Интро #74

на

Редакционният увод в ноемврийския „Биограф“

Content_04

Жената иска точно шест неща от мъжа си: да бъде смел, умен, богат, щедър, верен на съпругата си и палав в леглото.

Бащата на английската литература Джефри Чосър (1343-1400)

За ноемврийската си корица бяхме пред дилема. Как да не отбележим 100-годишнината от Великия Октомври – революцията, която десетилетия наред всяка есен чествахме заедно с братския Съветски съюз? Как да не обърнем поглед към руснака с монголоидните очи, който поведе работническата класа и селячеството към преврата, променил цялата световна история? Що за човек е бил Ленин, чийто псевдоним така и не е ясно дали произлиза от една голяма река или от името на бавачката, която го дундуркала като невръстно хлапе? За Владимир Улянов този месец ситуацията беше “сега или никога”.

Но не искахме да изместваме фокуса на вниманието и от една личност, която си отиде от този свят в края на септември, и която през дългия си 91-годишен живот осъществи една друга революция – само че в Америка – и със съвсем други последствия. Хю Хефнър, който обитаваше един истински земен Рай, изпълнен с прелестни блондинки, направи немалко за сексуалното и морално разкрепостяване на модерния мъж, както и за популяризирането на не една и две либерални и напредничави идеи. Кога да анализираме емблематичния му живот и кариера, ако не сега?

В крайна сметка избрахме Ленин – с кадъра, на който хем гледа устремено към бъдещето, хем сякаш диаболично намига на всички, които тогава не са и подозирали в какво ще се превърне Русия. И колко други нации ще засегне неговата октомврийска революция…

Но и старият Хеф е там – самодоволно и някак бащински усмихнат, там горе над Ленин, до новото златно момче на футбола Неймар. Като човек, който може да си позволи да разказва за него от първо лице и от първа ръка, ви уверявам, че 13-те страници за него са четиво, което няма как да откриете в друго българско, а и не само българско списание.

Не пропускайте и уникалното и буквално изстрадано интервю на нашата нова сътрудничка Пламена Петракиева с най-продаваната българска писателка в момента – авторката на сензационната книга “Стопанката на Господ” Розмари Де Мео. Плюс още много очерци и интервюта в типичния “биографски” стил, както всеки месец.

Приятно четене.

Георги Неделчев,

редакционен директор

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s