на единомишленици, които ръсят клишета и общи лафове в спонсорирано от държавата време. Онова, по което „Денят започва“ все още изостава от частната конкуренция, е чувството за ритъм – понякога на дадена тема, смятана за „обществено значима“ се отделят двойно повече минути, отколкото е необходимо, а за друга – значително по-малко, отколкото зрителят очаква. Това предизвиква неизбежна досада и е много трудно човек да остане на този канал, вместо да превключи на следващите.

В bTV, където без съмнение разполагат с най-хубавото сутрешно студио, Антон Хекимян е истински водещ-самодържец. Той до такава степен е персонифицирал „Тази сутрин“ (от 7.00 до 9.30), че вече го възприемаме като един втори Бойко Борисов или поне като по-изискан и не така нелеп кавър на ранния Бареков. Всъщност, по маниери повече напомня на Росен Петров, с когото веднъж даже си бяха мерили мускулите в ефира на bTV.

Качествата на Хекимян са безспорни – умее да води разговор, не се страхува да задава смели въпроси и ако се налага – да ги повтаря по няколко пъти. Самочувствието, с което изпълва кадъра, обаче идва една идея в повече и никакво друго присъствие не създава нужната контра. Създава се усещане, че предаването съществува за чест и прослава на облечения в ушито по мярка сако Антон, а не в угода на негово величество зрителят. Пресоляване на манджата в същата тази посока е и рубриката „Предизвикай Хекимян“, която върви цяла пролет. Някои от предизвикателствата не постигат никаква друга цел, освен реклама на нещо, но повечето са единствено за възхвала са самия водещ. Истински култ към личността, облечен в риалити-стилистика. Така де, откъде накъде само някакви миски ще доят крави и рият обори по Нова телевизия – в отговор на това bTV си има своя Тони! Какво ли ще стане, ако Хекимян отиде при шефовете си и заплаши, че ще напусне, ако например не му удвоят заплатата – представа си нямам. Сигурно ще му я удвоят.

Междувременно в „Здравей, България“ по Нова (7.00 – 9.30) школуваните в bTV и БНТ Ани Цолова и Виктор Николаев все така се сместват във възтясното, леко мрачно и доста поомръзнало студио, решено във вече изтъркания индустриален дизайн. Дано за втората годишнина от трансфера им в този ефир ги зарадват с нов, по-просторен и ведър интериор. Дано също така телевизията изпълни обещанието, дадено от шефа й Дидие Щосел пред „Уикенд“ преди десетина месеца – че ще се премине към излъчване на модерен сигнал с високо качество и резолюция. Иначе двамата все така чудесно се допълват като водещи и създават по-подходяща сутрешна атмосфера от тази в селенията на Хекимян. Напоследък репортерите на Нова тв имат и все по-добри попадения в разследванията си, с което догонват пословичните в това отношение журналисти от сутрешния блок на bTV. В началото на тази седмица например разкриха далавера с подправени електромери, ощетяваща държавата с десетки, а може би и стотици хиляди левове.

Смело може да се каже, че в сутрешния пояс е налице най-реална и изравнена конкуренция между националните ни канали и резултатът от това е все по-високо ниво на съдържанието. Същото може да се каже единствено и за вечерните новинарски емисии. Във всички останали часови пояси и жанрове телевизионният ни пазар остава почти картелно разпределен и за истинско съперничество е трудно да се говори.

Ася Методиева в „Денят започва“ по БНТ демонстрира будно журналистическо присъствие и настойчивост в търсенето на отговори.
Ася Методиева в „Денят започва“ по БНТ демонстрира будно журналистическо присъствие и настойчивост в търсенето на отговори.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s