За едно Евро

на

Първенството във Франция е най-масирано отразяваното в българския ефир – излъчва се по 5 канала с безброй коментатори и анализатори. Но дава ли добри резултати целият този напън?

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 24 юни

BNT_studio
Студиото на БНТ е просторно и с огромни видеостени, но с дразнещ зелен под, имитиращ футболен терен. Времето тук тече и значително по-бавно и протяжно, отколкото по Нова/Диема.
Diema_studio
Студиото на Нова/Диема почти не се различава от това, което отразява английското и българското първенство. Коментарите обаче са професионални и ценят всяка секунда ефирно време.

Колаборацията между държавната телевизия и частната Нова за тазгодишното футболно събитие №1 превърна европейското във Франция в най-отразяваното първенство в цялата история на българския ефир. Откриването на 10 юни се излъчваше по немислимите доскоро 5 канала едновременно – БНТ, БНТ HD, Нова, Диема Спорт и в сайта Gong.bg. Целодневната програма на 4-те телевизии е наситена с коментарни студиа и репортажи от мястото на събитието – мобилизирани са повече репортери от когато и да било.

Но има ли смисъл и полза от целия този напън? Може ли да се каже, че това е шампионатът с най-качествено и удовлетворяващо зрителя присъствие в българския ефир? И да, и не.

От една страна е чудесно, че е налице конкуренция между две различни телевизии. Тя до голяма степен е фиктивна и изкуствена, тъй като в много отношения БНТ и Нова играят в един общ отбор. Обединена беше и самата рекламна кампания, с която те пропагандираха наближаването на първенството – олицетворявана най-вече от спотовете с гласа на рок-певеца, радиоводещ и страстен запалянко Насо Русков.

При всички случаи обаче възможността да гледаш коментарни студиа за Евро’2016 по два различни канала едновременно доведе до задочна надпревара между тях и възможност за директна съпоставка. Какво показва тя?

Ясно осъзнавайки, че тази година ще бъде сравнявана в реално време с доста опитен във футбола конкурентен екип, БНТ демонстрира небивала предварителна подготовка и мащаби. Впрегната е не само цялата спортна редакция на държавния канал, но и голяма част от новинарските репортери. Основното студио е просторно и приветливо. Огромните видеостени са впечатляващи, но невинаги се използват достатъчно пълноценно – в по-голямата част от времето играят ролята на фототапети. Както беше при отразяването на Мондиал’14 в Бразилия преди две години, и този път подът на студиото е зелен и имитира футболен терен – противоречиво и твърде първосигнално решение на интериорния дизайн. За по-голяма убедителност, в средата на „терена“ е поставена и футболна топка. А защо тогава не обличат и водещите и гост-коментаторите във футболни екипи? Тогава илюзията, че се намираме в епицентъра на мачовете, ще бъде още по-голяма. Истината е, че преобладаващият яркозелен цвят в студиото на БНТ стои доста кичозно и грозно.

Мащабите на студиото също не се използват пълноценно от режисьорите и операторите – няма подвижни гледни точки на камерите, общите планове са еднотипни, а близките планове са излишно продължителни – особено при положение, че коментаторите не казват кой знае какви проникновения, а ръсят предимно библейски истини, клишета и неособено оригинален преразказ на събитията.

В студиото на Нова телевизия и Диема Спорт всичко е доста по-камерно и семпло, въпреки че се използват авангардни компютърни графики и 3D-технологии. Можеше да си направят труда да предложат малко по-широко и атрактивно студио, което драстично да се отличава от тези, които отразяват английското и българското първенство. Близките планове тук също са твърде продължителни и излишни, особено при положение, че гостите не са кой знае какви знаменитости, а предимно футболни експерти и публиката не държи да разглежда лицата им в детайли.

Всъщност Нова се наложи да прибегне до ресурсите на спортните „диеми“ по простата причина, че все още не излъчва сигнал във висока резолюция. Шефът на медийната група Дидие Щосел още през ноември 2014-а бе обещал в интервю пред „Уикенд“, че най-късно до година и половина това ще бъде факт. Но ето, че 20 месеца по-късно Нова все още излъчва картина с допотопно качество. Абонатите на дъщерните й канали „Диема Спорт“ не могат да се оплачат от лошо изображение, но по време на европейското първенство са принудени да търпят рекламни блокове – нещо, което по презумпция не би трябвало да се случва в един платен канал.

Основният плюс на Нова/Диема в конкуренцията с БНТ е качеството на футболните коментари. Георги Драгоев и Илиян Енев са командировани във Франция, докато Петър Виденов, Виктор Врачев и колегите им вършат работата си от студиото в София. Всеки футболен запалянко ще признае, че няма по-добро отразяване на мачове от това, което този екип предлага. Присъствието на коментатора зад микрофона е ненатрапчиво, винаги достатъчно компетентно, без гафове, евтини фенски страсти и излишно фамилиарничене. По „Диема Спорт“ никога няма да се случи издънка като тази на БНТ-коментатора, който се възмущаваше в директния ефир, че изравнителният гол на англичанина Варди срещу Уелс е бил от засада. Тази професия не е за слепци, нито за хора, които не знаят правилата на футболната игра.

Но основната разлика между БНТ и Нова/Диема е в разговорите с гостите в студиото на полувремената и след края на мача. Водещите на „Диема“ са научени да ценят всяка секунда и никога не губят време с ненужни общи приказки и клиширани въпроси. Анализите са изцяло професионални и моментално започват с конкретни казуси и ситуации. Не се губи излишно време нито за комплименти към гостите, нито за личните впечатления, възторзи и разочарования на водещите.

По същото време по БНТ раздумката си върви точно като в доброто старо време. Ценните минути преди мачовете и в полувремената минават в шегички на водещите, евтини лафчета между тях и гостите, продължителни паузи и въздишки. Веднъж дори ни занимаваха с това как една от коментаторките имала проблеми с паркирането. Камен Алипиев-Кедъра пък никога не пропуска да рекламира личната си фейсбук-страница. Въобще в БНТ явно трудно ще отвикнат да възприемат държавния ефир като „бащиния“ и да го разхищават по свое собствено усмотрение. Просторното студио, големите екрани и модерните технологии не могат да компенсират закостенялото мислене и летаргията, която царува там. Липсата на здрава режисьорска ръка, която да внесе динамика и по-делова атмосфера в студиото, е крещяща. Независимо от осезаемото старание, което влага в отразяването на спорта през последните 2-3 години, БНТ продължава да показва добре познатото безхаберие и неуважение към публиката си: каквото и да очаквате от нас, ние ще си я караме така, както си знаем и сме свикнали. На който не му харесва – да превключи на друг канал.

В случая с това европейско радващото е, че наистина можеш да превключиш.

Ще доживеем ли обаче континентален или световен шампионат, в който всичко ще бъде наред? Опитайте се да си представите събрани на едно място следните елементи: висококачествената картина на БНТ HD, голямото студио и видеостените (и въобще целия бюджет) на БНТ, компютърните графики на Нова и безпогрешните като швейцарски часовници коментатори на „Диема Спорт“. Толкова много ли искаме за 2018-а, когато е световното в Русия?

BBC_studio
Британският модел: коментарното студио на Би Би Си с Гари Линекер обединява футуристичен дизайнерски стил с най-модерни компютърни технологии.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s