Интро #63

на

Редакционният увод в декемврийския „Биограф“

intro

Нека не търсим републикански отговор или демократически отговор на важните въпроси, а правилния отговор. Нека не се стремим да търсим сметка за неща от миналото. Нека приемем собствената си отговорност за бъдещето.

Джон Ф. Кенеди (1917-1963)

Ако в началото на годината човек беше заложил 10 евро, че през май “Лестър” ще стане футболен шампион на Англия, през юни британците ще гласуват за излизане от Европейския съюз, а през ноември Доналд Тръмп ще стане новия президент на САЩ, днес щеше да се радва на печалба от над 10 милиона.

Ако някой тогава беше казал, и че следващият български държавен глава ще бъде бивш натовски генерал, издигнат и подкрепен от БСП, също нямаше да му повярваме. 2016-а ще бъде запомнена като една от най-натоварените с важни политически събития година от последните десетилетия.

Затова и в Biograph се постарахме да я изпратим подобаващо. “Голямото политическо издание” в 236 страници поставя акцент върху драматичния изход от президентската надпревара в Щатите и върху личността на победителя Тръмп. Апропо, харесва ли ви как карикатуристът Чавдар Николов го е “видял” в специалната си рисунка за нашата корица?

Успоредно с това правим анализ на двата мандата управление на предшественика му Барак Обама и търсим отговор на въпроса защо се връща култът към личността на Мао Дзедун в новия икономически лидер на планетата – Китай.

Разбира се, това не се случва за сметка на разнообразието от други теми в броя. Не сме пропуснали и да отдадем почит на естрадната ни легенда Бисер Киров, който ни напусна през ноември, както и на един от корифеите на съвременното кино Анджей Вайда.

Както сигурно сте забелязали, поредицата ни от книги-подаръци с творби от литературната класика вече приключи. Надявам се, че серията, започнала с Ги дьо Мопасан и приключила с Йордан Йовков, заема достойно място в домашната ви библиотека. За любителите на хубавите книги сега има нов подарък – всеки годишен абонат за 2017-а, който се възползва от атрактивната ни оферта, ще получи богато илюстриран том с рецепти от Източното Средиземноморие, представени от известната кулинарка Силвена Роу. Така че побързайте!

И приятно четене на декемврийския брой.

Георги Неделчев,

редакционен директор

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s