Ще стане ли Лидия новата Крисия

на

Конкурсът за български представител на Детската Евровизия мина някак си между другото, но излъчи достойна победителка. Остава да й напишат и хубава песен

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 17 юни

Lidia_Ganeva_winner_2

В разгара на еуфорията около първите мачове на европейското първенство, БНТ проведе полуфинала и финалния конкурс за избор на наш представител за финала на Детската Евровизия в Малта тази есен. Директното предаване в съботната вечер събра пред екраните всички, които не бяха на футболна вълна и не се интересуваха от развоя на мача Англия-Русия. По същото време bTV излъчваше холивудско кино, а Нова телевизия – повторение на „Шеф под прикритие“. Тоест, за БНТ имаше достатъчно удобна възможност да даде най-доброто от себе си и да ни изненада приятно.

И факт е, че не ни разочарова. Тази година екипът зад българската кандидатура в Детската Евровизия се отказа от услугите на Слави Трифонов като съорганизатор на селекцията и не сбърка. Всички добре помним мрачната и почти подтискаща атмосфера, която цареше в неговото студио по време на миналогодишните кастинги, както и начина, по който той опита да се наложи над останалите членове на журито.

Сега комисията бе по-многолюдна и изглеждаше достатъчно компетентен микс от специалисти и популярни личности от музикалния бизнес. Присъствието на тв режисьора Гордън Бонело, работил по финалите в Малта през 2014-а и в София през 2015-а, вдъхваше респект, а и той самият мотивираше пределно ясно оценките си, без да премълчава и критики. Заслужава да се отбележи и изненадващо качественият симултатен превод на коментарите му – нещо, което невинаги е факт в живите предавания на българските телевизии.

Идеята членовете на журито да се изявят с по едно изпълнение на сцената не беше лоша – така хем се подчерта тяхната значимост и експертиза да заемат тези постове, хем беше запълнена със съдържание маратонската 150-минутна програма. На моменти обаче шоуто изглеждаше излишно разтеглено и, съвсем според традициите на държавния канал – без достатъчно динамика.

За другите важни компоненти на финалния концерт – интериорът и водещите – може да се каже, че бяха ако не изключителни, то поне на прилично ниво. Дизайнът на тв студиото бе леко кичозен и ретрограден, но със сигурност надскачаше ниските стандарти, на които ни е привикнала БНТ в това отношение. Водещите Йоана Драгнева и Драго Драганов не изневериха на стила си да миксират добре заучени предварително написани реплики и характерното за държавната телевизия фамилиарничене и смешно приповдигнат патос. В присъствието им обаче имаше достатъчно положителна енергия, артистизъм и, най-важното – компетентност. Със сигурност това е по-верният тон, ако въобще са необходими още съпоставки с миналогодишния конкурс в пределите на „Шоуто на Слави“. Конкурсът имаше и подобаващо присъствие в социалните мрежи Фейсбук и Туитър, с умело избрания хаштаг #ДецатаСаСупер.

Колкото до подбора на тазгодишните финални 5 участника – до последно имаше основателни съмнения, че селекцията ще бъде достатъчно обективна и далновидна. Полуфиналният конкурс на 8 юни беше оспорван, а крайното класиране бе обявено някак си прибързано и претупано, само за броени секунди. У публиката остана усещането за нещо гузно и нагласено и че далеч не най-добрите от 14-те полуфиналиста стигнаха до финалната петорка.

За щастие, победата на 10-годишната Лидия Ганева не остави никакви съмнения и подозрения. Невръстната пловдивчанка покори публиката и журито с чар, емоционално изпълнение и перфектна английска дикция. Тя получи максимален брой точки от комисията и цели 34.75% от зрителския вот. На второ и трето място се класираха съответно Димитрина Германова от Добрич и Преслава Петрова от Търговище.

Най-хубавото в избора на Лидия е, че макар и едва на 10, тя има завиден сценичен опит – пее от 6 годишна и е носител на 22 първи награди от различни тукашни и международни конкурси. На 20 ноември в Малта тя със сигурност ще ни представи със самочувствие и сценично спокойствие и бързо ще спечели симпатиите на зрителите. Сега остава само и да се сдобие с достатъчно хубава песен за европейския финал.

Впрочем – фактът, че той ще се проведе отново в Малта, където беше конкурсът и преди две години, някак си предварително торпилира нашите шансове да спечелим първото място. Европейската публика трудно ще преглътне, ако нашата държава започне да се редува с малкия средиземноморски остров в домакинството на Детската Евровизия. Колкото и добре да се представи Лидия през ноември, към нея априори ще има тенденциозно отношение – стига с тази България, нека и други държави да получат шанс за изява. Може би ако предварително декларираме, че при победа няма да настояваме да сме домакини през 2017-а (по начина, по който Италия се отказа в наша полза миналата година), нашето момиче ще има по-голям шанс за победа или поне за необременена и спокойна изява.

Казано обобщено, селекцията за тазгодишната Детска Евровизия, проведена от БНТ, може да се приеме за успешна. Макар и сбутана между форсирания финал на рейтинговия тв сезон и началото на европейското по футбол, кампанията донесе положителни емоции на публиката и, най-важното – победител, с който имаме всички основания да се гордеем. Дали Лидия ще се превърне в новата Крисия? Няма никакви основания да се съмняваме.

Vodeshti
Водещите Йоана Драгнева и Драгомир Драганов бяха досадно фамилиарни и рецитираха заучени реплики, но излъчваха позитивна енергия, рутина и компетентност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s