“Дом за всеки”, хит за Нова

на

Даже и да не харесаш нито един апартамент, ти остава поне утехата, че май не живееш толкова зле, колкото си си мислел. Или че не харчиш луди пари на вятъра

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 3 февруари

drago-i-dvamata-brokeri
Водещият Драгомир Симеонов и двамата агенти Пепи и Жоро обсъждат всяко жилище без никакви задръжки, като не спестяват и ирония към квартала му.

На българина никога няма да му омръзне да гледа две неща – храна и жилища. И по двете теми има особено и строго индивидуално мнение, но никога не пречи да види какво се предлага и на другите хора. И ако по първата тема тв ефирът вече е задръстен от предавания (особено в Нова телевизия те буквално са през няколко часа), то по темата за имотите публиката подозрително дълго време беше оставена на сухо. Тук не броим опита на bTV миналата пролет да предложи нещо в този жанр с “Бригада Нов дом” – хубаво като идея, но семпло откъм реализация риалити, в което ентусиазмът на чаровната водеща Мария Силвестър беше в рязък контраст със схематичното съдържание и влудяващото продуктово позициониране на известен магазин за онлайн-търговия.

Е, вече има и шоу за имоти – при това предоставено от царицата на риалити-жанровете Нова телевизия. В понеделник “Дом за всеки” дебютира с летящ старт в праймтайма, изпреварвайки Би Ти Ви по рейтинг, особено сред по-младата и предимно градска аудитория.

Получава се нещо като затворен кръг. В “Господари на ефира” – също по Нова, но в по-късен час – репортерите неуморно громят брокерската мафия, която зарибява клиенти с фалшиви обяви и върши какви ли не шмекерии, за да продължи да се възпроизвежда. Новото шоу пък е призвано да представи красивото лице на бизнеса с недвижими имоти – приветливи и компетентни агенти чевръсто отключват половин дузина жилища и те карат да вярваш, че намирането на нов дом е едва ли не люлчина песен и въпрос на броени дни, дори часове.

Какъв е резултатът? Ако не друг, то поне не е дразнещ и нескопосан, и с просто око не се забелязват реверанси към някакви спонсори. Водещият Драго Симеонов е известен предимно като радио-глас, но има и солиден опит в телевизията – с “Полет над нощта” и тв състезанието “10/64” по БНТ, а в Нова го помним от неособено успешното риалити за невръстни таланти “Големите надежди”. Основният му плюс – наличието на широка обща култура и компетентност – всъщност крие известен риск. Нерядко в схематични по структура риалити-предавания като “Дом за всеки” ерудицията на водещия се оказва разкоцентриращ публиката фактор и в крайна сметка – ненужно бреме. Драго е журналист с твърде много багаж, който просто няма как да вмести в ограничените секунди, които тук му оставят за някакво лично присъствие. За негов късмет е и достатъчно артистичен и телегеничен, но все едно – усещането, че в ралото за селскостопанска оран е впрегнат расов състезателен кон – остава.

В “Дом за всеки” до голяма степен функцията на водещия се споделя от двамата млади, но и опитни брокери от агенции за имоти – Пепи и Жоро. Сред попаденията на предаването е фактът, че те трябва да се конкурират – докато единият агент рекламира даден апартамент, другият търси кусурите му. Всъщност най-големият плюс на шоуто е в добре уцеления непринуден тон – и агентите, и клиентите им обсъждат жилищата абсолютно неподправено и на моменти дори с безпощадна ирония. Усещането за риалити е стопроцентово. За щастие са ни спестени физиономиите и съображенията на самите наемодатели – по традиция най-недолюбваното съсловие от изнурените градски номади.

Това е от онези предавания, които не целят непременно да ти се харесат – те просто показват реалностите от живота. Понякога ползата от това е, че започваш да виждаш хубавото и в своя собствен бит. Май не е толкова лош апартаментът, в който аз живея? Май наемът, който плащам, не е чак толкова висок, колкото съм си мислел? Май нашата баня и кухня не са толкова тесни, колкото биха могли да бъдат?

В това отношение “Дом за всеки” изглежда напълно искрено и автентично и не си личи да премълчава каквото и да било. Пускат се стрелички на ирония не само към апартаментите, но и към кварталите, в които се намират. Не се усеща какъвто и да било стремеж нещата да се лустросат и захаросат, а камо ли да се угоди на някой рекламодател – както беше например в “Звездни стажанти” или в “Шеф под прикритие”..

Е, можехме да минем и без гостуването в натруфения и обзаведен очевидно с много пари апартамент на Деси Цонева, тази любима attention-whore на Нова телевизия. Който не може да си преведе английския израз, по-добре да не пита какво означава. Но с показването на баснословно скъпи луксозни жилища предаването постига интересен контрапункт, който отново, колкото и да е парадоксално, не ни кара да се чувстваме нещастни. Понякога е направо облекчително да видиш как парите не само не са достатъчна гаранция за щастие, ами могат и да се пилеят абсолютно безразсъдно и безотговорно. И твоята панелка изведнъж започва да ти се струва някак си по-уютна, а ежедневието ти – спокойно и почти безгрижно…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s